Vero las: Jan van der Cruysse – Boem Boem 2: Bloedbad in Beringen

Nadat ik eerder al Boem Boem 1 gelezen had, keek ik uit naar het tweede deel van deze duologie. Eerder las ik al met veel plezier de Bling Bling-triologie. Dus toen wij de persmail ontvingen kon ik meteen antwoorden dat ik dit nieuwe deel erg graag zou willen lezen. Ik ontving het boek dan ook vrij snel na verschijning al in de brievenbus. Hier wil ik Uitgeverij Manteau en New Book Collective dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hoe verder het onderzoek naar de dodelijke aanslag op de Antwerpse marathon vordert, hoe meer nieuwe vragen en tegenstrijdigheden de politie in de schoot geworpen krijgt. Met de tweede aanslag op een muziekschooltje in het hart van Brussel wordt de verwarring nog groter.
Dat de terreur verband houdt met de diefstal van een lot handgranaten bij het Belgisch leger in de jaren tachtig is stilaan duidelijk. Maar hoe link je dat aan sporen naar ISIS en de Bende van Nijvel?
In Boem Boem 2 zet de gruwel zich voort in een duikcentrum in het Limburgse Beringen. Uiteindelijk werpt een oud dossier over de verdrinkingsdood van een moslimmeisje een nieuw licht op de zaak. Zullen speurders Hannelore, Alice en Nina de daders snel genoeg vinden om een gigantische aanslag met drones en handgranaten te vermijden?

De cover

Op de cover zien we de ramen van een oude loods. Een deel van de ramen zijn kapot. Ik vind de cover interessant, maar kan hem niet zo goed bij het verhaal plaatsen. Ik zou het boek wel opgepakt hebben, maar dat komt voornamelijk doordat de titel opvallend op de cover staat.

De auteur

Jan Van der Cruysse, ex-woordvoerder van Brussels Airport, is specialist crisiscommunicatie. Van zijn Bling Bling-trilogie werden meer dan 15.000  exemplaren verkocht. Splendid Film kocht onlangs de filmrechten van Bling Bling 1.

Het verhaal

Het onderzoek naar de aanslag op de Antwerpse marathon loopt nog steeds en er worden vorderingen gemaakt. Maar er komen steeds meer nieuwe vragen en tegenstrijdigheden die de politie tegenkomt. Door de tweede aanslag op een muziekschooltje wordt de verwarring compleet.

Al snel wordt duidelijk dat deze terreurdaden te maken hebben met de diefstal van een lot handgranaten in de jaren tachtig. Deze werden bij het Belgische leger ontvreemd. Maar hoe leg je de link dan naar ISIS en de Bende van Nijvel?

In Boem Boem 2 vindt er een aanslag plaats in een duikcentrum in het Limburgse Beringen. Maar dan komt er een oud dossier van de verdrinking van een moslimmeisje boven water. Dit dossier werpt een nieuw licht op de zaak. Speurders Alice, Nina en Hannelore hebben een race tegen de klok om de daders op te sporen en zo een aanslag met drones en handgranaten te voorkomen. Zullen ze de daders op tijd kunnen stoppen?

Mijn mening

Ik heb eerder al de Bling bling reeks van Jan van der Cruysse met veel plezier gelezen. En natuurlijk Boem Boem 1. Dus ik keek echt uit naar dit tweede en laatste deel in deze reeks. Ik begon dan ook met veel enthousiasme te lezen, maar ik merkte in het begin dat ik erg veel moeite had om in het verhaal te komen. Er wordt in het begin nog best veel in datums gewisseld en dit vond ik verwarrend. Hierdoor was ik in het begin echt zoekende en kon ik erg moeilijk in het verhaal komen.
Op een bepaald moment wordt er minder terug gegaan in de tijd en vanaf dat moment zat ik ook weer helemaal in het verhaal en was het weer vertrouwd. Ik kon vanaf dat moment het boek dus ook niet meer aan de kant leggen en wilde continue doorlezen.

Wat ik altijd apart vind in de boeken van Jan van der Cruysse is dat ze ook een inhoudsopgave hebben. Dat zie je niet zo snel terug in een gewoon leesboek. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken. Ieder hoofdstuk wordt vooraf gegaan door een grijze bladzijde met in witte letters de titel van dat hoofdstuk. In het hoofdstuk vind je steeds korte stukjes die vooraf gaan door een datum en plaats. Hierdoor kun je, mocht je dat willen, altijd makkelijk even stoppen, want door dat de tijd en plaats altijd dik gedrukt is, kun je makkelijk terug vinden waar je gebleven bent.

Om je geheugen weer even op te frissen staat er voor in het boek ook een stukje ‘Wat vooraf ging’ hierin staat beknopt verteld wat er in Boem Boem 1 gebeurde. Al adviseer ik, net als Van der Cruysse zelf in dit stukje, om toch echt eerst Boem Boem 1 te lezen. Niet alleen omdat je dan dit tweede deel ook beter begrijpt, maar vooral ook omdat het gewoon een goed boek is. En bij een tv-serie begin je normaal gesproken toch ook bij de eerste aflevering.

Verschillende hoofdpersonages hebben we natuurlijk al leren kennen in Boem Boem 1, maar er zijn er ook genoeg die we nu in dit tweede deel pas leren kennen. De al bekende hoofdpersonages worden nog verder uitgediept en de nieuwe personages leer je ook meteen goed genoeg kennen. Ondanks dat de dader foute daden pleegt, heeft Van der Cruysse hem ook zo neergezet dat je toch ook wel begrip voor hem hebt en zijn daden aan de ene kant gedeeltelijk kunt begrijpen.

Dit is helaas alweer het laatste deel in de Boem Boem serie. Ik heb zowel van Bling Bling als van Boem Boem genoten. En ik hoop dan ook dat Van der Cruysse wederom een serie gaat schrijven waar we weer kunnen smullen van de goed uitgewerkte verhaallijnen en de excentrieke personages, die we van hem gewend zijn.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Boem Boem 2
Ondertitel: Bloedbad in Beringen
Auteur: Jan van der Cruysse
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 9789460416293
ISBN paperback: 9789022336502
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge