Vero las: Hille en Peter Henk Steenhuis – Hongerklop

Wij zagen dat bij uitgeverij Van Oorschot het boek ‘Hongerklop’ zou verschijnen. Aangezien waargebeurde boeken ons vaak aanspreken, was mijn nieuwsgierigheid zo groot dat ik moest lezen waar het boek over ging. Na de korte inhoud gelezen te hebben was ik helemaal overtuigd. Dit kon wel eens een boek voor mij zijn. Dus na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, kreeg ik het boek al snel toegestuurd. Hier wil ik uitgeverij Van Oorschot hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Misschien kunnen we beter gaan schrijven,’ zei journalist Peter Henk Steenhuis tegen zijn dochter Hille, toen ze voor de zoveelste keer ruzie kregen.
Nog diezelfde avond schreef Hille haar vader een eerste mail. Over haar uitwisseling naar Erfurt, waar ze een week eerder meer dan zes kilo lichter van was teruggekomen. Vader en dochter bleven elkaar vervolgens schrijven, ook toen bleek dat Hille een fikse eetstoornis had, en haar behandeling nog maanden op zich liet wachten. Die mailwisseling is de basis geworden voor Hongerklop.
Hille schreef over alles wat ze meemaakte. Over de fitgirls die haar rolmodel waren. Over discipline en doorzettingsvermogen, of juist het gebrek daaraan. Over de zwarte en witte wolf, die bezit van haar namen. Over haar drang te sporten. En over haar borstbeen, dat op een ochtend dwars doormidden werd gezaagd, omdat ze een openhartoperatie moest ondergaan.
Hongerklop is het relaas van een dochter en een vader die zich door een van de smerigste ziektes van onze tijd worstelen.

De cover

Op de cover staan vader en dochter Steenhuis met de ruggen tegen elkaar aan. De foto is in zwart-wit. Onder aan de cover staat de titel in kleur. Doordat de titel in kleur staat valt deze meteen op en hierdoor zou ik het boek waarschijnlijk opgepakt hebben in de boekhandel. De cover zegt me zelf niet zoveel en zou me niet zo gauw opgevallen zijn.

De auteurs

Hille Steenhuis (2002) is geboren in Amsterdam en doet dit jaar eindexamen. Peter Henk Steenhuis (1969) is filosofieredacteur bij Trouw en publiceerde meer dan vijftien boeken, onder meer Andere Achterhuizen (met Marcel Prins) en Door het beeld door het woord (met René Gude).

Mijn mening

Ik lees graag waargebeurde verhalen, dus nadat ik gelezen had, waar ‘Hongerklop’ over ging, was ik nieuwsgierig, vooral omdat het door vader en dochter samen geschreven is. Hierdoor had ik het vermoeden dat je ook het gevoel van de vader zou kunnen lezen. En dat is inderdaad zo. Hierdoor krijg je een totaalbeeld. Ik heb eerder bijvoorbeeld ‘Emma wil leven‘ gelezen, wat ik een heel indringend boek vond. Maar, ‘Hongerklop’ is een boek, wat voor mijn gevoel, op een andere manier dieper ingaat op de eetstoornis. Zo lees je in ‘Hongerklop’ niet alleen hoe Hille met de eetstoornis omgaat, maar ook de frustratie waar haar vader tegenaan loopt. En dit vind ik zo uniek en mooi. Het wordt niet allemaal met de mantel der liefde bedekt. Haar vader zegt ook gewoon als hij teleurgesteld is. Of als hij frustraties heeft. Door middel van emails houden Hille en haar vader contact met elkaar en deze emails kun je lezen in het boek. Daarnaast lees je de dagboekfragmenten van Hille. Deze laten zien dat Hille ook frustraties heeft, omdat ze het over Eetstoornis-Hille heeft en de gewone Hille. Hierdoor laat ze duidelijk zien dat de eetstoornis een ziekte is en niet, zoals velen denken, een modegrill.

De schrijfwijze is erg toegankelijk en eenvoudig. Ik had continue de neiging om verder te lezen. En ik las deze digitaal, en ik merk dat ik dan meestal net wat sneller afgeleid ben, maar bij ‘Hongerklop’ bleef ik aan het boek gekluisterd zitten en wilde ik steeds verder lezen. Ik wilde zo graag dat het goed zou komen met Hille. En dat ze weer een normale band met eten zou krijgen. Gelukkig lees je in het boek wel hoe het met Hille gaat en hoe de verhouding nu tussen Hille en haar vader is.

Ik kan dit boek iedereen aanraden om te lezen. Het heeft op mij veel indruk gemaakt. Niet alleen het verhaal van Hille, maar vooral ook de mailwisselingen tussen Hille en Peter Henk. Echt een boek wat ook bij instanties onder de aandacht gebracht mag worden, want bij een eetstoornis is niet alleen diegene met de eetstoornis ziek. Iedereen in de omgeving moet hier mee zien te leven.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgirig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Hongerklop
Auteur: Hille en Peter Henk Steenhuis
Uitgever: Van Oorschot
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s e-book: 200
ISBN paperback: 9789028210356
ISBN e-book: 9789028251021
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge