Vero las: Ivy Pembroke – Jack de straathond

Nadat ik in de catalogus zag dat er een boek uit kwam over een straathond, was ik, als dierenliefhebber, al meteen nieuwsgierig en moest ik natuurlijk de korte inhoud erover lezen. Nadat ik deze gelezen had, wist ik… Dit boek wil ik lezen. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, kreeg ik al snel antwoord terug dat we dit boek zouden mogen recenseren. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Jack is een tevreden straathond – geadopteerd door alle bewoners van Christmas Street. Of is het andersom? Voor Sam, die na de dood van zijn vrouw terug naar Londen verhuist, vormt Jack het onofficiële welkomstcomité van de straat. Voor Sams zoontje, Teddy, is de pluizenbol een broodnodige vriend.

Maar Christmas Street is niet meer wat het ooit was volgens Bill, de oudste en hardst mopperende bewoner. Hij kan zich herinneren hoe iedereen er samenleefde. Nu leven de mensen langs elkaar heen, zonder echt contact te maken.

Terwijl Sam en Teddy beginnen te wennen aan hun nieuwe huis, brengt de viervoetige charme van Jack alle bewoners van de straat steeds een beetje dichter bij elkaar. En door een kleine goede daad kan het zo maar zijn dat Christmas Street verandert in een plek vol mooie, blijvende herinneringen…

De cover

De cover komt meteen vrolijk op mij over en trekt meteen mijn aandacht. De achtergrond is geel. En er staan huizen op getekend. Op de voorgrond staat een zwart-witte hond, volgens mij een border collie. Er staat een quote op de cover ‘Jack de hond laat je hart smelten. Een heerlijk boek voor lekker op de bank.’. Deze vrolijke cover in combinatie met deze quote zou er in de boekhandel zeker voor gezorgd hebben dat ik het boek opgepakt zou hebben.

De auteur

Ivy Pembroke is hoogleraar in de rechten en is gespecialiseerd in auteursrecht en merkenrecht, met een focus op fanfictie. Ze verdeelt haar tijd tussen Mississippi en haar thuisstaat Rhode Island.

Het verhaal

Sam heeft besloten om, na het overlijden van zijn vrouw, samen met zijn zoontje Teddy terug te verhuizen naar Londen. Hij komt in een huis te wonen in Cristmas Street. In Cristmas Street loopt ook de straathond Jack tevreden rond. Jack is geadopteerd door alle bewoners van deze straat. Voor Sam en Teddy is Jack het onofficiële welkomstcomité. En voor Sam is het ook nog de vriend die hij zo hard nodig heeft.
Maar, volgens Bill, de oudste en hardst mopperende bewoner van Christmas Street is de straat allang niet meer wat het ooit geweest is. Vroeger leefden alle bewoners samen en zorgden ze voor elkaar. Nu leven ze allemaal langs elkaar zonder echt contact met elkaar te maken.
Door Jack voelt Teddy zich al snel op zijn gemak en Sam bedenkt allerlei dingen om kennis te maken met zijn buren. En hierdoor zou Christmas street wellicht weer eens kunnen veranderen naar een straat waar iedereen naar elkaar omkijkt…

Mijn mening

Het boek heeft als basis het samenbrengen van mensen. Voor mijn gevoel gaat het vooral om een beetje om te kijken naar je buren en/of medemensen. Het verhaal leest heerlijk weg. Het is echt een feelgood verhaal, maar wat mij soms een beetje stoorde waren de vele personages die voorbij kwamen. Iedereen in de straat speelt natuurlijk een rol in het boek, maar hierdoor bleven de personages naar mijn gevoel een beetje oppervlakkig en had ik liever gezien dat de nadruk op 2 of 3 personen gevestigd zou worden, waardoor deze dan verder uitgediept zouden zijn en je ook echt een gevoel bij deze personen zou krijgen.

Het boek heet ook Jack de straathond, maar wellicht waren mijn verwachtingen hier ook wel iets verkeerd. Doordat de laatste tijd vaker boeken verschenen zijn waarbij het dier de hoofdpersoon van het boek is en daar ook echt een stem heeft. Deze verwachting had ik hier ook een beetje en dat was natuurlijk niet zo, op de epiloog na, die wel vanuit Jack verteld wordt.

Pembroke weet de gesprekken tussen de personages vlot te laten verlopen en zorgt er ook voor dat ik de gesprekjes echt voor me zag en regelmatig even heb moeten glimlachen.

Pembroke laat duidelijk zien dat door bepaalde gebeurtenissen (welke moet je natuurlijk zelf lezen), onbekende buren tot elkaar kunnen groeien en zo een soort familie kunnen vormen. Waardoor ze voor elkaar klaar staan.

De boodschap van dit boek is voor mij zeker duidelijk en laat zien dat je je ook soms eens moet interesseren voor je buren en zo komt te weten dat daar ook van alles kan spelen en het heel anders kan zijn als dat het in eerste instantie lijkt.

Ondanks dat de boodschap mooi is die het boek meegeeft, vond ik het verhaal ietwat oppervlakkig en had ik liever gehad, zoals eerder gezegd, dat er aan minder personages aandacht besteed was, maar dat deze dan verder uitgewerkt waren. Ik denk dat dit het verhaal ten goede gekomen was. Nu had ik het gevoel dat Pembroke te veel ideeën in het boek wilde stoppen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Jack-de-Straathond

Gegevens van dit boek:
Titel: Jack de straathond
Auteur: Ivy Pembroke
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Anda Witsenburg
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 384
Verteller luisterboek: Sanne Bosman
Duur luisterboek: 09:14:41
ISBN paperback: 9789400512054
ISBN e-book: 9789400512054
ISBN luisterboek: 9789046173640
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 9,49
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge