Vero las: Jeremy Dronfield – De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

De laatste tijd lees ik erg graag oorlogsboeken, dus toen ik zag dat bij uitgeverij Boekerij het boek ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ verscheen hoefde ik niet lang te twijfelen. Dit boek wilde ik lezen. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, ontving ik het boek voor verschijning in de brievenbus. Hier wil ik uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd.

Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.

Cover

Op de cover zien we een oude treinwagon, op een verlaten spoor in de sneeuw. Dit geeft mij echt een verlaten gevoel. Doordat de cover meteen een emotie oproept, ben ik meteen nieuwsgierig naar het boek en zou ik het zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Jeremy Dronfield is een biograaf en historicus. Na een aantal jaar als archeoloog te hebben gewerkt begon hij met schrijven. ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ is een internationaal succes.

Mijn mening

Als ik een boek voor de eerste keer in handen heb, moet ik altijd even door het boek heen bladeren. Wat mij bij ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ meteen opviel, was dat in het middenkatern een aantal foto’s met uitleg zaten. Dit vind ik bij dit soort boeken altijd een heel groot pluspunt. Je krijgt een goed beeld bij de hoofdpersonen en het verhaal begint op deze manier nog meer te leven dan zonder foto’s.

Door de foto’s wilde ik nog sneller in dit boek beginnen. Want ik had ondertussen al een beeld bij de hoofdpersonen.
Het verhaal gaat over Gustav Kleinmann en zijn zoon Fritz. Doordat ze als joden woonachtig zijn in Wenen zijn ze op een bepaald moment hun leven niet meer zeker en worden ze door de SS gearresteerd en naar een concentratiekamp gebracht. In eerste instantie worden ze naar Buchenwald gedeporteerd. Dronfield weet het verhaal op zo’n manier te schrijven dat je het gevoel hebt dat Fritz en Gustav het verhaal zelf vertellen. Ook heb ik regelmatig het gevoel alsof ik zelf toeschouwer ben bij de gruwelijkheden die ze in het concentratiekamp doorstaan. Het boek laat duidelijk zien hoeveel moed ze hebben en hoe ze door kleine acties toch laten zien dat ze verzet plegen. Ook al is de kans dat ze dit met hun leven moeten bekopen groot.

In het boek zitten heel veel verwijzingen. Bij ieder hoofdstuk staan wel een aantal cijfers bij bepaalde regels vermeldt. Deze cijfers verwijzen naar het stukje ‘Noten’ achter in het boek, waarbij dit stukje tekst dan uitgelegd wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin wel even naar achter gebladerd heb, maar dat ik dit zo vervelend vond, aangezien dit zo vaak gebeurde in een hoofdstuk, dat ik de noten naderhand gewoon genegeerd heb en gewoon verder gelezen heb. Als je een beetje kennis van de tweede wereldoorlog hebt, zijn de meeste dingen wel duidelijk en heb je de noten niet echt nodig. Veelal was het ook informatie uit welk boek de auteur deze informatie vandaan kwam. Ik snap dat dit natuurlijk vermeld moet worden, maar om hier tijdens het verhaal naar te verwijzen vond ik jammer, dit zorgde er voor dat je niet echt in het verhaal kwam. Hierdoor besloot ik dan ook om deze noten niet meer te volgen.

Ook staat er helemaal achterin een register. De noodzaak hiervan heb ik ook niet helemaal begrepen. Je leest een verhaal en een register vind ik eerder iets voor een naslagwerk.

Echter ondanks de Noten en het Register is dit een boek wat een goed beeld geeft van de verschrikkelijkheden die in de concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog gebeurd zijn. Echter laten ze ook zien hoe de gevangenen strijdbaar blijven en met kleine dingen proberen toch hun zelfstandigheid behouden en zo laten zien dat ze toch meetellen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-jongen-die-zijn-vader-naar-auschwitz-volgde

Gegevens van dit boek:
Titel: De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde
Auteur: Jeremy Dronfield
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s E-book: 408
ISBN paperback: 9789022586075
ISBN E-book: 9789402312706
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge