Vero las: Iris Boter – Buiten bereik

Ik zag dat Iris Boter een thriller voor volwassenen uit zou brengen. Ik had van Iris eerder de boeken ‘Mislukt‘ en ‘Gelukkig gestoord‘ gelezen en heb beide boeken met veel plezier gelezen. Dus ik was nu wel benieuwd of haar dit ook met een thriller zou lukken. Na een mailtje naar de uitgever ontving ik vrij vlug na het verschijnen het boek in de brievenbus om te recenseren. Hier wil ik L.S Amsterdam dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als haar man Daniël en hun zwijgzame zoontje Jonas niet terugkomen van hun gezamenlijke vakantie, gaat Katja tevergeefs op zoek. Ze roept de hulp in van Steven, Daniëls compagnon op zijn werk, en dan ontdekt ze dat hij al twee maanden eerder is ontslagen. Een paar dagen later stopt er een taxi voor de deur, waar alleen Jonas uit stapt. Hij is niet in staat om te vertellen wat er is gebeurd. Van Daniël is nog steeds geen spoor te bekennen…

Cover

Op de cover zien we boven aan de rand van de cover een paar kinderschoentjes staan. Vanuit deze schoentjes zie je een schaduw in de cover vallen van een jongetje. De rest van de cover is asfalt met links op de cover de quote ‘Haar man ging met hun zoontje Jonas op vakantie. Nu komt Jonas alleen terug en hij kan niet vertellen wat er is gebeurd… ” Onderaan de cover staat in een cirkel de titel en de naam van de auteur. Deze cover fascineert me wel. Want wat wil deze schaduw zeggen? Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Iris Boter ging na de kunstacademie als illustrator en schrijver aan de slag. Inmiddels heeft ze meer dan honderd boeken geïllustreerd en tientallen boeken geschreven, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Samen met Marte Jongbloed won ze twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury.

Het verhaal

Katja zit met een aantal deadlines voor haar werk. Ze komt er tot haar schrik achter dat de meivakantie twee weken duurt in plaats van één week. Om haar uit de brand te helpen beloofd haar man Daniël dat hij een week op vakantie gaat met hun zwijgzame zoontje Jonas. Echter na deze week komen ze niet terug. Katja gaat op onderzoek, maar vindt geen aanwijzingen. Omdat ze niet weet wat ze verder moet roept ze de hulp in van Steven, de compagnon van Daniël. Dan komt ze tot de ontdekking dat Daniël al een tijd niet meer aan het werk is. Katja wordt steeds wanhopiger. Enkele dagen later wordt Jonas thuis afgezet door een taxi. Door zijn zwijgzaamheid is hij niet in staat te vertellen wat er aan de hand is. Zal Katja er achter komen wat er precies speelt? En is ze dan nog op tijd?

Mijn mening

Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld. Het meest van uit Katja en Daniël, maar ook vertellen Gradus en Jonas een enkele keer hun kant van het verhaal. Hierdoor weet je als lezer natuurlijk veel meer dan de verschillende personages. De verhaallijnen van Katja, Gradus en Jonas zijn in de tegenwoordige tijd. De verhaallijn van Daniël is ingewikkelder. Deze verspringt in de tijd. Een gedeelte speelt zich in het heden af, maar ook ga je een tijdje terug in de tijd om meer te weten te komen over de keuzes die Daniël gemaakt heeft.

Als lezer weten we precies wat er aan de hand is. We weten waar Daniël is en waar Jonas geweest is en toch blijft het boek spannend. Dit vind ik erg goed gedaan door Iris Boter. De verschillende hoofdpersonen hebben naast de rol in het verhaal ook nog allemaal hun eigen kwesties waar ze mee vechten. Katja heeft schuldgevoelens ten opzichte van Jonas, Daniël vraagt zich af of hij wel de goede keuzes gemaakt heeft en of hij het niet beter anders had moeten aanpakken. En Gradus vraagt zich af of hij de opdrachten wel klakkeloos moet opvolgen.

Door de verschillende keuzes die de karakters maken blijft het boek tot op de laatste pagina spannend en kon ik maar één ding doen en dat was doorlezen tot ik het boek uit had. Dit boek vraagt om meer thrillers van de hand van Iris Boter en ik hoop dan ook dat er op thrillergebied meer werk van haar zal verschijnen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Buiten bereik
Auteur: Iris Boter
Uitgever: L.S. Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 287
ISBN paperback: 9789024583720
ISBN E-book: 9789024583737
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge