Vero las: Jo Claes – Niet voor mietjes: De roddel

In de catalogus van uitgeverij De Fontein zagen we dat Jo Claes een nieuwe jeugdthriller zou uitbrengen. Dit zou het derde deel in de ‘Niet voor mietjes’ reeks zijn. Aangezien we de eerdere delen ook met veel plezier gelezen hadden waren we hier ook erg benieuwd naar. Dus na een mailtje naar de uitgever kregen we het boek kort na verschijning in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De roddel is een spannend jeugdboek en het derde deel in de serie Niet voor mietjes van de Vlaamse thrillerauteur en Gouden Strop-winnaar Jo Claes.

Tot tweemaal toe wordt op school een roddel verspreid. Niet alleen zijn Matthias en Linde het slachtoffer, het levert ook nog eens grote ruzie op tussen hun ouders.
Wie doet zoiets? En met welke reden? Waarom moet iemand zo nodig Lindes en Matthias’ namen door het slijk halen?
De directeur eist dat de daders snel worden opgepakt, maar niemand heeft enig idee wie het gedaan kan hebben.
Dan zet Matthias een list in om de dader te ontmaskeren…

De cover

Op de cover zit een jongen met een hoodie tegen een muur. De muur staat vol graffiti. De jongen zit in elkaar gedoken alsof hij ergens mee zit. Ik stel me voor dat dit Matthias is. Ik vind de cover erg goed gekozen en past ook goed bij de andere boeken uit de serie.

De auteur

Jo Claes woont en werkt in Leuven. Succesvol is zijn misdaadreeks met hoofdinspecteur Thomas Berg in de hoofdrol. Zijn De mythe van Methusalem won in 2015 de Gouden Strop.  Niet voor mietjes is zijn eerste jeugdthriller-serie.

Het verhaal

Als Mathias het ’s morgens op school komt ziet hij op de schoolpoort een roddel over hem en Linde staan. En deze roddel zorgt ook nog eens voor een grote ruzie tussen hun ouders.
Wie heeft er iets tegen Linde en Matthias? En wie wil er hun namen door het slijk halen?
De directeur bemoeit zich er mee en wil dat de daders snel opgepakt worden, zodat de school zijn goede naam behoudt. Maar niemand heeft enige idee wie het gedaan kan hebben.
Dan bedenkt Matthias een slimme zet om de dader te ontmaskeren.

Mijn mening

Nadat we eerder al ‘Niet voor mietjes‘ en ‘Niet voor mietjes – Het gevecht met de engel‘ gelezen hadden, wilde ik dit derde deel in deze serie natuurlijk ook graag lezen. In dit derde deel wordt er wel terug verwezen naar de vorige twee delen maar je kunt hem ook goed lezen zonder dat je de voorgaande delen gelezen hebt.
In ‘De roddel’ staat, zoals je wel al zult verwachten, een roddel centraal. Meestal is een roddel het begin van pesten. Want door een roddel de wereld in te helpen zet je aan tot pestgedrag. Hierdoor worden diegene waar de roddel over gaat meestal gepest met deze roddel. Zo ook in dit boek. Matthias en Linde zijn degene waar de roddel over gaat. En het laat duidelijk zien hoe het leven van Matthias en Linde volledig overhoop ligt door de roddel die verspreid is. Hun ouders moeten naar school komen en er zijn ook mensen die de roddel geloven.
Dit weet Claes op een realistische manier op te schrijven. Wat ik me dan wel afvraag, Claes heeft de neiging om er een vergelijking uit de geschiedenis erbij te halen. Of dit voor de jeugd meteen interessant is, of dat ze het boek dan sneller aan de kant leggen vraag ik me wel af. Ik denk dat ik het boek op jongere leeftijd aan de kant gelegd zou hebben als de vergelijking met de geschiedenis aangehaald zou worden. Dit past echter wel goed in het verhaal en dat vind ik dan wel weer erg goed gedaan door Claes.

Ik denk dat Claes zich wel goed in de jeugd kan verplaatsen en problematiek bespreekbaar maakt die onder de jeugd speelt. Hierdoor worden de boeken wel weer extra interessant voor de jeugd.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-roddel

Gegevens van dit boek:
Titel: Niet voor mietjes: De roddel
Auteur: Jo Claes
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s hardcover: 160
ISBN hardcover: 9789026150333
ISBN e-book: 9789026150340
Prijs hardcover: € 12,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge