Vero las: Jan van der Cruysse – Boem Boem 1

Nadat ik de trilogie ‘Bling Bling’ van Jan van der Cruysse gelezen had, was ik erg benieuwd naar zijn nieuwe boek. Dit nieuwe boek ‘Boem Boem 1’ is het eerste deel van een tweeluik. Dus toen ik hoorde dat deze nieuwe serie uitkwam heb ik meteen een mailtje gestuurd naar New Book Collective of ik hier een recensie-exemplaar van mocht ontvangen. Dit was geen enkel probleem en direct na verschijning ontving ik het boek dan ook in de brievenbus. Hier wil ik New Book Collective en Uitgeverij Angèle natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een handgranaat eist een gruwelijke tol onder de deelnemers van de Antwerpse marathon. Scholen, restaurants, hotels en straten blijven leeg, er wordt gehamsterd en gebeden. Trams en metro’s staan stil, vluchten naar Brussel zijn afgelast. Al vlug spuien binnen- en buitenlandse media onverbloemd kritiek. Want ondanks de massale inzet van specialisten en middelen vinden gerecht en politie geen spoor van de daders. De snelle opeising van de aanslag door IS verrast de speurders.
De enige die mogelijke stukjes van de puzzel herkent is Alexandra Vierendeel, een voormalige legerofficier. Ze ziet aanknopingspunten met gebeurtenissen uit de jaren tachtig, in de munitie-eenheid die ze leidde in de Duitse stad Lüdenscheid. Een verhaal dat begon als een knullig misverstand en eindigde in tragedie. Dan pas wordt duidelijk dat iedereen bewust op het verkeerde been werd gezet. De ellende is amper begonnen. Het land wordt mogelijk opnieuw geconfronteerd met de meest gruwelijke demonen uit zijn verleden.

Cover

De cover is groen en in silhouet zien we een aantal personen richting een trap rennen. Op de achtergrond zien we nog een aantal gebouwen. Ik stel me voor dat deze cover in Antwerpen gemaakt is tijdens de marathon. Doordat de cover in dezelfde stijl gemaakt is als de ‘Bling Bling’- serie zou deze me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

Auteur

Nog maar enkele jaren geleden ontpopte Jan van der Cruysse, ex-woordvoerder van Brussels airport en nu specialist in Crisis-communicatie, zich als misdaadauteur met zijn debuut ‘Bling bling’. Drie literaire prijzen, drie nominaties en een dozijn sterrenrecensies later is Bling Bling de meest succesvolle misdaadtrilogie van de afgelopen jaren. Met Boem Boem bewijst hij dat hij nog lang niet uitgeschreven is.

Het verhaal

Bij een grote, belangrijke marathon in Antwerpen in 2020 wordt er een aanslag gepleegd met handgranaten met meerdere doden. Deze aanslag wordt meteen opgeëist door IS, maar hier worden op een bepaald moment vragen over gesteld. Het land leeft in angst en restaurants, hotels en scholen blijven dicht. Vluchten van en naar Brussel worden afgelast. Want ondanks de massale inzet van specialisten en experts blijven de daders onvindbaar. Hier wordt natuurlijk door journalisten kritiek over geuit.

Aan de andere kant lezen we een verhaallijn uit 1986 waar twee soldaten gelegerd in het Belgische legerkamp Lüdenscheid in Duitsland de verantwoording hebben over het munitiedepot. Er blijken op een bepaald moment enkele granaten verdwenen en daar denken soldaten een deal mee te kunnen sluiten echter of dit loopt zoals gedacht…?

Booktrailer

Mijn mening

Ik begon erg enthousiast te lezen echter merkte ik dat ik in het begin moeite had om in het verhaal te komen. Wat hadden beide verhaal lijnen met elkaar te maken en door de vele verschillende namen had ik nogal wat moeite om ze uit elkaar te houden. Echter voor deze namen hebben ze wel een goede oplossing. Achter in het boek staat een lijst met alle spelers in het boek, welke rol ze spelen en waar ze voor komen. Toen ik deze lijst eenmaal gevonden had. (Dit had ik niet meteen ontdekt) kon ik soms makkelijk even terug kijken wie wie was en ging het verhaal een stuk makkelijker.

Nadat ik op ongeveer de helft was had ik ook het gevoel alsof er meer vaart in het verhaal kwam en leerde ik de hoofdpersonen steeds beter kennen waardoor ik de lijst eigenlijk niet eens meer nodig had. Ook werd het verhaal toen een stuk spannender waardoor ik nog maar 1 ding kon doen en dat was verder lezen.

Het boek is opgedeeld in een aantal grote hoofdstukken. Deze zijn weer onderverdeeld in kleinere hoofdstukken waar in de verhaallijn voortdurend wisselt tussen de verschillende personages en tussen de tijd. Echter door dat dit er steeds boven vermeld staat, wordt het nergens verwarrend.

Het boek eindigt met een gigantische cliffhanger. Gelukkig hoeven we op deel 2 niet meer zo heel lang te wachten. Want ik zag dat Boem Boem 2 al in november verschijnt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar bij Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Boem Boem 1
Auteur: Jan van der Cruysse
Uitgever: Angèle
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 304
ISBN paperback: 9789022336137
ISBN E-book: 9789460416248
Prijs paperback: € 21,99
Prijs E-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge