Vero las: Ibon Martín – De dans van de tulpen + Winactie

In de catalogus van Xander uitgevers zag ik een boek met de titel ‘De dans van de tulpen’. De titel maakte me nieuwsgierig en nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat ik dit boek zou willen lezen. Dus hebben we een mailtje naar de uitgever gestuurd en toen het boek verscheen hadden wij het boek ook op onze deurmat liggen. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De trein verlaat het Baskische dorpje op een van de mooiste routes langs slaperige stadjes en een vredig landschap. Santi, de machinist, wordt bruut uit zijn dagdroom gerukt als hij in de verte een vrouw ziet, vastgebonden op de rails met een delicate tulp in haar handen. De trein kan niet meer stoppen en terwijl hij op haar af raast, ziet hij wie daar zit: zijn eigen vrouw Natalia…

Natalia heeft een telefoon bij zich en de heftige moordscène wordt live uitgezonden op Facebook. Meer slachtoffers volgen. Ze lijken niets gemeen te hebben – behalve de schokkende enscenering van hun dood en de griezelige aanwezigheid van verse tulpen in een seizoen waarin ze niet horen te bloeien.

Inspecteur Ane Cestero reist af naar Urdaibai, een van de meest pittoreske streken van Baskenland. Zij moet proberen de hyperintelligente moordenaar in de val te lokken, een moordenaar die de schoonheid, rust en natuur van de regio voor altijd zal veranderen…

De cover

Op de cover is het eiland Gaztelugatxe te zien. Dit speelt een belangrijke rol in het boek. Gaztelugatxe wordt ook wel de rots van de draak, of te wel Dragonstone in Game of Thrones genoemd. Nu heb ik niks met Game of Thrones maar de liefhebbers zullen dit dus beslist herkennen. Ik vind vooral het eenzame huis bovenop de berg interessant en dit zorgt er voor dat ik naar de cover blijf kijken. De cover heeft zeker mijn aandacht getrokken en ik zou hem dan ook in de boekhandel opgepakt hebben.

De auteur

Ibon Martín begon zijn schrijverscarrière met reisliteratuur. Als liefhebber van het Baskische landschap en geografie brengt hij zijn dagen meestal door op de schitterende wandelroutes door het Baskenland. Van Martíns eerdere thrillers werden in Spanje meer dan 50.000 exemplaren verkocht en ‘De dans van de tulpen’ werd meteen na verschijnen een grote bestseller.

Het verhaal

Op een van de mooiste routes door het Baskische landschap langs slaperige stadjes rijdt de trein met Santi als machinist. Santi wordt bruut uit zijn dagdromen gerukt als hij in de verte een vrouw, op een stoel, op de rails, ziet zitten. Ze is vastgebonden en heeft een tulp in haar handen. Hij heeft niet genoeg tijd meer om de trein te laten stoppen. En dan ziet hij wie er daar vastgebonden zit… Het is zijn eigen vrouw Natalia…

De moord op Natalia wordt via een telefoon live gestreamd op Facebook. En Natalia is niet het enige slachtoffer. Er volgen er meer. En er lijkt geen link te bestaan tussen de slachtoffers. Maar bij de slachtoffers ligt altijd een verse tulp die normaal niet bloeit in dit seizoen.

Er wordt een speciaal team gevormd en inspecteur Ane Cestero reist af naar Urdaibai. In deze mooie streek in het Baskenland moet Ane op zoek naar deze intelligente moordenaar. Kan ze meer moorden voorkomen of komt ze te laat….

Mijn mening

Het boek begint meteen spannend. Een machinist is aan het mijmeren over zijn jubileum met zijn vrouw als hij een vrouw op het spoor ziet zitten. Het blijkt zijn eigen vrouw te zijn. Hiermee is meteen de toon gezet. Je wilt meteen doorlezen. Hierna komt het verhaal in een wat rustiger vaarwater, maar toch weet Martín het verhaal zo te vertellen, dat je aan het boek gekluisterd blijft.

Je merkt dat Martín in het verleden reisliteratuur geschreven heeft, want hij weet zijn geliefde Baskenland geweldig te omschrijven. Je hebt het gevoel alsof je zelf in de omgeving ronddwaalt en samen met Ane Cestero koffie gaat halen in het café tegenover het politiebureau. Hij weet de omgeving zo treffend te omschrijven dat je je echt even in een andere wereld waant. En niet alleen de omgeving weet Martín goed te omschrijven. Ook de personages worden levendig omschreven. Hierdoor kun je je een goed beeld vormen van de personages.

Het blijft lange tijd onduidelijk wat er nu precies aan de hand is en wat de link tussen de verschillende moorden is. Maar inspecteur Ane Cestero met haar team weet zich echt vast te bijten in de zaak en haalt de onderste steen boven. Je wordt regelmatig de verkeerde kant op gestuurd, waardoor je bepaalde personen gaat verdenken die er absoluut niets mee te maken hebben.

De hoofdstukken zijn aan de korte kant, hierdoor houd je vaart in het verhaal en ben ik altijd geneigd om nog snel even verder te lezen. Wat dan al snel resulteert in weer een uurtje verder zijn voor dat je het in de gaten hebt.

Het boek heeft 512 pagina’s maar nergens heb ik het gevoel gehad dat het boek meer dan een gemiddeld aantal pagina’s had. Door de schrijfstijl van Martín merk je niet dat het boek dikker is en wil je eigenlijk gewoon meer lezen van zijn hand.

Het einde is zo geschreven dat er eventueel nog een vervolg met deze speciale eenheid gemaakt zou kunnen worden. En dat zou ik persoonlijk erg fijn vinden. Vooral door de eigenwijze inspecteur die haar eigen gang gaat, maar die aan de andere kant ook haar issues heeft waardoor ze wel eens in de problemen komt bij haar werk. Dit soort inspecteurs houd ik van en van mij mag zij zeer zeker in nog meer boeken een rol gaan spelen.

Maar één ding is zeker. Het volgende boek wat in Nederland verschijnt van Martín ga ik zeker lezen, want de beeldende schrijfstijl zorgt dat je je even in een andere wereld waant.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees zeker onderstaand leesfragment.

De-dans-van-de-tulpen

Gegevens van dit boek:
Titel: De dans van de tulpen
Auteur: Ibon Martín
Uitgever: Xander
Vertaald door: Joep Harmsen
Aantal pagina’s paperback: 512
Aantal pagina’s e-book: 463
ISBN paperback: 9789401612951
ISBN e-book: 9789401612937
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘De dans van de tulpen’, geschreven door Ibon Martín, verloten. Hier willen wij Xander uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De dans van de tulpen’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 13 januari 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

One thought on “Vero las: Ibon Martín – De dans van de tulpen + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge