Vero las: Janet Skeslien Charles – De bibliotheek van Parijs

In de catalogus van LS Amsterdam zagen wij dit boek staan. De cover trok meteen de aandacht en hierdoor gingen we de korte inhoud lezen en dit paste ook nog in ons straatje, dus we hoefden ons niet lang te bedenken. Dit was een boek wat bij ons paste en nadat we een mailtje gestuurd hadden, kregen we al snel een positieve reactie en we ontvingen het boek dan ook na verschijning in onze brievenbus. Hier willen we LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Parijs, 1939. De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Maar alles verandert van de ene op de andere dag wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten.

De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes te maken?

De cover

De cover is in een woord fantastisch. Ik vind hem echt mooi gemaakt. Je ziet op de achtergrond de skyline van Parijs met de Eiffeltoren. In de lucht vliegen twee oorlogsvliegtuigen. Die titel van het boek is op met gouden versierselen op de cover verwerkt. Zoals ik al zei de cover viel me meteen op en de cover blijft een genot om naar te kijken.

De auteur

Janet Skeslien Charles werkte als programmamanager in de Amerikaanse bibliotheek in Parijs en hoorde zo over het verzet tegen de Bibliotheekschutz. ‘De bibliotheek van Parijs’ verschijnt in meer dan twintig landen.

Het verhaal

Odile Souchet heeft een sollicitatie in de Amerikaanse Bibliotheek in Parijs, haar favoriete plek om te struinen tussen de boeken. Ze is ontzettend nerveus, maar krijgt uiteindelijk toch haar droombaan. Ze voelt zich helemaal op haar plek. Maar dan verandert alles, want de nazi’s bezetten de lichtstad.

Het personeel van de Amerikaanse Bibliotheek doet er alles aan om open te blijven, maar hun Joodse bezoekers mogen de bibliotheek niet meer bezoeken. Echter willen ze hun Joodse bezoekers wel van boeken blijven voorzien en daarom riskeren ze hun eigen leven, door zelf de boeken naar hun Joodse abonnees te brengen.

Odile ontdekt dat haar vader, politieman van beroep, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime. Dit zorgt voor een persoonlijk conflict, kan ze hiermee omgaan? En heeft zij de moed om de juiste keuzes te maken?

Mijn mening

Doordat de cover zo mooi is werd ik extra nieuwsgierig naar het verhaal. Zou het verhaal net zo mooi zijn? Doordat we op dit moment ook een Kobo Plus abonnement hebben en ik soms wat problemen met mijn concentratie heb, heb ik het boek, terwijl ik het las, ook via Kobo geluisterd. En dit zorgt er bij mij voor dat ik het boek nog meer beleef. Ik word minder snel afgeleid en doordat iemand het voorleest en ik meelees, kan ik tussendoor geen andere dingen doen, want dan ben ik de draad kwijt. Heerlijk. Dan kan ik echt in een boek verdwijnen. En doordat ‘De bibliotheek van Parijs’ op zo’n mooie manier geschreven is, merkte ik dat ik steeds verder wilde lezen. Wat gaat er nog allemaal gebeuren en overleven de hoofdpersonages de oorlog?

Wat je natuurlijk kunt denken is dat dit weer een oorlogsverhaal is, maar niks is minder waar. Doordat dit boek zich grotendeels in de Amerikaanse bibliotheek afspeelt, merkte ik dat het verhaal ook over de grote liefde voor boeken en het lezen gaat. Ondanks de oorlog vonden de medewerkers van de bibliotheek het belangrijk dat mensen konden blijven lezen. En ik denk persoonlijk dat dit voor mij ook superbelangrijk zou zijn, dat ik zou kunnen blijven lezen. Even verdwijnen naar een andere wereld. Daarom kon ik me ook heel goed inleven in de personages die hun leven op het spel zetten om boeken af te leveren.

Ook de verhaallijn die in Froid, Montana, in de jaren 80 afspeelt is bijzonder interessant om te lezen. In het begin vroeg ik me vooral af wat deze verhaallijn ging toevoegen, maar naar mate het verhaal vordert, wordt dit steeds duidelijker en geeft het nog een belangrijke boodschap mee. Iedereen mag geheimen hebben, en heeft hier ook recht op. Het is niet netjes om als buitenstaander hierin te neuzen, want dan worden er wellicht dingen opgerakeld die je liever wilt vergeten.

Dit is een boek, wat iedere boekenliefhebber met veel plezier zal lezen en de mooie manier van schrijven zorgt er voor dat het boek je weet te raken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-bibliotheek-van-Parijs

Gegevens van dit boek:
Titel: De bibliotheek van Parijs
Auteur: Janet Skeslien Charles
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Selma Soester
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 353
Verteller luisterboek: Lotte Hellingman
Duur luisterboek: 13:34:48
ISBN paperback: 9789024594122
ISBN e-book: 9789024587094
ISBN luisterboek: 9789024591381
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge