Vero las: J.D. Barker – Het vijfde meisje

Nadat ik vorig jaar ‘Horen zien zwijgen’ geschreven door J.D. Barker gelezen had wist ik dat ik het vervolg hier op zeker wilde lezen. Nadat ik dit boek in de catalogus van uitgeverij Boekerij had zien staan wist ik dat dit boek hoog op mijn leeslijst zou komen te staan. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgeverij, ontvingen wij het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is vier maanden geleden dat detective Sam Porter het leven van Emory redde, maar daarbij Anson Bishop liet ontsnappen. De media en het politiekorps zijn ervan overtuigd dat hij zich door de moordenaar heeft laten bespelen. Porter wordt van de zaak gehaald en mag zich er ook privé niet meer mee bezighouden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Als het lichaam van de tiener Ella Reynolds wordt aangetroffen in een bevroren meer, denkt de politie direct aan Bishop. Is dit zijn volgende slachtoffer? Terwijl zij zich op de nieuwe vondst storten, volgt Porter een aanwijzing uit Bishops verleden. Hoe meer geheimen zich ontvouwen, des te meer realiseert Porter zich dat er maar één ding nog angstaanjagender is dan een seriemoordenaar: de moeder van een seriemoordenaar.

De cover

Op de cover zien we een jonge vrouw die onder het ijs ligt. Het lijkt alsof het ijs vrij gemaakt is zodat je haar gezicht goed ziet. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen. Al had ik in eerste instantie wel het gevoel dat de cover al eens gebruikt was bij het boek ‘Verdoemd‘ van Mariska Overman. Maar deze cover was weer net anders dan deze cover. Al denk ik wel dat de cover uit dezelfde reeks foto’s is. En dat vind ik dan op zich toch wel zonde want dit maakt een boekcover minder uniek. Maar omdat er groot J.D.Barker op de cover staat zou ik het boek sowieso opgepakt hebben om de achterflap van dit boek te lezen.

De auteur

J.D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman ‘Forsaken’, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren dusdanig van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als coauteur voor het langverwachte Dracula-prequel. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna.

Het verhaal

Vier maanden geleden redde detective Sam Porter het leven van Emory, maar daarbij ontsnapte wel Anson Bishop. Het politiekorps en de media zijn er van overtuigd dat Sam Porter, Anson Bishop bewust heeft laten ontsnappen en zich door deze moordenaar heeft laten bespelen. Daarom wordt Porter op non-actief gezet en mag zich ook privé niet meer met deze zaak bezig houden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Dan wordt er het lichaam van de tiener Ella Reynolds aangetroffen onder een bevroren meer. Er wordt meteen aan Bishop gedacht, maar de modus operandi lijkt anders. Is dit zijn volgende slachtoffer of is er een nieuwe moordenaar actief. Porter gaat toch door met zijn onderzoek en volgt een spoor naar het verleden van Bishop. Des te meer geheimen boven water komen des te meer wordt Porter zich bewust dat er maar één ding angstaanjagender is dan een seriemoordenaar… En dat is de moeder van een seriemoordenaar.

Mijn mening

Ik had erg genoten van ‘Horen zien zwijgen‘ dus ik keek er erg naar uit om dit tweede deel in de Sam Porter reeks te gaan lezen. In het begin merkte ik wel dat de kennis van dit eerste deel een beetje weg gezakt was, echter Barker vertelt op een subtiele manier toch de details weer uit het eerste deel zonder echt in herhaling te vallen. Dit is erg goed in het verhaal verwerkt. Al denk ik, als je het eerste deel niet gelezen hebt, dan is ‘Het vijfde meisje’ erg moeilijk te volgen. Je moet dus echt het eerste deel gelezen hebben, maar dat is absoluut geen straf.
En ondanks dat Porter van de zaak gehaald is, zijn team de nieuwe moorden onderzoekt en de FBI jacht maakt op ‘de moordenaar van het vierde aapje’, blijft het boek razend spannend en word je verschillende keren aangenaam verrast door verschillende plotwendingen. Enkele zag ik zeker aankomen, maar ik werd toch weer aangenaam verrast in dit boek en door de vaart die in het verhaal zat kon ik ook alleen maar steeds sneller door lezen om er achter te komen hoe het nu in elkaar zat…

Ook door de dagboekfragmenten werd ik iedere keer verrast en begonnen puzzelstukjes soms op zijn plek te vallen. Ik kan niet wachten tot het april is en deel 3 van deze serie, het slotdeel, verschijnt. Ik ben benieuwd hoe Barker deze ontknoping uitgedokterd heeft. Ik verwacht er eerlijk gezegd weer wat spectaculairs van en tel de dagen dan ook af tot ‘Vergeef me‘ verschijnt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan onderstaand leesfragment.

Het-vijfde-meisje

Gegevens van dit boek:
Titel: Het vijfde meisje
Auteur: J.D. Barker
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 528
Aantal pagina’s e-book: 546
Speelduur luisterboek: 18:37:57 uur
ISBN paperback: 9789022585276
ISBN e-book: 9789402314038
ISBN luisterboek: 9789052861685
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: J.D. Barker – Het vijfde meisje

  1. Ook ik vind het een geweldig goed boek. Spannend, vol vaart geschreven…moeilijk om weg te leggen.!
    Ben er nog steeds in bezig, de laatste 50 bladzijden, en héél blij te lezen dat er nog een derde deel komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge