Vero las: Heleen van der Kemp – Voor de meisjes

Ik zag dat bij uitgeverij Cargo een nieuw boek van Heleen van der Kemp zou verschijnen. En laat ik nu erg genoten hebben van de ‘Brit Franken’-serie geschreven door Heleen van der Kemp. Dus toen ik zag dat er een nieuw boek uit kwam, wist ik… Deze moet ik lezen. Dit nieuwe boek gaat niet over Brit Franken, maar ook nu spreekt de korte inhoud me weer aan. Dus na een mailtje naar de uitgever ontving ik het boek dan ook in mijn brievenbus. Hier wil ik uitgeverij Cargo dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Kim van Rijns leven stort in als blijkt dat haar grote liefde Karel van der Zee banden heeft met de Amsterdamse onderwereld. Het stel is niet veilig meer nu hij heeft besloten te getuigen tegen een van de kopstukken, en ze duiken onder via het getuigenbeschermingsprogramma.
Joyce Vermeer geniet met volle teugen van haar luxe leventje. Ze is getrouwd met de succesvolle advocaat Leonard Vermeer, woont in een penthouse en hoeft niet te werken. Dan ontdekt ze dat ze zwanger is, tegen de wens van haar man in. Ze denkt dat hij wel bij zal draaien, maar tot haar afschuw gebeurt het tegenovergestelde: hij eist dat ze een abortus ondergaat.
Dan wordt Leonard Vermeer voor de deur van zijn penthouse neergeschoten. Is hij door zijn gelijkenis met Karel van der Zee slachtoffer geworden van een vergismoord?

Cover

Op de cover zien we aan de onder- en bovenkant het gezicht van een jonge vrouw. In het begin lijkt het of het beeld gespiegeld is, maar als je beter kijkt zie je dat ze beiden een andere houding aanhouden. Midden op de cover, tussen de twee vrouwen in, staat de titel en de auteur. Alleen al door de naam van Heleen van der Kemp zou ik dit boek opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Heleen van der Kemp (1974) is communicatieadviseur en woont in Ouderkerk aan de Amstel met haar gezin. Ze schrijft al van jongs af aan en haar thrillers werden genomineerd voor de Hebban Thriller Award en de Gouden strop.

Het verhaal

Karel van der Zee besluit de Amsterdamse onderwereld de rug toe te keren en gaat in ruil voor getuigenbescherming in gesprek met justitie om tegen een van de kopstukken van de onderwereld te getuigen. Het leven van zijn vriendin Kim van Rijn stort in, want zij had geen idee dat Karel connecties had met de onderwereld.
Joyce Vermeer leeft in luxe sinds ze getrouwd is met de succesvolle advocaat Leonard Vermeer. Ze woont in een penthouse en hoeft niet te werken. Ze komt zelf uit een armer gezin en haar zus woont nog steeds in de Bijlmer. Dan blijkt ze zwanger te zijn, zeer tegen de wens van haar man in. Ze gaat er van uit dat hij wel bij zal draaien, maar hij eist dat ze een abortus ondergaat.
Dan wordt Leonard Vermeer voor de ingang van zijn penthouse neergeschoten. De politie gaat uit van een verwisseling door de gelijkenis met Karel van der Zee. Maar is het wel een verwisseling?

Mijn mening

Ik heb heel erg genoten van de Britt Franken serie, dus ik was altijd aan het hopen dat Heleen van der Kemp nog met een boek, over bijvoorbeeld Britt Franken zou komen. Dit boek gaat dan niet over Britt Franken, al komt haar naam wel even kort in het boek voor, wat ik erg leuk vind. Maar de schrijfstijl van Heleen van der Kemp voelt meteen weer vertrouwd.

In het begin had ik even wat problemen om de verschillende personages uit elkaar te houden. Het verhaal begint met een switch tussen het verhaal van de familie Vermeer en het verhaal van de criminele activiteiten van Frank en zijn vriendin Kim. Ik had echt zoiets wat hebben deze verhaallijnen met elkaar te maken. Echter dit gevoel was ik op een bepaald moment kwijt doordat ik de personages beter leerde kennen en ik niet meer het probleem had om ze uit elkaar te houden. Naast de gewone hoofdstukken had je ook nog cursieve hoofdstukken. Dit waren aan de ene kant telefoongesprekken, die een aanslag beramen en aan de andere kant hoofdstukken waar 1985 boven stond en waar je een kijkje krijgt in het leven van de, toen, zevenjarige Anna Vermeer, die op dat moment haar moeder verloor.

Doordat het verhaal vanuit verschillende perspectieven verteld wordt, krijg je een steeds completer verhaal en vallen puzzelstukjes steeds meer op hun plek. Dit boek is van begin tot het einde spannend en ik had allerlei daders op het oog, maar ik zat toch iedere keer fout en werd toch nog verrast door het einde. Ik vind dit erg goed uitgedacht en hierdoor werd ook de titel van het boek heel goed duidelijk. Dit boek laat weer duidelijk het schrijftalent van Heleen van der Kemp zien. En ik hoop dat ze nu niet weer 3,5 jaar wacht voor ze met een volgend boek komt. Maar 1 ding is zeker… Ik ben er ook dan weer bij om haar boek te lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Voor-de-meisjes-leesfragment

Gegevens van dit boek:
Titel: Voor de meisjes
Auteur: Heleen van der Kemp
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 304
ISBN paperback: 9789403133409
ISBN E-book: 9789403142302
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge