Vero las: Jolande van der Graaf & Dick Gosewehr – Moordsporen

Omdat Just Publishers weet dat wij graag true crime boeken lezen, waren wij aangenaam verrast met het boek ‘Moordsporen’ wat wij spontaan ontvingen van de uitgever. Hier zijn we natuurlijk superblij mee en willen we Just Publishers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Misdaadjournalist Jolande van der Graaf en oud-rechercheur Dick Gosewehr nemen de lezer mee in hun fascinerende speurwerk naar cold cases. Moordmysteries en raadselachtige verdwijningen waarnaar niemand meer omkeek.

Wedstrijdamazone Larissa Dumont (25) wordt dood in haar buitenmanage aangetroffen. Een ongeluk, zegt de politie. Maar Larissa’s hartsvriendinnen vertellen een alarmerend verhaal. Met Nederlandse en Amerikaanse CSI-experts ontrafelen de auteurs de ware toedracht achter het overlijden van de geliefde paardenvrouw.

Jair Soares (7) verdwijnt spoorloos van het strand. Alles wijst op een ernstig misdrijf, toch doen de autoriteiten jarenlang niets aan de tragische kindervermissing. Van der Graaf en Gosewehr gaan voor de familieleden op onderzoek. Ze stuiten op het signalement van de kidnapper. Waarom maakte de politie dat nooit bekend?

Middenin de nacht vindt thuiszorghulp Trudy het lichaam van haar broer in een gecrashte auto. De politie sluit het dossier als ‘noodlottig verkeersongeval’. Maar niets is wat het lijkt in de zaak van Gerrit Snoeren (29). De auteurs traceren sporen van een moord die niet mocht worden onderzocht.

De cover

De cover is opgedeeld in twee helften. Op de bovenste helft staan Jolande van der Graaf en Dick Goshewehr op een landweg. Op de onderste helft zien we een technisch rechercheur op een plaats delict aan het werk. De cover geeft de inhoud van het boek goed weer. En ik zou het zeker opgepakt hebben in de boekhandel. Aan de ene kant door de onderste foto, maar ook door de ondertitel ‘Op zoek naar de waarheid achter cold cases’.

De auteurs

Jolande van der Graaf was ruim 20 jaar misdaadverslaggever bij De Telegraaf. Cold cases zijn haar specialiteit. Zie ook Femkefataal.nl.

Dick Gosewehr werkte 40 jaar bij de politie en was onder meer verbonden aan een coldcaseteam. Hij speelde een belangrijke rol bij het blootleggen van drie gerechtelijke dwalingen.

Mijn mening

Zoals ik al iets verder naar boven al aangaf, zijn true crime boeken hier altijd erg geliefd. Dus toen wij zagen dat dit boek uitkwam waren we al meteen enthousiast. Dus ik begon ook erg enthousiast te lezen. En ik kan je zeggen, onder het lezen werd ik alleen maar enthousiaster. Wat een interessant boek. Het boek is naar mijn gevoel geschreven vanuit Van der Graaf met soms korte aanvullingen door Gosewehr. Maar ik heb het gevoel dat Van der Graaf het meeste onderzoek gedaan heeft.
Er worden elf verschillende zaken besproken. Waarbij sommige zaken opgedeeld zijn in verschillende hoofdstukjes. Dit laat meteen zien dat dit de wat complexere zaken zijn. En dat blijkt ook zo te zijn onder het lezen. Bij de zaken die onderverdeelt zijn in aparte hoofdstukken zitten nog meer vragen en verschillende scenario’s, die door politie of justitie afgeschoven worden en die soms heel apart zijn.

Zo heb ik met hele grote verbazing zitten lezen bij het verhaal over de dood van amazone Larissa Dumont. Ik heb absoluut geen kennis van paardrijden, maar de opties die aangedragen worden, weet ik als leek nog dat dat een ervaren paardrijdster nooit de dingen op die manier zou doen. Dus ik heb met opperste verbazing gelezen hoe een politieonderzoek uitgevoerd wordt en hoe ze in hemelsnaam tot een bepaalde conclusie kunnen komen.

Tijdens het lezen van dit boek, bekroop mij wel langzaam het gevoel dat ik hoop dat mij of diegene waar ik van houd, nooit iets gebeurd waarbij het NFI of de technische recherche bij aanwezig zou moeten zijn, want als ik lees hoeveel gekke fouten er gemaakt zijn tijdens de onderzoeken twijfel ik toch echt aan de kunde van de onderzoekers. Of speelt er in sommige zaken meer waardoor het in de welbekende doofpot moet belanden? Dit is een boek wat nog een heel aantal dagen door mijn hoofd bleef spoken, gewoon doordat het zo ongelofelijk heftig is wat er allemaal mis gegaan is in deze gevallen, maar ook hoe ongelofelijk moeilijk dit moet zijn voor de nabestaanden van de betrokkenen.

Ik kan nog heel lang praten over mijn ongeloof en verbazing tijdens het lezen, maar ik denk dat het het beste is, als je gewoon zelf dit boek gaat lezen, want dan pas zul je mijn verbazing en ongeloof begrijpen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Moordsporen
Auteur: Jolande van der Graaf & Dick Gosewehr
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 288
ISBN paperback: 9789089750495
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge