Vero las: Hylke Krikke – Bogotá Boppe

Nadat Bryan enthousiast was over Bogotá Boppe wilde ik dit boek natuurlijk ook lezen. Dus deze ook ter hand genomen. En al snel deze gaan lezen.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een boek over snel geld verdienen (en weer verliezen). In Bogota boppe vertelt Hylke Krikke zijn ongelofelijke verhaal.
Hylke Krikke groeit op als boerenzoon, maar ziet zichzelf niet een leven lang koeien melken op een boerderij in Tjalleberd. Al vroeg trekt hij de wijde wereld in. Tijdens een van zijn reizen ontdekt de boomlange Fries dat in Colombia veel te verdienen is met het wisselen van geld. Omringd door tientallen concurrenten opent Krikke in een hokje van drie bij vier vierkante meter zijn eigen geldwisselkantoortje.
Na een eenvoudige start nemen zijn zaken al snel een hoge vlucht. Hij moet personeel aannemen. Met keihard werken zet hij, volstrekt legaal, een van de grootste geldwisselnetwerken van het land op. Duizelingwekkende bedragen gaan over de toonbank. Zijn concurrentie ziet het met lede ogen aan.
Snel geld verdienen in het prachtige Colombia gaat hand in hand met de bitterheid van een tot op het bot corrupt rechtssysteem. Na een mislukt seksspelletje wordt Krikke gearresteerd. Hij belandt tot zijn ontzetting in een van de beruchtste gevangenissen ter wereld: La Modelo, waar zedendelinquenten zeer laag op de ladder staan. Krikkes situatie lijkt hopeloos. Dat hij zich onschuldig weet maakt zijn verblijf extra zwaar. Met vernuft en durf houdt hij zich staande. Een Friese boerenjongen krijg je er niet zomaar onder.

Cover

Op de cover zien we een zwart-wit foto van ik neem aan een uitzichttoren van ‘La Modelo’ de gevangenis waar Hylke in vast gezeten heeft. In gele letters staat de titel van dit boek. De zwart-wit foto geeft o.a. door het prikkeldraad vooraan op de foto een ietwat verloren indruk. Dit is een van de redenen waardoor ik getriggerd werd om het boek op te pakken.

Auteur

Bij Hylke Krikke (1968) kolkt avonturiersbloed door de aderen. Hij zwerft de hele wereld over en slaagt er met boerenslimheid in telkens weer de kost te verdienen. Hij woont met zijn gezin in Thailand.

Mijn mening

Het boek geeft een inkijk in het leven van Hylke. Niet alleen zijn leven in de gevangenis, maar ook zijn leven in Colombia en hoe hij zijn geld verdiende. Dit vond ik wel fijn, hierdoor krijg je een totaalbeeld van Hylke zijn leven en hoe hij in de gevangenis terecht gekomen is. Hylke spaart zich zelf hierbij ook niet. Hij is ook open over zijn leven in Colombia, hoe hij zijn seksuele voorkeur uitleeft met prostitués, ondanks dat hij ook een vriendin thuis heeft. Ook laat hij duidelijk zien hoe hij in Colombia eenvoudig zijn geld verdiend en dit op het randje van de wet doet, naar mijn gevoel. En dit laat hij ook doorschemeren in het verhaal. Doordat hij schrijft dat ze het toch wel benauwd kregen bij controles bij de douane en dergelijke. Ik vond het erg interessant om te lezen hoe Hylke te werk ging en hoe makkelijk dit ook eigenlijk ging. Echter op ander gebied had ik ook wel het gevoel tijdens het lezen dat Hylke vaak best wist dat hij soms dingen deed die eigenlijk niet konden, zoals geld omwisselen waarvan hij wist dat dit drugsgeld was. Echter hierbij hield hij zich bewust van de domme. Dus naar mijn gevoel was hij wellicht op een ander moment tegen de lamp gelopen. Natuurlijk is hierdoor niet goed te praten dat hij onterecht in de gevangenis terecht gekomen is.

Dit boek laat ook duidelijk de leefwijze in een Colombiaanse gevangenis zien. Deze is heel anders dan Nederlandse gevangenissen en in deze gevangenissen speelt geld een belangrijke rol. Dit is een voordeel voor Hylke aangezien hij met zijn geldhandel goed verdiend heeft.
Naast het verhaal van Hylke zelf, lees je ook soms stukjes vanuit andere personen. Dit geeft je een completer beeld en laat ook de gevoelens van de andere personen zien. Dit vind ik op zich goed gedaan van Hylke.

Wat soms een beetje verwarrend was, is dat de hoofdstukken niet chronologisch lopen. Hierdoor was ik soms even de draad kwijt omdat ik dan niet precies wist wanneer het verhaal zich afspeelde, ook al stond het wel boven de hoofdstukken geschreven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik naar de tijdsaanduiding bij een hoofdstuk nooit zo goed kijk. Dus wellicht is dat mijn fout.

Ik heb dit boek met erg veel plezier gelezen en door het lezen van dit boek heb ik ook een goed beeld gekregen hoe het in de gevangenis van Colombia er aan toe gaat. Ook heeft Hylke duidelijk aangegeven hoe hij zijn geld verdiende voor hij in de gevangenis terecht kwam.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bogotá boppe
Auteur: Hylke Krikke
Uitgever: Just publishers
Aantal pagina’s paperback: 287
ISBN paperback: 9789089757234
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Hou je ook van waargebeurde verhalen, of boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten? Neem dan zeker ook een kijkje in onze nieuwe groep: Koukleum.nl – De non-fictie groep.


One thought on “Vero las: Hylke Krikke – Bogotá Boppe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge