Vero las: Helene Flood – De therapeut + winactie

Wij zagen dat bij uitgeverij Cargo het boek ‘De therapeut’ geschreven door Helene Flood zou verschijnen. De korte inhoud sprak ons heel erg aan dus we hoefden niet lang te twijfelen en wisten dat we dit boek wilden lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel antwoord terug dat we het boek bij verschijning zouden ontvangen. Hier willen we uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het huis is leeg zonder haar man. Maar waarom heeft ze het idee dat ze niet alleen is?

Sara is psychologe en werkt in haar praktijk vooral met getroebleerde tieners. In haar vrije tijd klust ze samen met haar man Sigurd aan het grote huis dat ze van zijn opa geërfd hebben. Het is een onmogelijk project dat veel langer duurt dan ze gehoopt hadden. Dan verdwijnt Sigurd plots spoorloos, vlak nadat hij een lief berichtje aan Sara stuurde. Het grote, half gerenoveerde huis voelt opeens leeg en vijandig. Willekeurige dingen lijken verplaatst te zijn of te verdwijnen, en ’s nachts klinken voetstappen op de lege zolder boven Sara’s slaapkamer. Wanneer ze erachter komt dat Sigurd vermoord is, verliest Sara de grip op haar eigen leven. Kan ze als psychologe haar eigen geheugen en gevoel wel vertrouwen? En is ze nog veilig?

De cover

De cover is lichtblauw en ik heb lang zitten turen wat ik nu precies op de cover zie. Is het een iemand die van een glazen trap afloopt? Of is het iemand die je van buiten door jaloezieën ziet en die een trap afloopt. Het is een cover die je bezig houdt omdat je er van alles in kunt zien. De cover spreekt mij persoonlijk niet echt aan. En ik denk dat ik er in de boekhandel vrij snel langs gelopen zou zijn.

De auteur

Helene Flood (1982) is psycholoog en wetenschapper en volgde bovendien een acteursopleiding. Ze woont in Oslo met haar man en twee zoons. ‘De therapeut’ is haar debuutthriller, die bij verschijnen de Noorse bestsellerlijsten bestormde, en waarvan de rechten aan meer dan 20 landen werd verkocht.

Het verhaal

Sara is getrouwd met Sigurd en ze wonen in een huis wat ze aan het verbouwen zijn. Dit huis hebben ze van Sigurds opa geërfd en ze knappen dit in hun vrije tijd op. Dit project duurt ondertussen al veel langer dan ze gehoopt hadden. Sara heeft een psychologen-praktijk aan huis waar ze vooral getroebleerde tieners behandeld.

Sigurd zou een weekend met vrienden weg gaan. Maar dan verdwijnt hij spoorloos, terwijl hij van te voren nog een lief bericht op de voicemail van Sara ingesproken heeft. Sara begint aan alles te twijfelen. Liegt Sigurd of liegen zijn vrienden? Wat is er gebeurd?

Dan krijgt Sara het gevoel dat ze ondanks alles niet alleen is in het half afgebouwde huis. Ze hoort iemand lopen, er lijken onbelangrijke dingen te verdwijnen in huis.

Dan hoort Sara ook nog dat Sigurd vermoord is. Sara begint aan alles te twijfelen. Kan ze haar eigen geheugen en gevoel nog wel vertrouwen? Is ze nog veilig in haar eigen huis?

Boektrailer

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar het debuut van Helene Flood. Ik leer sowieso graag nieuwe auteurs kennen en als het dan ook nog een debuut is vind ik dat extra leuk. Hierin zie je vaak toch al of het auteur is die je echt wilt gaan volgen. Doordat Flood in Noorwegen meteen de hitlijsten bestormd heeft en in de eerste week al meteen op nummer 2 stond, was ik wel benieuwd. Scandinavische thrillers krijgen altijd meer mijn voorkeur. En er verschijnen er gelukkig ook steeds meer. 🙂

Sara werkt als zelfstandige therapeut, maar doordat ze redelijk onzeker is heeft ze eigenlijk niet genoeg klanten. Doordat Flood zelf ook psycholoog is merkte ik dat ze de persoon Sara perfect en geloofwaardig weet neer te zetten. Er komen daarnaast nog enkele geloofwaardige personages voorbij, echter deze blijven naar mijn gevoel wat oppervlakkig en ik krijg hier dan ook niet echt een band mee. Dit vind ik op zich jammer, want hierdoor had het boek meer diepgang kunnen krijgen.

De spanning kabbelt gedurende het verhaal een beetje voort. Er zijn wel enkele spannende momenten in het verhaal. Echter de spanning werd niet naar die momenten opgebouwd. Het spanningsmoment is er, maar is dan ook meteen weer weg en dan kabbelt het verhaal weer voor.

Op het einde daarentegen zit de spanning er echt goed in en de ontknoping was een die ik absoluut niet had zien aankomen. Ik vroeg me wel af wat deze persoon voor rol zou spelen, maar ik had meer zoiets dat is nodig om het verhaal body te geven.

Toch heb ik het boek wel met plezier gelezen. Het boek laat zien hoe iemand gemanipuleerd kan worden en hoe iedereen hierdoor aan die persoon gaat twijfelen. Dat zelfs de politie in eerste instantie twijfelt. En hierdoor denk ik dat het best voor kan komen dat iemand onterecht vast kan komen te zitten. Als je een dader hebt die iedereen zo kan manipuleren, zou dat naar mijn gevoel zomaar kunnen gebeuren.

Het boek is wellicht niet altijd even spannend tijdens het lezen, echter ik merk dat ik er toch wel over ben blijven nadenken, nadat ik het boek uit had. Ik bleef er over denken, hoe makkelijk je om de tuin geleid wordt en je aan jezelf begint te twijfelen. Ik denk dat het daarbij ook belangrijk is dat je altijd mensen om je heen hebt die je goed genoeg kent. Het is een boek wat blijft door spoken in je hoofd en dit gebeurd mij zelf niet zo heel snel bij een boek. En dat vind ik dan toch wel knap dat Flood dit voor elkaar gekregen heeft.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-therapeut

Gegevens van dit boek:
Titel: De therapeut
Auteur: Helene Flood
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 352
ISBN paperback: 9789403186603
ISBN e-book: 9789403187204
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘De therapeut’ verloten. Hier willen wij uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Wil je extra kans maken of heb je geen Facebook en wil je toch kans maken?

 • Deel het bericht op Facebook openbaar op je Facebook profiel.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Laat een reactie achter onder dit bericht welke stappen je gevolgd hebt.

Deze winactie loopt tot en met 20 juni 2020. Hierna zullen wij zo snel mogelijk de winnaar bekend maken.

Succes!

9 thoughts on “Vero las: Helene Flood – De therapeut + winactie

 1. Ik doe graag mee en heb de actie een hartje gegeven/gesaved op Bloglovin.
  Like & shared op Facebook en op Twitter geretweet.

  1. Doe graag mee, lijkt me een superspannend boek! Ik ontvang de nieuwsbrief en heb dit stukje loved/saved op Bloglovin.

   Warme groet!

 2. Ik doe erg graag mee, ben erg benieuwd naar het boek ?.
  Alle stappen doorlopen, behalve de story op Instagram ?❤???.
  Groetjes Anneliese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge