Vero las: Imogen Kealey – Vrijheid

Aangezien ik graag boeken over de tweede wereldoorlog lees, was ik meteen nieuwsgierig nadat ik in de catalogus van uitgeverij de Fontein zag dat het boek ‘Vrijheid’ zou gaan verschijnen. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik het zeker. Dit boek wilde ik lezen. Ik heb de uitgeverij meteen een mailtje gestuurd en korte tijd later ontvingen wij antwoord dat we het boek zouden ontvangen om te recenseren. Het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum in de bus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Frankrijk, 1943. Nancy Wake is een van de beste verzetsstrijders die door de Britten achter de frontlinies is gedropt. Geboren in Nieuw-Zeeland, vond ze na haar jeugd haar weg naar Frankrijk. Sinds ze als journaliste eind jaren 30 voor het eerst verslag deed van die kleine Duitse man met zijn opruiende speeches, was ze zich bewust van het gevaar dat deze Hitler vormde voor haar geliefde Frankrijk. Toen de oorlog begon, vluchtte ze in eerste instantie naar Engeland, maar keerde na een training als spion al snel terug om de Duitsers zo veel mogelijk een hak te zetten. Maar nu zit de Gestapo haar op de hielen, en moet ze alles op alles zetten om hen uit handen te blijven…

Deze razendspannende pageturner boeit van begin tot eind. Imogen Kealey heeft dit verhaal gebaseerd op het leven van de echte Nancy Wake, de vrouw die de Duitse bezetter jarenlang in een kat-en-muisspelletje verwikkeld hield.

De cover

Op de cover is een oude foto te zien met een jonge vrouw met een fiets aan de hand die naar een vliegtuig kijkt. In de hoek ligt een pasfoto van een jonge vrouw in een militair kostuum. Dit moet Nancy Wake zijn. Door de foto’s en de titel ‘Vrijheid’ groot op de cover, zou dit boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel. Waar ik hem dan ook zeker opgepakt zou hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Imogen Kealey is het pseudoniem van auteur Imogen Robertson en filmproducer Darby Kealey. Hun werk aan dit boek leidde inmiddels al tot de aangekondigde verfilming met Anne Hathaway in de hoofdrol.

Het verhaal

Het boek ‘Vrijheid’ is gebaseerd op het levensverhaal van verzetsheld Nancy Wake. Nancy Wake is bekend als een van de beste verzetsstrijders die de Britten achter de frontlinies gedropt heeft. Ze is geboren in Nieuw-Zeeland, maar na een moeilijke jeugd vond ze haar weg naar Frankrijk. Dit land werd haar nieuwe thuis en ze ging van Frankrijk houden. Als jonge journaliste deed ze eind jaren 30 voor het eerst verslag van die kleine Duitse man die het volk opruide met zijn speeches. Ze was zich meteen bewust dat deze man, Hitler, een gevaar zou gaan vormen voor haar geliefde Frankrijk. Ze is getrouwd met een Fransman, maar werkt als vrouw in het verzet en krijgt hierdoor vaak meer dingen voor elkaar door haar vrouwelijke charmes te gebruiken. Op een bepaald moment moet ze echter naar Engeland vluchten, maar ook dan laat ze zich niet uit het veld slaan. En besluit ze dat ze terug wil gaan om het verzet te helpen. Maar de Gestapo zit haar op de hielen en ze zal alles op alles moeten zetten om uit hun handen te blijven…

Boektrailer

Mijn mening

Ik lees altijd graag boeken over de tweede wereldoorlog, maar sommige boeken springen er natuurlijk altijd net een beetje extra er bovenuit. Ik kan voluit zeggen dat ‘Vrijheid’ zo’n boek is wat er bovenuit springt. Het boek neemt je echt mee in de avonturen van Nancy Wake. Dit zorgt er voor dat het echt als een spannend verhaal weg leest, maar dan met de gruwelijke gedachte dat dit echt gebeurd is.

Het levensverhaal van Nancy is hier en daar wel door de auteur aangepast. Dit schrijft de auteur ook in de historische achtergrond aan het einde van het boek. Echter deze aanpassingen zijn niet dermate dat er niks van het boek zou kloppen. Het is en blijft zo dat Nancy Wake een fantastische verzetsheld was. Dit was natuurlijk in die tijd een uitzondering. De vrouwen werden vaak niet gezien als diegene die veel voor het verzet konden doen, want de mannen waren er om te vechten. Echter als je het boek leest zul je zien dat Nancy vrouw blijft, maar zeker haar mannetje kan staan. Vooral als je dan bedenkt dat Nancy getrouwd was met de rijke industrieel Henri Fiocca. En ze dus gewend was om in rijkdom te leven. Als ze dan moet vluchten uit Frankrijk bezit ze eigenlijk niks meer, haar tas die ze meegenomen heeft met wat geld, juwelen en kleding is ze in de trein vergeten. En dus heeft ze alleen datgene wat ze aanheeft. Maar Nancy heeft er geen probleem mee om zich aan te passen. Dit is zo goed omschreven door de auteur dat je je echt kon inleven in de hoofdpersonage. Echter ook de andere personen die een rol spelen in het boek kon ik me levendig voorstellen. Zo had ik al vrij snel een voorstelling van Gestapo officier Böhm. Maar ook de andere verzetsstrijders werden levendig omschreven, waardoor ik me een goede voorstelling hiervan kon maken.

Ik had tijdens het lezen vaker het gevoel alsof ik zelf op de hoogvlakten bivakkeerde en meeleefde met de verzetshelden. De strijd die zij leverden om de Duitsers dwars te zitten, zodat de geallieerden eenvoudiger de Duitsers zouden kunnen overmeesteren was zo realistisch geschreven.

Maar ook de strijd die Nancy vaak zelf voerde en het schuldgevoel waar ze mee rondliep vanwege deze beslissingen zijn zo geschreven dat je je heel goed in haar kunt verplaatsen.

Mocht je een boek willen lezen wat vooral over het verzet gaat en dus niet over de kampen tijdens de tweede wereldoorlog dan kan ik dit boek echt aanraden. De schrijfstijl is zo beeldend dat je het gevoel hebt dat je er zelf bij aanwezig bent.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vrijheid
Auteur: Imogen Kealey
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 346
Aantal pagina’s dwarsligger: 648
ISBN paperback: 9789026150289
ISBN e-book: 9789026150296
ISBN dwarsligger: 9789026150289
Prijs paperback: € 22,50
Prijs e-book: € 12,99
Prijs dwarsligger: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge