Vero las: J.D.Barker – Horen, zien, zwijgen

Ik ontving van uitgeverij Boekerij het boek ‘Horen, zien, zwijgen’ geschreven door J.D. Barker. Dit boek had ik in de folder van uitgeverij Boekerij zien staan en was ik heel nieuwsgierig naar. Dus direct na verschijning lag het boek dan ook in de brievenbus. Hier wil ik uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.

Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een -pakketje met een afgesneden oor word gevonden, weet -detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

Cover

Op de cover zien we een gezicht met over het gezicht de naam van de auteur en de titel van het boek. De ogen zijn vrij en kijken je doordringend aan. Op de zijkant van de cover zie je nog vaag het oor van degene op de cover. Ik had het op zich wel cool gevonden als dit bijvoorbeeld afgebonden was. 🙂 Maar ook met deze cover blijft de cover mijn aandacht trekken. En ik zou deze dan ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

J. D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2014 verscheen zijn eerste roman,’Forsaken’, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittanië. Barker woont in de Verenigde Staten.

Het verhaal

De inwoners van Chicago worden al ruim vijf jaar geterroriseert door een seriemoordenaar. Zijn werkwijze is altijd hetzelfde. De kinderen van mensen die gezondigd hebben worden ontvoert. De dag na de ontvoering ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag erna volgen de ogen, daarna de tong.

Op een druk kruispunt valt een dode tijdens een verkeersongeval. Of was het een zelfmoord. Op het lichaam wordt een pakketje gevonden met een afgesneden oor. Op dat moment weet detective Sam Porter twee dingen zeker. Deze persoon zoekt hij al vijf jaar. En hij heeft nog 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden voordat ze aan uitdroging zal overlijden. Het slachtoffer is de vijftienjarige Emory.

Op het lichaam wordt ook een dagboek gevonden, door middel van dit dagboek kunnen ze de locatie van Emory ontdekken. Maar er blijft iets aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En was deze man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt deze man nog steeds vrij rond? Komen ze op tijd om Emory nog te redden?

Mijn mening

Toen ik de flaptekst las in de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij dacht ik dit kan wel eens een leuke thriller zijn… Maar wat heeft dit boek mijn verwachtingen overtroffen. Dit is veel meer dan een leuke thriller. Heerlijk. Ik heb genoten van ieder woord. Hij wordt vergeleken met M.J. Arlidge, laat ik daar nu totaal niks mee hebben, dus die vergelijking gaat voor mij echt niet op. Barker is naar mijn gevoel dus veel beter.
Je leert al vrij snel in het begin de rechercheur Porter kennen en merkt ook al tijdens het lezen dat er iets met hem aan de hand is, maar wat blijft een hele tijd nog onduidelijk. Wat er nu precies aan de hand is, weet je niet, en dit zorgt er voor dat de personage Porter een beetje mysterieus blijft. Echter op een bepaald moment leer je hem ook een heel stuk beter kennen. Wat ik zelf wel een pluspunt vind als er ook iets over de privésfeer van een rechercheur in het verhaal verteld wordt.

Wat het verhaal een extra dimensie geeft zijn de dagboekfragmenten van de dader die je tussendoor te lezen krijgt. Hierdoor kom je een hele hoop over de jeugd van de dader te weten en ik had echt zoiets , met zo’n ouders moet je zelf ook wel gestoord zijn. Hierdoor krijg je zelfs een beetje begrip voor de dader. Dit heeft Barker echt voortreffelijk gedaan.

Wat ik extra goed vond, is dat Barker geen gruwelijke scenes uit de weg gaat. Als je nog nooit een thriller gelezen hebt en tot nog toe alleen romans gelezen hebt, zou ik dit geen thriller zijn die ik aanraad om mee te beginnen. Dan zou ik toch voor een iets minder heftigs kiezen. Maar aangezien ik mezelf toch wel tot een doorgewinterde thrillerlezer reken kan ik zeggen dat ik echt genoten heb.

Ook de andere personages zijn goed uitgewerkt waardoor het stuk voor stuk geloofwaardige karakters zijn. Dit vind ik ook erg goed gedaan, want zelfs de personages die een niet zo’n belangrijke rol spelen waren goed uitgewerkt zonder dat het boek daardoor ook maar ergens langdradig werd.

Horen, zien, zwijgen is een thriller zoals een goede thriller hoort te zijn. Hij nodigt uit om verder te lezen en houd je continue nieuwsgierig.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Horen, zien, zwijgen
Auteur: J.D. Barker
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s E-book: 352
ISBN paperback: 9789022585146
ISBN E-book: 9789402311846
Prijs paperback: € 15,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge