Vero las: Joanne Carlton – Stof

Na een gesprek met Sandra J.Paul over boeken buiten de comfortzone gaf ze aan dat ik toch eens haar boek ‘Stof’ moest lezen die ze onder haar pseudoniem Joanne Carlton geschreven had. Heel voorzichtig gaf ik aan dat ik haar boek wel wilde proberen. Ze gaf meteen aan dat als het me niet beviel ik het boek meteen weg kon geven. Dus ik wil Hamley books dan ook hartelijk bedanken voor dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven?

Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest.

Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden.
Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon?

Maar krijgt hij nog wel de keuze?

De cover

Op de cover zien we een man die bij zijn achterhoofd op gaat in stof. Ik stel me voor dat dit James is. Ik vind deze cover erg interessant en ik blijf steeds er naar kijken omdat je steeds blijft afvragen hoe de achterkant kan oplossen in stof. Ik zou het boek niet zo snel opgepakt hebben omdat de cover me een onwerkelijk gevoel geeft en dit mij niet zo snel aanspreekt bij boeken.

De auteur

Joanne Carlton is het Engelstalige pseudoniem van Sandra J.Paul. Zij debuteerde in 2017 met het ontroerende Heart-Beat, vertaald als Hart-slag. Deze werd opgevolgd door de thriller ‘Kill me again’. ‘Stof’ is de vertaling van haar derde Engelstalige werk Dust.

Het verhaal

Simon James is gelukkig. Hij heeft een vrouw en kind en een geweldige baan als timmerman. Hij geniet van het leven. Dan ontstaat er een giftige stofwolk die de wereld verwoest en hij alles verliest wat hij lief heeft.

Drie weken later is het einde van de wereld nabij. Er zijn ondertussen miljoenen doden en de wereld is nagenoeg verlaten. Er bestaan helaas geen wonderen die de overlevenden kunnen redden.

Simon komt op de laatste dag van zijn bestaan voor een ultiem dilemma te staan. Hij kan overleven naast een, voor hem onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te redden. Of hij kan zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van alles wat hem lief is. Maar kan hij wel een keuze maken? Of wordt hij gedwongen om het voortbestaan van de mensen te redden?

Mijn mening

Aan de ene kant was ik een beetje huiverig om aan dit boek te beginnen. Wat als het boek me zou tegenvallen, maar ik was ook wel nieuwsgierig naar het verhaal. Zou het niet toch wat voor me zijn. Ik begon dan ook met een gevoel van ‘Ik zie wel hoe het boek bevalt’ aan het boek te lezen. En ik moet zeggen, ik werd aangenaam verrast. Ik kende natuurlijk de schrijfstijl al van ‘Sandra J. Paul/ Joanne Carlton van haar eerdere boeken o.a. Hart-slag en Kwijt.

Het verhaal is inderdaad een beetje science fiction-achtig. De wereld vergaat door een giftige stofwolk. Echter Joanne Carlton weet dit zo te schrijven dat het heel realistisch overkomt en hierdoor was ik aangenaam verrast door het boek. Ik had het gevoel alsof ik een boek las wat echt zou kunnen gebeuren.

Deze dystopische thriller is wel atypisch. Normaal gaan dit soort verhalen over hoe de wereld in de toekomst er uit zal zien, echter dit boek speelt zich in 1996 af. Met de good old bekende series als ‘The x-files en Independence Day, waardoor je ook echt een jaren 90 gevoel krijgt. Dat is natuurlijk ook meteen een kleine geruststelling. De wereld bestaat nog steeds, maar wellicht wel meteen een waarschuwing voor iedereen die het boek leest. Als wij mensen zo arrogant blijven omgaan met een wereld die ons te leen is, zal de mensheid op een bepaald moment stoppen met bestaan.

Het boek is naar mijn gevoel niet perse een thriller er zitten ook romantische elementen in en het was niet zo zeer dat ik echt op het puntje van mijn stoel zat van de spanning, echter heeft Joanne Carlton me toch enkele keren goed weten te verrassen door de verschillende plotwendingen die ik absoluut niet aan zag komen. Dit heeft zij erg goed gedaan. En door de vlotte schrijfstijl wilde ik steeds verder lezen en wilde ik weten of het goed af zou lopen met James.

Betekent dit dat ik vaker dystopische thrillers ga lezen? Ik heb genoten van ‘Stof’ voor al ook door de vlotte schrijfstijl van Joanne Carlton. Ik zal denk ik eerder geneigd zijn om een uitstapje te maken buiten mijn comfort zone als Sandra J.Paul/Joanne Carlton weer een boek schrijft, dit door de vlotte en fijne schrijfstijl van haar. Ik zal minder snel een dystopisch verhaal van een andere schrijver oppakken. Hier blijft toch een beetje de angst bestaan, dat het verhaal onwerkelijk op mij overkomt. Dit heeft Joanne Carlton perfect gedaan, want ik zag het verhaal zo voor me. En kon me ook goed voorstellen dat dit ooit zo zou gebeuren. Dit vind ik dus erg knap gedaan om dit zo realistisch neer te zetten.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Stof
Auteur: Joanne Carlton
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s e-book: 280
ISBN paperback: 9789463886017
ISBN e-book: 9789082986365
Prijs paperback: € 18,99
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge