Vero las: Johan Andersen – Dodenstoel

Ik zag in de folder van HarperCollins het boek Dodenstoel staan. Alleen de titel maakte me al nieuwsgierig en nadat ik de flaptekst gelezen had, wist ik het zeker… Dit boek moest ik lezen. Dus na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, ontvingen wij het boek direct na verschijning in de bus. Hier wil ik HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hij speelt een dodelijk spel, en geeft niet op…
Ex-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer treft op de Amsterdamse Apollolaan een gruwelijk tafereel aan. Een man hangt aan een touw in de woonkamer, zijn keel doorgesneden. Zijn vrouw ligt dood op bed en in een kledingkast schuilt een jongen die getuige is geweest van deze slachting.

De moordenaar daagt de politie in een brief uit hem op te sporen. Hij verwijst naar een website waarop een elektrische stoel te zien is met daaronder de boodschap: Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden…
Samen met Neli Panka, inspecteur bij de afdeling Zware Criminaliteit en gespecialiseerd in de psychologie van seriemoordenaars, opent Hamer de jacht. Het brengt ze op het spoor van een omvangrijk netwerk van drugssmokkel en mensenhandel, die zijn oorsprong blijkt te vinden in voormalig Joegoslavië en de val van Srebrenica…

Cover

Op de cover zien we een ouderwetse elektrische stoel. Voor de stoel staat in grote witte letters de titel en er onder de quote ‘Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden…’. Dit maakt mij nieuwsgierig en ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de winkel om de achterflap te gaan lezen.

Auteur

Johan Andersen is een Nederlandse uitgever en schrijver. ‘Dodenstoel’ is zijn eerste thriller. Andersen woont met zijn vrouw en kinderen in Zaandam.

Het verhaal

Eugène Hamer, Veiligigheidsadviseur en ex-commando, wordt bij een gruwelijke zaak geroepen. Een man hangt aan een touw in de woonkamer, zijn keel is doorgesneden. Zijn vrouw ligt dood op bed. Een klein jongetje heeft alles vanuit een kast moeten aanschouwen.

De moordenaar speelt een spelletje met de politie en stuurt een brief om hem op te sporen. Hij verwijst naar een website waarop een elektrische stoel te zien is. Hier staat de boodschap bij ‘Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden…’
Samen met inspecteur Neli Panka, werkzaam op de afdeling zware criminaliteit, gaat Hamer op onderzoek uit. Neli is gespecialiseerd in de psychologie van seriemoordenaars en is daar ook door geobsedeerd.

Ze leggen een compleet netwerk van drugssmokkel en mensenhandel bloot, die zijn oorsprong vindt in voormalig Joegoslavië ten tijden van de val van Srebrenica…

Mijn mening

Ik was erg benieuwd en ging dan ook enthousiast beginnen in het boek. Het boek is opgedeeld in meerdere delen. Ieder deel staat voor een nieuwe dode. Dus dat beloofde veel goeds. Het begint al vrij snel met een moord die gepleegd is. Echter dan kabbelt het verhaal best wel lang door en heb ik soms het gevoel dat sommige dingen wel erg veel herhaald worden. Ik denk dat hier door een redacteur best nog wel iets meer gestreept had mogen worden, dat was het verhaal ten goede gekomen. Dat Hamer officieel bij een geheime dienst werkt maar zegt dat hij voor Defensie werkt weet ik na een aantal keer wel.

Na de eerste moord blijft het verhaal lange tijd een beetje voortkabbelen. Aan de ene kant had ik zoiets van dat is wel realistisch, maar aan de andere kant haalt dit ook de vaart uit het verhaal.
Nadat ik over de helft was, merkte ik dat de spanning weer toenam en dat het verhaal ook weer meer vaart kreeg. Hierdoor had ik vanaf dat moment ook meer moeite om het boek weg te leggen en wilde ik steeds nog even een hoofdstuk doorlezen.

De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt en deze leer je goed kennen. Ik vind dat Hamer en Panka wel een goed duo vormen en hoop dan ook dat er nog een vervolg komt met deze twee personen in de hoofdrol. Want ondanks dat het verhaal in het begin een beetje inzakte heeft de schrijver zeker potentie om uit te groeien tot een goede thrillerschrijver.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dodenstoel
Auteur: Johan Andersen
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s E-book: 389
ISBN paperback: 9789402702712
ISBN E-book 9789402757859
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge