Vero las: Hanna Lindberg – Stockholm cuisine

Nadat ik vorig jaar ‘Stockholm confidential‘ met veel plezier gelezen had, wist ik dat ik het vervolg ‘Stockholm cuisine’, geschreven door Hanna Lindberg, natuurlijk ook graag wilde lezen. Dus toen ik ‘Stockholm cuisine’ in de folder van uitgeverij Boekerij zag staan hoefde ik niet lang te twijfelen en heb ik een mail gestuurd. Na verschijning ontvingen wij dan ook het boek in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In de wereld van sterrenrestaurants draait alles om status en er is geen groter statussymbool dan de Gouden Koksmuts. Al tien jaar op rij gaat de award naar chef Florian Leblanc, maar dit jaar wordt gefluisterd dat niet Florian, maar zijn ex-partner en aartsvijand Jon Ragnarsson kans maakt.

Solveig Berg, journaliste, woont de prijsuitreiking bij met haar baas, Vanja Stridh. Zij werkt al een aantal weken aan een geheim project waar ze Solveig die avond over zal inlichten. Maar op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt gaan ineens alle lichten uit en klinken er schoten. Als de lichten weer aangaan ligt Vanja op het podium. Dood.

De cover

De cover van ‘Stockholm cuisine’ is in dezelfde stijl als het eerste boek uit deze ‘Stockholm’-serie. Dus sowieso passen ze erg goed bij elkaar. Je ziet een vrouw op de rug die door een straat rent. Ik stel me voor dat dit Solveig Berg is. De huizen zijn wazig net of er een waterlaag over heen zit. Dit was bij het eerste boek ook, dus dat past ook weer erg mooi. Doordat de cover in dezelfde stijl is zou hij me meteen opgevallen zijn in de boekhandel. En zou ik hem dus ook opgepakt hebben.

De auteur

Hanna Lindberg (1981) studeerde sociologie, mediastudies en management aan de Lancaster University Business School. Na gewerkt te hebben als food editor ging ze aan de slag als journalist bij de Zweedse krant ‘Aftonbladet’. Inmiddels combineert ze haar journalistieke werk met schrijven. Haar debuut ‘STHLM Confidential’ schoot direct naar nummer 1 op de Zweedse bestsellerlijst en werd verkocht aan tien landen.

Het verhaal

Solveig Berg werkt ondertussen samen met Vanja Stridh. Vanja is haar werkgever. En zij werkt al weken aan een geheim project. Vanja wil Solveig hier over vertellen, maar op het laatst krijgt Solveig te horen dat ze die avond langs moet komen als Vanja de ‘Gouden koksmuts’ uitreikt. De ‘Gouden koksmuts’ is het grootste statussymbool in de wereld van sterrenrestaurants, waar alles om status draait. Deze prijs gaat al tien jaar naar chef Florian Leblanc. Maar dit jaar wordt er gefluisterd dat niet Florian de prijs krijgt, maar zijn ex-partner en grootste aartsrivaal Jon Ragnarsson. Op het moment dat Vanja de winnaar bekend maakt, gaan ineens alle lichten uit en klinken er schoten… Dan gaan de lichten weer aan en ligt Vanja op het podium… Ze is zwaargewond en overlijdt korte tijd later in het ziekenhuis. Wat is hier aan de hand?

Mijn mening

Het was natuurlijk weer even geleden dat ik ‘Stockholm confidential’ gelezen had, maar dat is geen enkel probleem. Je kunt het boek los van het eerste boek lezen, maar ik raad je aan om beide boeken te lezen. Ze zijn gewoon heel goed en zonde als je dan eentje niet leest. 🙂

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel begint met een stuk tekst wat getypt lijkt op een typemachine. Het blijft lange tijd onduidelijk door wie dit geschreven is en wat deze verhaallijn met het hoofdverhaal te maken heeft, maar dat wordt op het einde duidelijk. De hoofdstukken worden vooraf gegaan door een datum. Hierdoor krijg je een beeld in welk tijdsbestek het verhaal zich afspeelt. Ook komen we weer verschillende personages tegen die ook in Stockholm confidential al een rol speelden. Deze leer je natuurlijk nu nog beter kennen. Echter er zijn ook een hoop nieuwe personages. Je leert Solveig Berg nog wat beter kennen en je merkt dat ze zich steeds verder ontwikkeld. Dat vind ik altijd leuk aan een personage in een reeks boeken.

De spanning wordt goed opgebouwd en ik werd verschillende keren op het verkeerde been gezet. Ik had wel al een tijdje in de gaten wie er achter het geheel zat. Ik denk ook niet dat dat echt een geheim was, maar wie de schoten gelost had, bleef tot nagenoeg het einde onduidelijk. Dit waardeer ik altijd als dat lang onduidelijk blijft. Ik heb weer echt genoten van dit boek en kijk dan ook weer uit naar een vervolg van dit boek en vraag me af hoe Soveig zich verder ontwikkeld.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

stockholm-cuisine

Gegevens van dit boek:
Titel: Stockholm cuisine
Auteur: Hanna Lindberg
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s E-book: 378
ISBN paperback: 9789022584842
ISBN E-book: 9789402313697
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge