Vero las: Heather Morris – Cilka’s keuze + winactie

Op zijn tijd lees ik graag een oorlogsverhaal. Dus toen ik in de folder van HarperCollins zag dat Cilka’s keuze zou verschijnen ben ik de achterflap gaan lezen. En de verhaallijn sprak mij erg aan. Dus ik heb de uitgever een mailtje gestuurd met de vraag of ik dit boek mocht recenseren. Hier kreeg ik al snel een bevestigend antwoord op. En vlak na verschijning stond de bezorger dan ook aan de deur om het boek te overhandigen. Hier wil ik HarperCollins natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz-Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden. Maar na de bevrijding wordt ze hierdoor gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke handelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampcommandant te lang op haar rusten…
Cilka’s keuze is een verhaal over hoop en overleven. Cilka vindt steeds weer de kracht om zichzelf staande te houden, ook al wordt ze dagelijks met de dood geconfronteerd. En wanneer ze een onbekende man, Aleksandr, verpleegt, ontdekt Cilka dat er ondanks alles ruimte in haar hart is voor liefde.

De cover

Op de cover zien we een jonge vrouw met een blauwe mantel en een koffertje in de hand. Ik stel me voor dat dit Cilka is. Aan de onderkant van de cover zie je op de achtergrond het concentratiekamp liggen. De jonge vrouw kijkt richting het concentratiekamp. Over de foto zitten vaalblauwe strepen, zoals de kleding van de gevangenen vaak was in de oorlog. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

De Australische Heather Morris werd in één klap wereldberoemd met haar bestseller ‘De tatoeëerder van Auschwitz’. Ze heeft het unieke talent om uitzonderlijke levensverhalen op overtuigende wijze om te vormen tot romans. Voor ‘Cilka’s keuze’ sprak ze met de echtgenoot en bekenden van Cilka Klein en deed ze grondig onderzoek in Rusland en Slowakije.

Het verhaal

Cilka Klein wordt in 1942 als zestien jarig meisje per trein naar Auschwitz-Birkenau vervoerd. De kampcommandant Scharzhuber laat meteen zijn oog op de jonge Cilka vallen en hij dwingt haar om zijn liefje te worden. Als enige gevangene in het concentratiekamp mag zij haar lange haren houden. Dit zorgt er wel voor dat ze na de bevrijding wordt gezien als collaborateur en spion. En wordt ze naar een werkkamp in Siberië verbannen waar ze een straf van vijftien jaar moet uitzitten. Weer zit ze op een trein. De ellende is nog steeds niet voorbij…. Ze moet weer onmenselijke straffen doorstaan. En ze valt weer op bij de kampcommandant…

Mijn mening

‘De tatoeëerder van Auschwitz’ staat al heel lang op mijn ‘Nog te lezen-lijstje’ maar het is er nog steeds niet van gekomen om deze te lezen. Dus toen ik zag dat van deze schrijfster een nieuw boek verscheen en de flaptekst mij ook nog eens aansprak wist ik dat ik dit boek wel wilde lezen. Het boek gaat over Cilka die na 3 jaar gevangen te zijn geweest in Auschwitz-Birkenau door de Russen opgesloten wordt in een strafkamp in Siberië omdat ze voor de vijand gewerkt zou hebben. Dit was voor de jonge Cilka de enige manier om te overleven. Het verhaal begint op het moment dat de Russen het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau binnenkomen en al snel wordt Cilka op een lange treinreis naar Siberië gezet.

Je leest het verhaal van Cilka in Siberië, maar tussendoor komen er ook herinneringen van haar tijd in het concentratiekamp in het boek ter sprake. Hierdoor krijg je een beeld van een zorgzame Cilka, die vooral wil zorgen dat het de mensen om haar heen zo goed mogelijk gaat. Morris heeft het boek geschreven aan de hand van herinneringen van mensen die Cilka gekend hebben en eigen onderzoek. Maar op de manier waarop het boek geschreven is, zou je bijna zeggen dat Morris Cilka zelf gekend heeft.

Je leest het verhaal van een dappere jonge vrouw die er alles aan doet om in leven te blijven en soms het gevoel heeft alsof ze vervloekt is. Ze denkt dat ze de mensen om haar heen in gevaar brengt omdat de dood om haar heen hangt.

Het boek is in de derde persoon geschreven en normaal heb ik daar vaak moeite mee omdat het verhaal dan vaak toch wat afstandelijker geschreven is dan wanneer het in de ik-vorm geschreven is, echter bij dit verhaal had ik dit absoluut niet. Ik had het gevoel alsof ik deze zwarte periode uit de wereld-geschiedenis via de ogen van Cilka zelf meemaakte.

Dit verhaal zorgt er voor dat ik ‘De tatoeëerder van Auschwitz’ toch hoger op mijn ‘nog-te-lezen-lijst’ zet, want de schrijfstijl van Morris is zo toegankelijk dat je gewoon meer wilt lezen. Vooral omdat Gita en Lale in dit boek ook een kleine rol spelen en dit de hoofdrolspelers van ‘De tatoëerder van Auschwitz’ blijken te zijn.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Cilka’s keuze
Auteur: Heather Morris
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 349
Verteller luisterboek: Charlotte Lap
Duur luisterboek: 10:59:39
ISBN paperback: 9789402704112
ISBN e-book: 9789402758764
ISBN luisterboek: 9789402759075
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 6,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

We mogen één fysiek exemplaar van ‘Cilka’s keuze’ geschreven door Heather Morris, verloten. Hier willen we HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Wil je extra kans maken of heb je geen Facebook en wil je toch kans maken?

 • Deel het bericht op Facebook openbaar op je Facebook profiel.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Laat een reactie achter onder dit bericht welke stappen je gevolgd hebt.

Deze winactie loopt tot en met 3 januari 2020. Hierna zullen wij zo snel mogelijk de winnaar bekend maken.

Succes!

8 thoughts on “Vero las: Heather Morris – Cilka’s keuze + winactie

 1. Ook dit lijkt me een prachtig verhaal. Ik doe graag mee om dit boek in 2020 te mogen lezen, ik kijk er naar uit. Ok volg op Bloglovin(loved/saved) en ben geabonneerd op je blog.

 2. Ik zou dit boek erg graag lezen daarom heb ik alles gedaan om kans te maken. Dit genre spreekt me namelijk erg aan en grijpt me tegelijk ook erg aan.

  Facebook: Linda Raaijmakers
  Twitter: @lindaenbjorn
  Instagram: @lindaenbjorn
  Bloglovin: Linda van Duren

 3. Zie mijn bericht nog niet zichtbaar? Nog in moderatie?

  Volg ook via de mail en heb op Bloglovin’ (Turtlebookwurm) geliked en gesaved.

  Nog een gelukkig, gezond en liefdevol nieuw jaar gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge