Vero las: Johan Andersen – Zonder genade

Ik las eerder van Andersen het boek ‘Dodenstoel’. Toen genoot ik al erg van Hamer & Panka. Dus toen wij een persmail ontvingen over het nieuw boek van Andersen met deze twee in de hoofdrol wist ik het zeker, dit boek wil ik lezen. Natuurlijk geantwoord op de persmail en wij kregen al snel antwoord terug dat we het boek bij verschijning zouden ontvangen. Zo was het ook. Hier willen we HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een ochtend worden Neli Panka, hoofdinspecteur bij de Amsterdamse recherche, en ex-commando Eugene Hamer bij een bizarre moord geroepen. Er zijn vier doden gevonden op een industrieterrein in Zaandam. Is het een afrekening in het criminele milieu? Een rituele moord? Kort daarna ontploft er een autobom op de Dam. De aanslag wordt geclaimd door een groepering die zich De Discipelen van De Brandende Dageraad noemt. Hun doel: wraak nemen op Nederland. Hamer en Panka gaan samen op jacht naar het brein achter de moorden en de aanslag: de Jakhals. Niemand weet wie hij is, maar hij wordt gezien als de gevaarlijkste terrorist van Europa. Zijn ware motieven zijn duister, maar zijn boodschap is duidelijk: pak me, voordat de volgende bom afgaat…

De cover

Op de cover staat een man van dichtbij gefotografeerd. Op de achtergrond zien we een aantal huizen van een stad. En hier rent iemand weg. Onder het hoofd van de man die op de voorgrond staat, staat de titel ‘Zonder genade’. En dit straalt deze man ook wel uit vind ik. De cover geeft me een gevoel alsof deze man meer weet. En ik moet ook meteen aan Hamer denken. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Johan Andersen is een Nederlandse uitgever en schrijver. Dodenstoel, zijn eerste thriller met Panka en Hamer in de hoofdrol, werd lovend ontvangen. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in Zaandam.

Het verhaal

Op een ochtend wordt Neli Panka bij een bizarre moord geroepen. Er zijn vier lijken gevonden, ze hangen tentoongesteld in een loods. Is het een afrekening in het criminele circuit, of toch een rituele moord? Of is er meer aan de hand? Kort hierna ontploft er een autobom op de Dam. Deze aanslag wordt al snel opgeëist door een groepering die zich ‘De Discipelen van De Brandende Dageraad’ noemen.

Panka wordt al snel bijgestaan door Hamer en samen gaan ze op jacht naar het brein achter de moorden en aanslag: de Jakhals. Hij wordt door alle veiligheidsdiensten in de wereld gezien als de gevaarlijkste terrorist van Europa. Zijn ware motieven zijn duister, maar niet geheel duidelijk, maar zijn boodschap daarentegen is wel luid en duidelijk. Pak mij voor er een volgende aanslag plaats vindt.

Mijn mening

Ik heb erg genoten van ‘Dodenstoel‘, het eerste deel met Panka en Hamer in de hoofdrol. Dit boek smaakte al snel naar meer. Dus toen ‘Zonder genade’ verscheen wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Het boek begint meteen spannend. Iemand wordt vastgehouden en proberen ze te dwingen met praten. Boven dit hoofdstuk staat een silhouet van een dier. Ik dacht in het begin aan een vos, maar het moet natuurlijk een Jakhals zijn. Deze hoofdstukken zijn ook cursief gedrukt waardoor meteen opvalt dat dit vanuit iemand anders verteld wordt.

Na dat eerste spannende stuk blijft nog even onduidelijk wat dit met het verhaal te maken heeft, maar dit wordt al snel duidelijk.

Het verhaal gaat voornamelijk over terreurdreiging en dit is natuurlijk een actueel thema. Deze angst leeft toch nog steeds onder de bevolking en blijft ook nog steeds een realistische mogelijkheid. Andersen heeft dit ook op een realistische wijze opgeschreven, waardoor je het idee hebt dat dit ook werkelijk op deze manier zou kunnen gebeuren.

Er komen nu ook weer enkele veiligheidsdiensten samen. En het is de vraag of iedereen wel te vertrouwen is. Hierbij had ik wel bij een persoon al snel het gevoel dat hij niet klopte en dat bleek ook zo te zijn. Dit lag er naar mijn gevoel een beetje dik boven op en had wat mij betreft iets subtieler gemogen, maar dat is dan ook het enige minimale minpunt wat ik zou kunnen bedenken, want voor de rest hielden Panka en Hamer mij weer aan het boek gekluisterd.

Wat ik ook een groot pluspunt vindt is dat het gevoelsleven van zowel Panka als ook van Hamer in dit boek wat meer aan bod komt. Dit zorgt dat ik ook een betere band krijg met deze hoofdpersonen en ik steeds meer van hun wil weten.

De hoofdstukken zijn van een mooie lengte. Ze waren niet echt kort te noemen, maar het einde van de hoofdstukken zorgden er wel vaak voor dat je gewoon aan een nieuw hoofdstuk moest beginnen. Ik moest gewoon weten hoe het verder ging. En dit zorgt er voor dat een boek mij echt in de ban houdt. Ik hoop natuurlijk dat we in een nieuw verhaal van Panka en Hamer ook weer iets meer komen te weten over de gevoelens van beiden. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder genade
Auteur: Johan Andersen
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 385
ISBN paperback: 9789402704969
ISBN e-book: 9789402759471
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge