Vero las: Ilse Ruijters – Meisje van me

We zagen dat Ilse een nieuw boek zou krijgen dus hebben we meteen een exemplaar aangevraagd bij de uitgever. Ook hadden we al met Ilse Ruijters contact vanwege Koukleum meets auteurs. Helaas was het voor ons niet haalbaas dat Ilse bij ons evenement aanwezig zou zijn, maar ze vroeg of we interesse hadden in haar boek. Dit hadden wij zeer zeker. Dus direct bij verschijning ontvingen wij het boek dan ook in de brievenbus. Hier willen we Ilse Ruijters en Ambo Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tom is eigenaar van de Mindset Academy, een zeer succesvol coachingsbedrijf dat zijn cliënten leert om het verleden los te laten en te focussen op de toekomst. Zijn vrouw Amber is een van zijn coaches en geeft zijn succes een gezicht. Het leven lacht hun toe, maar privé hebben ze het niet zo makkelijk: Amber heeft geen baarmoeder en daardoor kunnen ze geen kinderen krijgen. Ze vragen Kirsten, een van de studenten aan de Mindset Academy, om hun draagmoeder te zijn. Zij zegt ja en lijkt volledig achter haar beslissing te staan. Amber en Tom zijn bij de bevalling in het ziekenhuis en zijn dolblij als dochter Emma is geboren. Maar wanneer Amber en Tom hun meisje de volgende ochtend willen ophalen, blijken Kirsten en Emma te zijn verdwenen. Waar is Emma? Wat is er gebeurd? En is dit Kirstens eigen keuze of zit het verleden hun toch op de hielen?

De cover

Op de cover zie je een ooievaar staan. Dit vind ik erg toepasselijk, aangezien het boek begint bij de geboorte van Emma. De cover vind ik interessant, vooral ook door de tekst die er op staat. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Ilse Ruijters (24 juni 1979) debuteerde met ‘De onderkant van sneeuw’ als thrillerschrijfster. Deze huiveringwekkende psychologische vrouwenthriller werd bekroond met de Hebban Thriller Debuutprijs 2015. Haar tweede boek, ‘Later als ik dood ben’, won de Hebban Thriller Award 2017 en belandde op de shortlist van De Gouden Strop 2017. Haar derde thriller, ‘Meisje van me’, is in september 2019 verschenen.

Het verhaal

Tom en Amber zijn erg succesvol. Tom is eigenaar van de Mindset Academy, een zeer succesvol coachingsbedrijf, waar Amber een van de coaches is en geeft ze het bedrijf een gezicht. Bij dit coachingsbedrijf leren de cliënten om het verleden los te laten en zich op de toekomst te richten. Zakelijk gaat het hun erg goed, maar privé hebben ze het moeilijk. Ze willen graag een kind, maar Amber heeft geen baarmoeder en hierdoor kan ze geen kinderen krijgen. Ze vragen een van de cursisten, Kirsten, of zij draagmoeder wil zijn. Zij zegt meteen ja. Amber en Tom zijn bij de bevalling en kunnen hun geluk niet op als hun dochter Emma geboren is. Wanneer ze de volgende dag in het ziekenhuis komen om Emma en Kirsten op te halen, blijken ze beide verdwenen. Wat is hier gebeurd? Waar is Emma gebleven? Is Kirsten er met hun kind vandoor? Was dit Kirsten eigen keuze of zit het verleden Amber en Tom op de hielen?

Mijn mening

Wat ik erg leuk vond, toen we het boek ontvingen, was dat er een geboortekaartje bij het boek zat. Dit vond ik erg toepasselijk, aangezien het boek ook over de geboorte van een kind gaat.

Het boek begint meteen met een proloog die vragen oproept. Wat is hier aan de hand en wat verbergen ze. Dit zorgt ervoor dat ik meteen door wil lezen, want ik wil achterhalen wat de proloog met het verhaal te maken heeft, want ik kan hem niet meteen aan de achterflap linken.

De hoofdstukken. Of echt hoofdstukken kan ik het niet noemen, want ze zijn behoorlijk lang. Ik zou eerder zeggen dat het boek opgedeeld is in gedeeltes. En deze gedeeltes worden vooraf gegaan door een quote die erg goed bij de Mindset Academy zou passen. Zo is de eerste quote bijvoorbeeld ‘Het leven geeft ons waar we het om vragen’. Dit zijn quotes wat zeker goed bij het boek passen en waar veel mensen beslist nog eens bij stil staan tijdens het lezen.
Deze gedeeltes in het boek zijn niet echt onderverdeeld, terwijl er toch meerdere verhaallijnen aan bod komen. Deze worden alleen vooraf gegaan doordat er een regel vrij gelaten worden. En hierdoor moet je soms uit de context halen welke verhaallijn speelt. Dit zorgt er voor dat je je concentratie echt bij het boek moet houden, want ik merkte dat ik soms even een stukje terug moest lezen als ik even afgeleid was.

Op deze manier wordt er wel steeds een beetje meer van het verhaal prijs gegeven en worden de personages steeds een beetje verder uitgediept. Dit vind ik erg goed gedaan en je leert de hoofdpersonen hierdoor erg goed kennen en je krijgt een goed beeld van ze.

Er zaten behoorlijk wat plottwists in het verhaal en sommige hadden wat mij betreft weggelaten mogen worden, omdat er weinig ruimte was om deze allemaal goed uit te werken. Sommige dingen kwamen hier door soms een beetje ongeloofwaardig over. Ook had ik soms een beetje het gevoel alsof het boek generaliseerde wat vrouwen betreft, echter dit paste bij het personage waarbij dit gebeurde. Het viel me wel op, maar ik vond het verder niet echt storend.

Ik heb echter weer erg genoten van dit nieuwe boek van Ilse Ruijters en kan iedereen aanraden dit boek te gaan lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Meisje-van-me

Gegevens van dit boek:
Titel: Meisje van me
Auteur: Ilse Ruijters
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 211
Verteller luisterboek: Christel Schimmel
Speelduur luisterboek: 09:12:47
ISBN paperback: 9789026342745
ISBN e-book: 9789026342752
ISBN luisterboek: 9789026349966
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge