Vero las: Hans Faber – Anne, Kroniek van een zoektocht

Ik zag dat het boek ‘Anne, Kroniek van een zoektocht’ uit zou komen en aangezien ik graag boeken lees die waargebeurd zijn was mijn interesse gewekt. Wie heeft de zoektocht naar Anne niet gevolgd. Anne werd een beetje gezien als de jonge vrouw die bij ons allemaal hoorde. Ik heb Lebowski publishers dan ook een mailtje gestuurd of ik aandacht aan dit boek mocht besteden en ik kreeg het boek dan ook vrij snel thuis gestuurd. Hier wil ik Lebowski publishers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.

Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Anne, kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.

Cover

De cover is gebroken wit met de titel in gouden letters erin gedrukt. Zo zag ook het doopkaartje van Anne uit. Dit maakt de cover nog confronterender. Door zijn eenvoud valt de cover juist extra op. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Hans Faber was journalist voor onder meer ‘De volkskrant’ en ‘Het Financiële dagblad’. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communcatiebureau. Hij is de oom van Anne en treedt namens de familie op als woordvoerder.

Wim Faber is kunstenaar en docent. Hij is de vader van Anne Faber.

Mijn mening

Wie in Nederland eind september en begin oktober 2017 het nieuws gezien heeft kan het niet ontgaan zijn. De vermissing van Anne Faber. De foto van haar in het nieuws waar ze verregend in haar groene jas op stond. Iedereen heeft denk ik wel meegeleefd met de familie en vrienden van Anne. Iedereen hoopte dat ze gevonden zou worden, maar des te langer de vermissing duurde, des te angstiger werd het land voor dat gene wat met Anne gebeurd was.

Dit boek vertelt dit gruwelijke verhaal van binnenuit. Op de een of andere manier voelt het goed om dit boek te lezen, aangezien Wim, de vader van Anne, zei, ‘kijk niet weg’. Door dit boek te lezen, wordt nog eens extra duidelijk gemaakt hoe de zoektocht in zijn werk ging. Je ziet ondanks de vreselijke aanleiding ook de geweldige samenhorigheid van de vrienden, familie en vrijwilligers die allemaal maar één doel hadden. Anne vinden. Dit vond ik erg mooi om te lezen en je leest dat dit ook voor kracht gezorgd heeft. Maar aan de andere kant lees je ook het hartverscheurende nawoord van Wim, Anne’s vader. De zoektocht van Wim naar het falen van het rechtssysteem wordt hier duidelijk uiteengezet en dit is zo helder dat je eigenlijk alleen maar de conclusie kunt trekken dat er fouten gemaakt zijn. Ik hoop dat diegene die er toe doen dit boek lezen en ook iets ermee doen.

Wat wellicht nog het ergste is, dat ik tijdens het lezen van dit boek het nieuws kijk en zie dat Julie van Espen uit Antwerpen vermist is en vrij snel het bericht komt dat er een verdachte opgepakt is. Als je de details hoort dan moet je gewoon meteen aan Anne Faber denken en al die dingen die mis gegaan zijn. Hier is de dader een persoon die nog een straf open had staan en waar de vader justitie al meerdere malen gewaarschuwd had dat hij tot moord in staat zou zijn. Helaas moet er meestal eerst iets ernstigs gebeuren voordat er maatregelen getroffen worden. Laten we hopen dat er regels aangepast worden, zodat er niet nog meer moorden zoals Anne en Julie komen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar van bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Anne, Kroniek van een zoektocht
Auteur: Hans Faber, Wim Faber
Uitgever: Lebowski Publishers
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s E-book: 303
ISBN paperback: 9789048847952
ISBN E-book: 9789048847969
Prijs paperback: € 21,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.


2 thoughts on “Vero las: Hans Faber – Anne, Kroniek van een zoektocht

  1. Ben erg benieuwd naar dit verhaal want ben van Antwerpen vlakbij de plaats waar Julie vermoord is. Ik heb gisteren nog mee de mars in Antwerpen gelopen Julie is voor ons onze dochter zus vrouw en we zijn collectief verdrietig en boos. De zaak wordt hier heel erg veel vergeleken met die van Anne Faber dus wil dat boek echt gaan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge