Vero las: Hannah de Vries – De bunker

Van Jalapeño books ontvingen wij onverwachts het boek ‘De bunker’ geschreven door Hannah de Vries in de brievenbus. Het boek sprak mij erg aan, maar omdat mijn nog-te-lezen-stapel nog zo hoog was, had ik deze niet aangevraagd, maar omdat wij hem onverwachts in de bus kregen, kon ik het natuurlijk niet laten om hem toch te gaan lezen. Hier wil ik Jalapeño books hartelijk voor bedanken.

‘Vandaag is de dag dat de politiek zoals wij die kennen voor altijd zal veranderen. De komende honderdvijftig dagen zullen we elke dag informatie openbaren over een lid van de Tweede Kamer. Vandaag om drie uur is de eerste politicus aan de beurt. Niemand wordt gespaard. Niemand is nog zeker van zijn baan. Niemand kan zich voor ons verschuilen. Wij zijn De Bunker en vandaag openen we de aanval.’

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Journaliste Hannah de Vries ziet van dichtbij hoe de geheimzinnige organisatie De Bunker met de week populairder wordt. Grote onthullingen kosten Tweede Kamerleden de kop, wat de steun voor de mysterieuze groep alleen maar doet groeien. Terwijl steeds meer mensen zich aansluiten bij De Bunker, ziet Hannah ook de keerzijde. Langzaam maar zeker begint ze te twijfelen aan de intenties van De Bunker. Wanneer de populairste politicus van het land een dag voor de verkiezingen vermoord wordt, is het aan Hannah om de waarheid te achterhalen.

De cover

Op de cover zien we een lange tunnel waarin 2 personen aan het eind van de tunnel lopen. De cover is donker, maar door het licht aan het eind van deze tunnel, wordt mijn aandacht wel naar de cover getrokken en zou ik deze ook opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Hannah de Vries (1989) is journaliste en schrijft voor verschillende media, waaronder ‘Het Nieuwe Dagblad’.
Ze won tweemaal de belangrijkste journalistieke prijs van het land, voor haar reportages over de oorlog tegen IS en haar undercoverwerk bij De Bunker.
De Bunker is haar debuut.
Hannah de Vries is een pseudoniem van Bob Dijkgraaf.

Het verhaal

Hannah de Vries is journaliste bij ‘Het Nieuwe Dagblad’. Ze krijgt iedere dag tips van de geheimzinnige organisatie ‘De Bunker’. Als ze op een dag de vraag krijgt om het heft in eigen handen te nemen. Besluit ze dit te doen. Hierdoor zit ze dichtbij de bron van ‘De Bunker’ en kan ze van dichtbij meemaken wat ‘De Bunker allemaal van plan is. Terwijl er steeds meer mensen enthousiast worden, ziet Hannah ook de andere kant. Langzaam maar zeker begint ze aan ‘De Bunker’ te twijfelen en als op de dag voor de verkiezingen de populairste politicus van het land vermoord wordt, wil Hannah hoe dan ook de waarheid achterhalen.

Mijn mening

Het boek is in een soort dagboek formaat geschreven. Hannah houdt per dag bij wat er gebeurd en dit schrijft ze op. Het boek begint in de proloog met dag 514. Hierin word je als lezer aangesproken, dat je eigenlijk alles weet, behalve de waarheid. En dan zit er maar één ding op en dat is het boek lezen en achter die waarheid komen.

Doordat Bob Dijkgraaf, de auteur, het vreemd vindt om een boek in de ik-vorm te schrijven als er dan een andere naam op de cover staat, heeft hij er voor gekozen om dit boek onder pseudoniem Hannah de Vries uit te brengen. En inderdaad als je er zo over nadenkt is dat inderdaad raar als er een andere naam gebruikt wordt op de cover als het boek in de ik-vorm geschreven wordt. Alleen hierdoor merk je al dat de Vries oog voor details heeft en dit merk je ook tijdens het lezen van het boek.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het oogpunt van Hannah. En zij vertelt het verhaal chronologisch. In het begin nagenoeg dag voor dag, maar na een tijdje worden er ook enkele dagen overgeslagen en springt ze soms een aantal dagen vooruit in de tijd. Je merkt dat naarmate het verhaal vordert de acties van ‘De Bunker’ ook steeds grimmiger wordt. Het blijft eigenlijk heel lang onduidelijk wat de beweegredenen van ‘De Bunker’ zijn en de precieze redenen blijft lang mysterieus. Dat heeft de Vries goed uitgewerkt. Naast de spanning die in het verhaal gebouwd is en die er voor zorgt dat je op een bepaald moment gewoon door wilt lezen, heeft de Vries ook nog enkele onderwerpen die heden ten dagen een rol spelen onder de aandacht gebracht, zoals privacy, ethiek bij politici en hoe wordt er omgegaan met onze defensie en de gevolgen van uitzending. Hannah de Vries heeft een spannende thriller neergezet. Erg goed gedaan en dat nodigt uit om meer te lezen. Hopelijk brengt Hannah de Vries/ Bob de Graaf meer thrillers uit.

Ik heb wel nog een klein minpuntje, ik vond het boek erg strak gebonden, hierdoor was het soms wat lastig lezen doordat je wat moeilijker tot in de naad kon lezen. Dit kan natuurlijk ook mijn voorzichtigheid zijn, want ik wil het liefst niet dat de rug van het boek breekt, dus ik vouw hem ook niet helemaal open.

Gegevens van dit boek:
Titel: De bunker
Auteur: Hannah de Vries
Uitgever: Jalapeño books
Aantal pagina’s paperback: 364
ISBN paperback: 9789082667981
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge