Vero las: Imanuelle Grives & Anton Slotboom – Imanuelle. Mijn vechtershart

We zagen dat er na de roerige tijd die Imanuelle doorgemaakt heeft een boek van haar hand verschenen was. En omdat wij altijd graag non-fictie lezen, werden wij natuurlijk ook nieuwsgierig naar dit boek. Nadat we de uitgever benaderd hadden, ontvingen wij het boek na enkele dagen in onze brievenbus. Hier willen we Uitgeverij Prometheus hartelijk voor bedanken.

‘Later als ik groot ben, ga ik iedereen laten zien dat ik wél iemand ben, dat ik wat waard ben. Wacht maar, iedereen gaat het zien!’

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: En toen werd Imanuelle Grives in de zomer van 2019 met een grote hoeveelheid drugs aangehouden op dancefestival Tomorrowland, waarna zij twee maanden in hechtenis doorbracht in de beruchte Antwerpse gevangenis.
Hoe belandt een bejubelde actrice op het hoogtepunt van haar carrière ineens in de gevangenis? Wat is het werkelijke verhaal achter de actrice, een rolmodel dat voor het oog van de hele wereld ten val kwam?
In ‘Imanuelle. Mijn vechtershart’gaat Imanuelle samen met de Rotterdamse journalist Anton Slotboom op zoek naar antwoorden. Ze nemen je mee op een dollemansrit van roem, prachtige overwinningen, seks en feesten, maar ook angstaanvallen, eenzaamheid en drugs. Het is een persoonlijk verhaal waarin Imanuelle ongeveinsd vertelt over haar strenge christelijke opvoeding, het worstelen met de druk van bekendheid en het pakken van nieuw kansen. Hoe klim je weer op als je aan de rand van de afgrond hebt gestaan?

De cover

Op de cover staat Imanuelle, maar over de foto zit naar mijn gevoel een soort negatief filter, waardoor de foto roze/paars wordt. De cover valt door het kleurgebruik meteen op. En ik zou hem waarschijnlijk hierdoor ook opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteurs

Imanuelle Grives (1985) is bekend van series als ‘Vechtershart’ en ‘Celblok H’ en speelde in films als ‘Alleen maar nette mensen’, ‘Weg van jou’, ‘Vechtmeisje’ en ‘Tuintje in mijn hart’. Ze is Nederlands bekendste actrice van Surinaamse afkomst.

Anton Slotboom (1980) is journalist. Zijn recente biografie van Jules Deelder kreeg vier sterren van Algemeen Dagblad en behaalde de bestsellerlijst.

Mijn mening

Natuurlijk hebben we in het nieuws meegekregen dat Imanuelle opgepakt werd terwijl zij een hoop drugs bij zich had op Tommorowland. Zoals altijd zit de pers er bovenop als het om bekende Nederlanders gaat. Dit was natuurlijk ook het geval bij Imanuelle. Maar dit is een van de dingen die je eigenlijk van te voren al weet als je bekend wordt, dat je continue in de schijnwerpers staat. Imanuelle geniet er enerzijds van, maar aan de andere kant, gruwt haar onzekere kant hier ook van.

Het boek is geschreven door Imanuelle en Anton Slotboom en dat is ook te merken. Sommige stukken zijn in de eerste persoon geschreven, andere stukken zijn in de derde persoon geschreven, maar er is geen duidelijke reden waarom sommige stukken in de eerste persoon en andere dingen in de derde persoon geschreven is. Hierdoor vond ik het boek soms iets minder prettig lezen, doordat ik het ook redelijk afstandelijk geschreven vond. De emoties die Imanuelle benoemt ervaar je niet tijdens het lezen. Ze geeft aan dat ze veel last heeft van angst, maar dit wordt heel nuchter verteld en ik had het fijner gevonden als ik deze angst ook uit de tekst had kunnen halen.

Het is wel een echt persoonlijk inkijkje in het leven van Imanuelle. De onzekerheden weet ze goed te verbloemen in de publiciteit, maar ik denk dat ze daardoor in de privésfeer ook extra hard aankomen.

Echter vraag ik me wel af of ze dit boek geschreven zou hebben als ze niet gearresteerd zou zijn. Deze heftige gebeurtenis heeft er natuurlijk voor gezorgd dat ze tijd genoeg had om over bepaalde dingen na te denken en te beseffen dat ze zo niet goed bezig was. Naar mijn gevoel zou dit boek er niet gekomen zijn als ze zonder problemen de dagen bij Tommorowland doorgebracht had, of die dag toch besloten had om niet naar Tommorowland te gaan. En dan vraag ik me ook meteen af hoe geloofwaardig de zelfreflectie en openhartigheid is…

Ik vond het een boeiend verhaal, maar had soms wat moeite om door te lezen. Dit komt naar mijn gevoel door de wisseling tussen eerste en derde persoon en door dat ik soms twijfelde aan de oprechtheid van Imanuelle.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Imanuelle

Gegevens van dit boek:
Titel: Imanuelle. Mijn vechtershart
Auteur: Imanuelle Grives & Anton Slotboom
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 183
ISBN paperback: 9789044647662
ISBN e-book: 9789044647679
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge