Vero las: Jean Lambrecks, Els Schreurs & Jean-Pierre Adam – Dossier Dutroux: De waarheid

Op instagram zagen wij bij Saartjeinwonderbookland het boek ‘Dossier Dutroux: De waarheid’ en na gelezen te hebben waar het boek over ging, wist ik dit boek past bij ons. Na een mailtje naar de uitgever ontvingen wij het boek vrij snel in de brievenbus. Hier willen we Uitgeverij Vrijdag en New Book Collective hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Eefje Lambrecks en An Marchal verdwenen in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 in Blankenberge. Het duurde een jaar en twaalf dagen vooraleer de meisjes werden teruggevonden. Dat was het gevolg van het onderzoek dat door procureur Bourlet in Neufchâteau was opgestart na de verdwijning van de toen vijftienjarige Laetitia Delhez op 9 augustus. Het onderzoek, dat zeven jaar duurde, bracht Dutroux, Martin, Lelièvre en Nihoul voor het hof van assisen. De veroordeling volgde op 22 juni 2004. Omdat het uitgebreide onderzoek de families op cruciale punten in het ongewisse heeft gelaten, blijven de vragen, de pijn en de verontwaardiging. Zeker nadat Martin en Lelièvre vervroegd werden vrijgelaten.

De uitleg van de veroordeelden in het dossier Dutroux was vaak tegenstrijdig en niet in overeenstemming met de feitelijke gegevens. Reden genoeg voor Jean Lambrecks, de papa van Eefje, en zijn partner Els Schreurs om hun onderzoeken te blijven voortzetten. De afgelopen jaren werden ze daarbij ondersteund door Jean-Pierre Adam, een van de hoofdonderzoekers van de Cel Neufchâteau. In dit boek hebben ze nieuwe feiten achterhaald. Handelde Dutroux op eigen houtje of maakte hij deel uit van een groter, internationaal, crimineel netwerk met onder andere vertakkingen in Nederland en Duitsland? Waarom werden een aantal voor de hand liggende pistes – het rode autootje, de connectie met hotel Brazil in Blankenberge, L’Arche de Noé- niet meteen onderzocht? Had dit groter onheil kunnen voorkomen?

De cover

Op de cover staan allerlei krantenartikelen die met de zaak Dutroux te maken hebben. Dit vind ik erg interessant en hierdoor zou ik zeker weten dat ik dit boek opgepakt hebben in de boekhandel, want door de krantenknipsels heb ik meteen het idee dat het een boek is wat met een nieuwsfeit te maken heeft. Hierdoor zou ik er meteen op afgelopen zijn om het boek te bekijken. En omdat wij graag non-fictie boeken lezen was dit zeker een boek voor ons.

De auteurs

Jean Lambrecks is de vader van Eefje Lambrecks, die in 1995-1996 samen met An Marchal ontvoerd en vermoord werd door Marc Dutroux. Eerder schreef hij al een boek over zijn dochter, maar omdat de uitleg van de veroordeelden in het dossier Dutroux vaak tegenstrijdig en niet in overeenstemming met de feitelijke gegevens was, verschijnt in 2020 Dossier Dutroux, de waarheid. In dit boek zetten Lambrecks en zijn partner Els Schreurs hun onderzoek voort. De afgelopen jaren werden ze daarbij ondersteund door Jean-Pierre Adam, een van de hoofdonderzoekers van de Cel Neufchâteau.
Els Schreurs schreef samen met haar partner Jean Lambrecks een boek over zijn dochter Eefje Lambrecks, die in 1995-1996 samen met An Marchal ontvoerd en vermoord werd door Marc Dutroux. Eerder schreef Lambrecks al een boek over zijn dochter, maar omdat de uitleg van de veroordeelden in het dossier Dutroux vaak tegenstrijdig en niet in overeenstemming met de feitelijke gegevens was, verschijnt in 2020 Dossier Dutroux, de waarheid. In dit boek zetten Lambrecks en Schreurs hun onderzoek voort. De afgelopen jaren werden ze daarbij ondersteund door Jean-Pierre Adam, een van de hoofdonderzoekers van de Cel Neufchâteau.

Mijn mening

Ik kan me de zaak Dutroux nog goed herinneren en ik weet nog dat dit echt wereldnieuws was. De ontvoering, verkrachting en moord op zoveel kinderen en jonge vrouwen was ongelofelijk. En ook naderhand had het iedere keer weer mijn aandacht als er iets over in het nieuws verscheen. Toen ik ‘Ik was twaalf en fietste naar school‘ van Sabine Dardenne las, was het pas verschenen en was ik ontzettend onder de indruk van dit boek. Het was alsof je zelf in die kelder zat, zoals je ook in de recensie van Bryan kunt lezen.

Dus toen ik zag dat er een nieuw boek verschenen was over Dutroux was mijn interesse wederom gewekt. En ik kan je zeggen, ik viel van de ene gruwelijke verbazing in de andere. Wat er in de loop der jaren allemaal gebeurd is en wat er ook gedaan is in het onderzoek om de oplossing tegen te werken, hier sta ik helemaal versteld van. Je vraagt je soms werkelijk af hoe het kan dat dit allemaal gewoon kon gebeuren en ik vroeg me tijdens het lezen regelmatig af of en zo ja, welke hooggeplaatste functionarissen hier een vinger in de pap hadden. Ik kan me voorstellen dat Jean-Pierre Adam, een van de hoofdonderzoekers van de Cel Neufchâteau, die belast was met de zaak Dutroux, zich regelmatig gefrustreerd heeft gevoeld tijdens dit onderzoek.

Wat ik wel jammer vond is dat er soms Franse en Duitse teksten stonden die niet vertaald waren. Sommige teksten werden na de buitenlandse teksten vrij vertaald door de auteur, maar op andere momenten was het weer juist niet vertaald en dat waren dan juist de momenten dat ik mij afvroeg wat er, vooral in het Frans, stond. Ook stond het voorwoord er zowel in het Nederlands als in het Frans in. Dit snapte ik ook niet zo goed. Wat is de meerwaarde om in een Nederlandstalig boek een Frans voorwoord te plaatsen.

Ook zijn er enkele foto’s geplaatst in het boek, dit vind ik persoonlijk altijd een meerwaarde bij een non-fictie boek. En dat is hier ook het geval, echter stonden er ook enkele foto’s met tekst, onder andere een krantenartikeltje en hier moet je toch goede ogen hebben om de tekst te kunnen lezen. En dat vind ik dan weer zonde. Had deze afbeelding iets groter geplaatst en dan waren de teksten ook goed leesbaar geweest en was er niet de frustratie om perse te willen weten wat er in dit artikel staat.

Echter als je in true crime geïnteresseerd bent, en oud genoeg bent om iets van de zaak Dutroux af te weten dan is dit een boek wat je moet lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Dossier-dutroux

Gegevens van dit boek:
Titel: Dossier Dutroux – De waarheid
Auteurs: Jean Lambrecks, Els Schreurs & Jean-Pierre Adam
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
Aantal pagina’s paperback: 216
Aantal pagina’s e-book: 216
ISBN paperback: 9789460018923
ISBN e-book: 9789460018947
Prijs paperback: € 19,95
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

One thought on “Vero las: Jean Lambrecks, Els Schreurs & Jean-Pierre Adam – Dossier Dutroux: De waarheid

  1. Leuke review en inderdaad het Frans en Duits dat niet vertaald werd was vaak heel vervelend. Ik snap Julie en Melissa waren uit het Waalse gedeelte en heel veel van de zaak speelde zich daar af maar beter is het dan om het boek uit te brengen in het Frans en Duits en Nederlands want hier heeft niemand iets aan. Zelf was ik ook altijd als true crime fan heel erg geïnteresseerd in de zaak van Dutroux en ik kende getuige x1 of Regina persoonlijk en ook daar is er veel misgelopen ook hier zijn boeken over bv de getuigenissen van x1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge