Vero las: Hendrik Winter – Het antwoord op misschien

Een tijdje terug hadden we al een Instatour met het boek ‘Het antwoord op misschien’. Natuurlijk hadden wij ook het boek ontvangen om te recenseren. Ik was erg benieuwd naar dit boek. Dus ik wil HarperCollins dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Adam is een laatbloeier. Hij woont bij zijn oma die dement begint te worden en hij werkt als taxichauffeur voor ernstig zieken. Eigenlijk zou hij graag de Chimborazo beklimmen, de hoogste vulkaan ter wereld, als je vanaf het centrum van de aarde rekent. Maar ja, geen tijd, geen geld… Er komt altijd wel wat tussen.
Dan stapt Jessi zijn taxi in. Ze is jong, mooi en in het bezit van een flinke tumor in haar luchtpijp. Ze heeft misschien niet zoveel tijd meer om haar dromen waar te maken. Dat Jessi en Adam verliefd worden is zeker, een gezamenlijke toekomst is dat niet. Tijd voor Adam om in actie te komen.

De cover

Op de cover staat in grote letters de titel van het boek. Onderaan zie je in profiel enkele kenmerken van Bremen, onder andere het standbeeld van de ‘Bremer stadsmuzikanten’ en de TV toren. Ook staat er de blauwe auto bij afgebeeld. Dit is natuurlijk de Kankerauto van Adam. De quote onder de titel ‘Hij is taxichauffeur, zij is zijn nieuwe klant. Hun liefde is zeker, hun toekomst niet.’ maakt me nieuwsgierig naar het boek en ik zou het dan ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Hendrik Winter werd in 1968 in Duitsland geboren en was voor hij ging schrijven soldaat, sportleraar, redacteur en taxichauffeur. ‘Het antwoord op misschien’ is gebaseerd op zijn ervaring als taxichauffeur voor ernstig zieken.

Het verhaal

Adam woont bij zijn oma. Zijn ouders zijn overleden toen hij nog jong was. Hij is opgevoed door zijn oma, maar ze begint dement te worden. Hij werkt als taxichauffeur voor een bedrijf die ernstig zieken vervoerd. Hij heeft dromen, hij wil graag de Chimborazo, de hoogste vulkaan ter wereld, als je van het centrum van de wereld kijkt, beklimmen. Maar ja er komt altijd wel weer een reden waarom het niet lukt, geen tijd, geen geld… enz…

Dan krijgt hij een nieuwe klant in zijn taxi, Jessi. Ze is een jonge vrouw en heeft een ernstige snel groeiende tumor bij haar luchtpijp. Zij heeft geen tijd meer om haar dromen te laten uitkomen. Jessie en Adam worden verliefd. Maar of ze een gezamenlijke toekomst hebben is onzeker. Hierdoor wordt het voor Adam tijd dat hij in actie komt.

Mijn mening

Op zijn tijd lees ik ook graag een roman. En vooral als het dan ook nog een roman is met een echt verhaal erachter. Nu bleek dat ‘Het antwoord op misschien’ ook nog gebaseerd was op de eigen ervaringen van Hendrik Winter. Dit zorgt er voor dat een boek altijd extra bijzonder wordt.

Het verhaal begint met dag X waarna je zes weken terug in de tijd gaat. En het begint met het moment dat Jessi samen met haar beste vriendin Vero in de taxi stapt bij Adam. Je leert meteen de hoofdpersonen goed kennen en ondanks dat het boek toch wel een heftig onderwerp, kanker, heeft, merk je al vrij vlot dat Winter het verhaal met humor geschreven heeft.

Doordat Winter het verhaal gebaseerd heeft op zijn eigen ervaringen merk je ook dat hij weet waar hij over schrijft en merk je dat hij de personages echt goed neer weet te zetten. Je leert niet alleen de hoofdpersonen Jessi en Adam goed kennen, maar bijvoorbeeld ook dochter Leonie en Adam’s oma Olga worden zo neergezet dat je je heel goed in hun kunt verplaatsen en het ook echte personen zijn. Oma Olga kon ook zo je eigen oma zijn. Heerlijk bemoederend en bezorgd om Adam. Dit zie je toch bij veel omaatjes.

Wat ik vooral leuk vind, is dat Het antwoord op misschien door een man geschreven is. De meeste romans die ik gelezen heb zijn geschreven door een vrouw, en om nu een roman te lezen die door een man geschreven is, vind ik wel een extra leuk ding. Ik had altijd het gevoel dat romans door mannen toch anders geschreven werden als door vrouwen, echter als ik dit boek lees, merk ik dat mijn vooroordeel beslist verkeerd is. 🙂

Je merkt dat Winter ook het heftige onderwerp kanker op een luchtige en vrolijke wijze weet te omschrijven zonder de eigenlijke boodschap uit de weg te gaan. Hij wil naar mijn gevoel echt duidelijk maken dat je je dromen echt moet najagen en niet moet blijven uitstellen, omdat als je ze blijft uitstellen, het op een bepaald moment te laat kan zijn en je dromen alleen dromen blijven.

Ik heb erg genoten van deze roman en weet zeker als Winter een nieuwe roman schrijft ik deze zal gaan lezen, want ik ben benieuwd of hij dit succes kan evenaren.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het antwoord op misschien
Auteur: Hendrik Winter
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 322
ISBN paperback: 9789402704143
ISBN e-book: 9789402758795
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge