Vero las: Jan Meeus – De Schiedamse cocaïnemaffia

Ik zag dat bij uitgeverij Nieuw Amsterdam het boek ‘De Schiedamse cocaïnemaffia’ geschreven door Jan Meeus zou verschijnen. Aangezien ik van true crime boeken houd, was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Dus nadat ik de korte inhoud van het boek gelezen had, heb ik ook meteen een mailtje naar de uitgever gestuurd. Hier kreeg ik een positieve reactie op en we kregen het boek dan ook een paar dagen voor verschijning al in de bus. Hier willen we uitgeverij Nieuw Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op 14 april 2014 wordt Rotterdamse fruithandelaar Rinus Moerer voor zijn huis geliquideerd. Zijn gewelddadige dood hangt samen met een serie schietpartijen die het gevolg zijn van conflicten over onderschepte ladingen cocaïne in de Rotterdamse haven. Ook is een volstrekt onschuldige man vermoord die werd aangezien voor de Schiedamse ritselaar Dennis van den Berg, een goede bekende van Rinus Moerer.
Tijdens de onderzoeken naar al dit geweld krijgt de politie zicht op een criminele vete die draait om verraad, miljoenen drugsgeld en corruptie bij de douane. Uit angst voor elkaar wordt er informatie gelekt naar de politie, waarna het smokkelnetwerk wordt ontrafeld en de corrupte douanier Gerrit Groenheide kan worden gearresteerd.
De Schiedamse cocaïnemaffia gaat over de destructieve kracht van de drugshandel, die in toenemende mate bruut geweld veroorzaakt. De miljarden die in de cocaïnehandel omgaan leiden bovendien steeds vaker tot corruptie, ook bij de politie. Het noopt tot nadenken over het Nederlandse drugsbeleid en de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De huidige aanpak van de cocaïnehandel is gedoemd te mislukken.

Cover

Op de cover zien we naar mijn gevoel een stukje van de Rotterdamse havens bij nacht. En hierbij specifiek een aantal containers. Want de cocaïne handel draait natuurlijk in feite om containers ongecontroleerd het land in te krijgen. Op de cover staat de quote ‘Een corrupte douanier, doorgewinterde criminelen en duizenden kilo’s coke’. Deze zin maakt me nieuwsgierig. En ik zou dit boek daarom alleen al opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Jan Meeus is misdaadverslaggever van NRC Handelsblad. Hij werd in 2005 samen met John Schoorl onderscheiden met De Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke productie van Nederland en Vlaanderen. In 2015 publiceerde hij Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder.

Trailer

Mijn mening

True-crime boeken vind ik altijd ontzettend interessant. Op de een of andere manier trekken deze boeken altijd mijn aandacht. Dus toen ik zag dat er een boek kwam over de Schiedamse cocaïnemaffia, wist ik dat dit weer een boek voor mij was.
Ik begon erg enthousiast te lezen. Wat meteen opvalt is dat dit boek anders is als andere boeken. Het boek begint na de proloog met een overzicht van de hoofdpersonen. Enkele van deze hoofdpersonen krijgen vervolgens ieder een apart hoofdstuk waarin die persoon meer aandacht krijgt. Wat je hierdoor wel krijgt is dat het boek niet één verhaal wordt, maar meerdere interessante verhalen naast elkaar, die wel allemaal met elkaar te maken hebben. Dit maakt het aan de ene kant interessant, maar ook verwarrend om te lezen. Door de vele verschillende namen was ik regelmatig de draad kwijt, wie wie was en dan is het wel fijn dat vooraan de hoofdpersonages nog eens apart omschreven staan. Hierdoor kon ik altijd weer even terug lezen wie het ook weer was en vielen de puzzelstukjes wel in elkaar. Echter door dit bladeren werd voor mijn gevoel wel de vaart uit het verhaal gehaald en werd ik ook regelmatig afgeleid. Hierdoor had ik moeite om door het verhaal te komen en heb ik tussendoor ook een ander boek gelezen.
Wat ik zelf wel ontzettend interessant vond om te lezen was hoe er ten gevolge van een aantal schietpartijen en liquidaties de politie inzicht krijgt in de vete die er heerst bij de Schiedamse maffia. Door een in beslag genomen transport is de sfeer gespannen en ontstaat er een vete. Deze vete draait om verraad, miljoenen drugsgeld en corruptie bij de douane. Door de angst voor elkaar gaan de verschillende criminelen informatie lekken naar de politie. Terwijl dit naar mijn gevoel altijd not done was als crimineel.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Schiedamse cocaïnemaffia
Auteur: Jan Meeus
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s E-book: 198
ISBN paperback: 9789046822340
ISBN E-book: 9789046822357
Prijs paperback: € 20,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge