Vero las: Joost van Driel – Het bordeel aan het einde van de straat

We werden door New Book Collective benaderd of we een verrassingsboek wilden ontvangen. Nu ben ik meestal wel te vinden voor een uitdaging, ik heb in het verleden ook al eens bij Hebban meegedaan aan een verrassingsleesclub, toen las ik ‘Het is maandag vandaag‘. Helaas was ik daar destijds niet zo enthousiast over, dus ik was benieuwd of deze beter in de smaak zou vallen, maar ons werd verzekerd dat wij wel eerder dit soort boeken gelezen hadden. Dus we zijn de uitdaging aangegaan en niet veel later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Vrijdag en New Book Collective dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Johans leven komt op zijn kop te staan wanneer de familie Opitz in zijn straat komt te wonen. Hij raakt in de ban de dochter en zijn vader voelt zich aangetrokken tot de buurvrouw. Maar waar komt deze excentrieke familie vandaan? Met welke schimmige zaakjes verdienen ze hun geld? En welke plannen heeft Sonia Opitz met haar nieuwe buurjongen? Op onnavolgbare wijze toont Joost van Driel hoe een vader en een zoon verstrikt raken in verlangens naar vriendschap en liefde.

De cover

De cover is oranje en ik heb het gevoel alsof het een soort krantenpapier moet voorstellen. Op de cover staat een vrouw met een schots rokje aan. Je ziet alleen haar onderlijf. Tussen de benen door zie je een jongen met een cowboyhoed staan. In de cover zie je vier vouwen, net alsof hij opgevouwen is geweest. De cover spreekt mij persoonlijk niet echt aan en ik denk dat ik er in de boekhandel zo langs gelopen zou zijn.

De auteur

Joost van Driel is docent Nederlands en schreef eerder over middeleeuwse literatuur. Zijn bejubelde debuut roman ‘In het museum’ kreeg de Accolade Beste Zeeuwse Debuut en werd genomineerd voor de ANV-debutantenprijs. In 2018 verscheen de roman ‘Jaren van de tijger’, die zich afspeelt in de wereld van de vechtkunst.

Het verhaal

Johan woont samen met zijn broer en ouders als de familie Opitz naast hun komt wonen. Hij wordt meteen nieuwsgierig naar de dochter en zijn vader voelt zich aangetrokken tot de buurvrouw. Maar al snel reist de vraag wie zijn deze mensen en met welke schimmige zaakjes verdienen ze hun geld? Moeder maakt zich vooral druk over het fietsen en dat Johan wel genoeg traint.

Mijn mening

Met een verrassingsboek is het altijd afwachten welk boek er op je deurmat valt. Ik had vooraf al de link gelegd met dit boek, dus het was geen complete verrassing meer toen dit boek op de deurmat viel. Het verhaal begint met de zin ‘Mijn moeder spreekt niet meer over mijn vader. Meer dan dat alle ellende zijn eigen schuld was, wil ze niet kwijt.’ Deze zin zet de toon van het boek. De moeder wil eigenlijk niet veel meer van haar man en kinderen weten. Het enige wat telt is wielrennen en eindelijk eens de plaatselijke wielerronde winnen. Ik had onder het lezen regelmatig het gevoel ‘Wat ben ik in hemelsnaam aan het lezen’. Het verhaal laat duidelijk de eenzaamheid in het gezin zien. Het geeft duidelijk weer hoe je met vier personen in een huis kunt wonen en je toch eenzaam kunt voelen. Wel komt de band tussen vader en zoon duidelijk naar voren.

Het is een boek waar je duidelijk ziet dat een jongen verlangt naar vriendschap en liefde die hij thuis niet ontvangt. Echter vond ik het boek erg afstandelijk geschreven, waardoor de emoties die normaal gesproken bij deze gevoelens spelen niet merkbaar waren en dit vind ik toch wel een groot gemis. Hierdoor vond ik het helaas geen top boek en was het voor mij geen verrassingsboek waar ik snel nog een boek van zou oppakken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het bordeel aan het einde van de straat
Auteur: Joost van Driel
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
Aantal pagina’s paperback: 176
Aantal pagina’s e-book:
ISBN paperback: 9789460018015
ISBN e-book: 9789460018367
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge