
Ik zag dat Jan Philipsen een boek zou uitgeven over Rowwen Hèze. En dan niet over de band maar over de figuur ‘Rowwen Hèze’. Aangezien ik ook fan ben van de band ‘Rowwen Hèze’ wilde ik ook graag meer weten over dit boek. Na wat meer informatie gevraagd te hebben, kreeg ik het boek meteen opgestuurd van New Book Collective. Hier wil ik New Book Collective en Uitgeverij Vrijdag hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: “Christiaan Hesen (1853–1947) leefde als kluizenaar aan de oostrand van de Peel. De lokale bevolking van het peeldorpje America noemde hem Rowwen Hèze.
Rowwen is het dialect voor ruwe en Hèze duidt op zijn achternaam. In 1985 nam ik als bassist samen met de andere muzikanten het initiatief een band op te richten die zich vernoemde naar deze als onguur bekendstaande zonderling.
Toen ik mijn vader op de hoogte bracht over onze gekozen bandnaam vertelde hij uiterst verbaasd dat hij Rowwen Hèze als kind had ontmoet. Dat is nogal opmerkelijk want buiten het feit dat ik, noch mijn vader ooit in het dorp America woonde, moet deze ontmoeting mijn vader dermate geraakt hebben dat hij zich die herinnerde. Dit zette me in 2011, twintig jaar na het overlijden van mijn vader, aan om op zoek te gaan naar de reden waarom hij 60 jaar na dato zo onder de indruk was van die ontmoeting. En toen ik op zolder een Maria-icoon vond waarop elf ‘geleidingen’ staan, kreeg ik het leven van Rowwen Hèze aangereikt en kon ik beginnen schrijven. Icoon, het geromantiseerde levensverhaal van Rowwen (Christiaan) Hèze, geeft een kijkje in de geschiedenis en ontwikkeling van Noord-Limburg in de periode 1865–1929. Een verhaal hoe Rowwen Hèze zijn bijzondere gaven inzet en deelt met de samenleving die hem desondanks naar de rand van de maatschappij manoeuvreert. Icoon gaat over volharding en doorzettingsvermogen, karaktereigenschappen die de Noord- Limburgers van nu nog steeds kenschetsen.’
Cover
Op de cover zie je een aantal afgebladerde houten planken van een deur of huis. Ik gok dat dit van de woning van Rowwen Heze moet voorstellen. Hierin staan de woorden icoon in gefreesd. Door de letters van Icoon zie je de peel. De cover en titel maken me nieuwsgierig en ik zou hierdoor het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.
Auteur
Jan Philipsen(1963) is stichtend lid van de Limburgse band Rowwen Hèze. Op zijn vijftigste besloot hij dat hij op een andere manier verhalen wilde vertellen. ‘Icoon’ is zijn debuutroman. Als verhalenbewaarder, zoals hij zichzelf noemt, zet hij zich o.a. in voor het behoud en het uitdragen van het cultureel erfgoed in de Peelstreek.
Het verhaal
Christiaan Hesen leefde van 1853 tot 1947. Hij heeft het grootste deel van zijn leven als kluizenaar aan de oostrand van de Peel geleefd. De lokale bevolking van het peeldorpje America ging hem op een bepaald moment Rowwen Hèze noemen. Rowwen betekent in het dialect van deze streek ruwe en Hèze is een verbastering van zijn achternaam Hesen. Hij stond als redelijk onguur bekend en werd vooral bekend doordat in 1985 Jan Philipsen als bassist samen met de andere muzikanten een band oprichtte en hiervoor de naam van deze zonderling gebruikte.
Op het moment dat Jan Philipsen aan zijn vader vertelde over de gekozen bandnaam, vertelde hij dat hij Rowwen Hèze als kind had ontmoet. Dit was redelijk bijzonder, aangezien zij nooit in America gewoond hadden. Daarnaast moet deze ontmoeting redelijk bijzonder zijn geweest dat zijn vader deze ontmoeting zoveel later nog herinnerde. Dit zorgde ervoor dat Jan 20 jaar na het overlijden van zijn vader op zoek ging naar de reden waarom hij zoveel later nog onder de indruk was van deze ontmoeting. Op zolder vond hij een Maria-icoon met de elf ‘geleidingen’ en kreeg hij het leven van Rowwen Hèze aangereikt en kon hij het verhaal gaan schrijven. Icoon is het geromantiseerde levensverhaal ven Rowwen (Christiaan) Hèze. Het geeft een inkijkje in de geschiedenis en de ontwikkeling van Noord-Limburg in de periode 1865-1929. Je leest hoe Rowwen Hèze zijn bijzondere gaven inzet om de maatschappij te helpen maar dat deze maatschappij hem ook aan de rand van de samenleving zet. Icoon gaat over volharding en doorzettingsvermogen en dit zie je nu nog terug in veel karakters van de Noord-Limburgse bevolking.
Mijn mening
Ik kende de figuur Rowwen Hèze natuurlijk al van de band Rowwen Hèze, want in 1993 bracht de band Rowwen Hèze al de single Rowwen Hèze uit, die over de figuur Rowwen Hèze gaat. Vooral als je de tekst van dit liedje luistert herken je heel veel van dit boek. De songtekst kun je o.a. hier vinden.
Tijdens het lezen van dit boek moest ik spontaan aan dit liedje denken. Dit liedje omschrijft de figuur Rowwen Hèze, maar aan de andere kant ook helemaal niet. In dit boek komt duidelijk naar voren dat Rowwen Hèze een zonderling figuur is en het moeilijk heeft in de samenleving na het overlijden van zijn vrouw. Maar ondanks dat blijven sommige mensen hem toch trouw aan hem. Zijn jeugdvriend, waarmee hij op de boerderij gewerkt heeft, maar ook de vrouw van de kastelein neemt het regelmatig voor Hèze op. Hèze wil het beste voor de gemeenschap en hierdoor neemt hij soms radicale beslissingen die de dorpsbewoners niet altijd begrijpen. Maar naar mijn gevoel was Rowwen Hèze een ruwe bolster blanke pit. Hij had het beste met iedereen voor en ook al werd hij buiten de maatschappij geplaatst. Als de maatschappij zijn hulp nodig had, was hij aanwezig om ze te helpen.
Ik heb erg genoten van dit boek, enerzijds om dit verhaal over Rowwen Hèze te lezen, maar ook om de diepere betekenis. Ook al stond Rowwen Hèze niet in de maatschappij en liep hij niet in de pas zoals verwacht werd door de maatschappij. Hij kon op zijn manier toch zijn boontjes doppen en ik denk dat dit vertaald naar de tegenwoordige tijd ook iets is, waar we vaker bij na moeten denken. Als iemand iets anders is dan wil dat niet zeggen dat diegene fout is. Ook diegene die anders is moet gewoon mogen bestaan in de maatschappij.
Leesfragment
Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het leesfragment op bol.com.
Gegevens van dit boek:
Titel: Icoon
Ondertitel: Het verhaal van Rowwen (Christiaan) Hèze
Auteur: Jan Philipsen
Uitgever: Vrijdag
Aantal pagina’s paperback: 312
Aantal pagina’s E-book: 320
ISBN paperback: 9789460017537
ISBN E-book: 9789460017520
Prijs paperback: € 22,50
Prijs E-book: € 9,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.