Vero las: Jim de Koning – De zaak Ronald V.

Nadat we gezien hadden dat het boek ‘De zaak Ronald V.’ geschreven door Jim de Koning uit zou komen, wisten Bryan en ik dat we dit boek wilden lezen. Dit boek speelt zich namelijk in Heerlen af. We hebben zelf in Heerlen gewoond en nu wonen we in Landgraaf, de gemeente naast Heerlen, zeg maar. Dus toen het boek verschenen was, zijn we naar Heerlen gegaan en wilden we daar in de boekhandel het boek kopen, maar helaas. Ze kenden de zaak niet en dus ook het boek niet. Vervolgens hier in Landgraaf bij de Bruna gaan kijken. Ze hadden het boek niet meer op voorraad. Het was al uitverkocht, maar ze ging het boek voor ons bestellen. Dus een dag later konden we het boek gaan ophalen. En nadat ik mijn andere boek uitgelezen had, ging ik meteen aan ‘De zaak Ronald V.’ beginnen.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tijdens een noodsituatie valt een schot. De schutter, een hoofdagent van politie, wordt veroordeeld. Zijn wereld stort in.

Als lid van een aanhoudingseenheid achtervolgt hoofdagent Ronald V. een auto. De bestuurder wordt gezocht voor het plegen van een aantal misdrijven. Er ontstaat een crisissituatie waarbij Ronald zich genoodzaakt ziet te schieten. Zijn schot treft niet de vluchtende crimineel, maar diens bijrijder.
Ronald V. wordt gehoord door de Rijksrecherche. Na een langdurig proces wordt hij tot twee jaar cel veroordeeld. Het vonnis veroorzaakt in het hele land onrust onder politiemensen. Ronald deed immers zijn werk en wordt nu absurd hoog gestraft. Ook korpschef Bouman is verbijsterd. Hij roept de hulp in van topadvocaat Geert-Jan Knoops. Samen met Ronald V. gaat deze in het hoger beroep de strijd aan voor gerechtigheid.
Dit boek beschrijft welke enorme impact de zaak heeft op de betrokkenen. De slopende procesgang, de onverwachte veroordeling en de dreigende detentie, de wisselende reacties van familie, collega’s en de rol van de media. Dit alles geeft een enorme druk op het leven van Ronald en zijn nog jonge gezin.
De zaak Ronald V. beschrijft niet alleen de nachtmerrie van de hoofdagent waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt, maar breekt ook een lans voor het moeilijke politiewerk. Naar aanleiding van de spraakmakende zaak Ronald V. is een wetsvoorstel ingediend.

Cover

Op de cover zien we een rechtbanktekening van een man in een politie-uniform. Je ziet deze man van achteren. Hij zit aan een tafeltje met een microfoon. Dit geeft meteen het gevoel dat hij in een rechtbank zit. Onder de titel staat de tekst ‘Het dramatische verhaal van een politieagent die moest schieten’. Door de tekst werd ik meteen nieuwsgierig en toen ik ook nog er achter kwam dat het hier in de buurt afgespeeld had, wist ik, dit boek moet ik lezen.

Auteur

Jim de Koning (1967) werkt bij politie Oost-Brabant, was presentator/producer van ‘Bureau Brabant’ en woordvoerder bij ‘Opsporing Verzocht.

Mijn mening

Ik wist niet hoe snel ik mijn vorige boek uit moest lezen, want ik wilde erg graag in dit boek gaan beginnen. Het boek is opgedeeld in 3 delen, te weten, Het schietincident, De rechtszaak en Hoger beroep. Alle drie de delen zijn goed uitgewerkt. Je krijgt niet alleen een inkijkje in het leven van Ronald als politie-agent, maar ook zijn privéleven deelt Ronald met de lezers. En dan vooral ook wat deze zaak met zijn privéleven gedaan heeft.
In het boek is er veel lof voor oud korpschef Boumans die volledig achter Ronald staat en dit ook persoonlijk aan hem komt vertellen en daarbij alle tijd neemt. En ook hierbij komt aan bod dat Boumans alles in het werk stelt dat er een wetswijziging komt zodat andere politie-agenten niet meer in de situatie van Ronald terecht komen.

Het verhaal leest makkelijk weg en door dat het eigenlijk zo bizar is wil je continue door blijven lezen. Ik wist natuurlijk uit het nieuws al dat Ronald niet de gevangenis in hoeft in het hoger beroep, maar toch wilde ik steeds verder lezen om te kijken hoe het afloopt.
Echter ondanks dat Ronald ontslagen van rechtsvervolging is, denk ik dat hij heel hard gestraft is. Hij is o.a. naar een andere regio verhuisd en heeft bepaalde periodes van zijn zoontjes gemist omdat hij toen zo gefocust was op zijn rechtszaak.

Wat ik wel goed vind, is dat de politie, en dan met name de korpschef, meteen na de vernietigende uitspraak zaken gaat regelen dat alles in het werk gesteld word, dat Ronald de beste advocaat krijgt in het hoger beroep. Vanaf dat moment is er ook een advocatenpoule in het leven geroepen waar agenten in dit soort situaties recht op hebben.

Ik was meerdere malen erg verbijsterd onder het lezen, maar toch lees je de moed van Ronald en hoe hij het toch steeds voor elkaar krijgt om verder te gaan. Wel merk je tijdens het lezen al dat hij zijn vrouw Stella onderweg redelijk kwijt raakt. Ik hoop dan ook van harte dat het met hun samen nog goed komt en dat ze deze stress een plek kunnen geven en hun huwelijksreis opnieuw kunnen maken.

In het boek lees je onder andere hoe hij door collega’s gesteund werd, maar ook wanneer hij zeer zeker niet gesteund werd en dan vaak door collega’s in hogere functies.

Dit boek laat je zien hoe het bij de politie qua werk er aan toe gaat, maar ook hoe het voor een agent gruwelijk mis kan gaan als hij alleen maar zijn werk uitvoert. Ik denk dat dit boek een steun is voor andere agenten die in zo’n zelfde situatie terechtkomen, maar ook een boek die de burger de ogen opent dat agenten ook liever geen geweld aanwenden en ze dit alleen doen als het echt niet anders kan. Dit is een boek wat gelezen moet worden.

Gegevens van dit boek:
Titel: De zaak Ronald V.
Auteur: Jim de Koning
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 272
ISBN paperback: 9789089757036
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Hou je ook van waargebeurde verhalen, of boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten? Neem dan zeker ook een kijkje in onze nieuwe groep: Koukleum.nl – De non-fictie groep.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge