
We zagen op televisie dat het boek ‘Bommen in Brussel verschenen was, nadat we het item over dit boek gekeken hadden, wisten we dat dit weer een echt boek was wat bij Koukleum zou aansluiten. Dus we hebben New Book Collective meteen een mailtje gestuurd en niet lang erna kregen we een positief antwoord en niet veel later viel het boek dan ook in onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Vrijdag en New Book Collective harteliijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op 22 maart 2016 ontploffen er bommen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek. Na de aanslagen in Parijs en in andere Europese steden ontkomt ook België niet aan de terreur van de Islamitische Staat (IS) De explosies kostten het leven aan 35 mensen. Er vallen meer dan driehonderd gewonden. Journalist Joanie de Rijke en arts Tine Gregoor gaan voor dit boek op zoek naar betrokkenen van deze zwarte dag. Brussel ging op slot, het dreigingsniveau in het land werd verhoogd van drie naar vier. Wie herinnert zich niet meer waar ie was toen het nieuws bekend raakte?
Hoe kijken de slachtoffers en hun familie terug op deze dag? Wat vindt de Indiase stewardess Nidhi Cahaphekar, wier foto na de aanslagen de wereld rondging, van België? Heeft Beatrice de Lavalette, die op zeventienjarige leeftijd haar onderbenen verloor, de draad weer kunnen opnemen? Hoe verliep de gigantische molen van de hulpverlening die na de aanslagen op gang kwam? En wat hebben de veiligheidsmensen en beleidsmakers uit het 9/11 van België geleerd? Aan de hand van tientallen gesprekken schetsen de Rijke en Gregoor zowel een terug-als een vooruitblik. Of hoe ‘Hellhole’ Brussel destijds werd gedemoniseerd en weer overeind krabbelde.
De cover
De cover trekt meteen de aandacht. Door de foto’s met grote hoeveelheid bloemen en kaarsen, de foto van de mars waar het spandoek ‘Je suis Bruxelles, Ik ben Brussel’ duidelijk zichtbaar is, leg je meteen de link met de aanslagen in Brussel. Hierdoor zou ik meteen het boek opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.
De auteurs
Joanie de Rijke is (oorlogs)journalist voor o.a. ‘Knack’ en ‘De morgen’. Ze reist hiervoor regelmatig naar Syrië, Irak, Libië, Turkije en Afghanistan. Ze publiceerde eerder ‘In handen van de taliban’ en ‘Pakistan, het gevaarlijkste land ter wereld’.
Tine Gregoor is arbeidsarts bij groep IDEWE en consultatie-arts bij Kind en Gezin. Op 22 maart 2016 is ze toevallig in de buurt van metrostation Maalbeek, waar ze een MUG-team bijstaat met de verzorging van de meest zwaargewonde slachtoffers. Ze geeft lezingen over haar ervaring en ontving verschillende onderscheidingen uit erkenning voor haar inzet.
Mijn mening
Ik ben altijd geïnteresseerd in waargebeurde verhalen, dus dit boek moest ik gewoon lezen. Het boek laat mensen aan het woord die de aanslagen in Brussel van dichtbij hebben meegemaakt. Er komen slachtoffers en verschillende hulpverleners aan het woord. Hierdoor krijg je een indrukwekkend inkijk in de gevolgen van de aanslag. Hoeveel mensen hebben hulp verleend? Welke mensen hebben allemaal hulpverleend en hoe hebben zij deze aanslag ervaren. Wat heeft de aanslag voor invloed gehad op de lange termijn. Op al deze vragen krijg je in ‘Bommen in Brussel’ antwoord. Doordat de auteurs er voor gekozen hebben om verhalen van professionals af te wisselen met de verhalen van slachtoffers krijg je een interessante selectie verhalen die er samen voor zorgen dat je door blijft lezen en hoopt dat het al deze personen goed gaat, ondanks deze gruwelijke aanslag, want in ieder verhaal voel je de emoties die iedereen meegemaakt heeft tijdens deze periode.
Het boek is zo opgedeeld dat je ieder hoofdstuk apart kunt lezen, want er wordt ieder keer een nieuw verhaal verteld. Je hebt de verhalen van de verschillende personen, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Beatrice de Lavalette. Het zeventienjarige meisje dat haar beide onderbenen verloor door de bomaanslagen. Wat bij Beatrice bijvoorbeeld meteen opvalt is dat ze meteen ging kijken naar wat wel nog mogelijk is… Haar quote aan het begin van dat hoofdstuk is:
Ik kan erom blijven treuren of ik kan me focussen op alle dingen die nog wel mogelijk zijn. Ik kies voor het laatste, ik ben van plan het beste uit mezelf te halen.
Uit deze quote van Beatrice lees je al hoeveel kracht ze heeft, en dit heeft ze eigenlijk al vrij snel na de aanslagen. En dit vind ik op zich heel knap. Ik kan me ook voorstellen dat je het in eerste instantie niet meer ziet zitten. Maar eigenlijk bij alle verhalen van de slachtoffers van de aanslagen, lees je heel veel doorzettingsvermogen. Geen van de slachtoffers heeft zoiets ‘Ik geef het op’ of ‘Ik zie het niet meer zitten’ en dat vind ik echt bewonderingswaardig.
Maar ook de verhalen van de professionals zorgen voor een overzicht van de werkzaamheden, van de onmetelijke inspanning die ze geleverd hebben en de wonderen die de artsen bij verschillende patiënten hebben kunnen leveren. Dit boek geeft hoop. Ook al is het te hopen dat zo’n gruwelijke aanslag nooit meer gebeurd, maar mocht dit wel gebeuren… Er staan meer mensen op die een positieve instelling hebben en die de slachtoffers zo goed mogelijk weten te redden en moed weten in te spreken.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
bommen-in-brusselGegevens van dit boek:
Titel: Bommen in Brussel
Auteurs: Joanie de Rijke & Tine Gregoor
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s e-book: 224
ISBN paperback: 9789460019821
ISBN e-book: 9789460019838
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 10,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.