Vero las: Gustaf Skördeman – Geiger

Wij ontvingen een persmail van uitgeverij Cargo over het boek ‘Geiger’. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging werd ik enthousiast. Het onderwerp is interessant en ik ben benieuwd wat voor thriller deze auteur hiervan gemaakt heeft. Dus we hebben snel terug gemaild en bij verschijning ontvingen wij een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen wij uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als een oude vrouw net afscheid heeft genomen van haar kleinkinderen, die op bezoek waren, gaat de telefoon. Ze haast zich om op te nemen. Uit de hoorn klinkt één woord: Geiger. Al tientallen jaren wacht ze op dit bericht, maar toch komt het onverwachts. Ze weet wat ze moet doen. De vrouw pakt een pistool, schroeft er een geluiddemper op en loopt naar haar man toe, die nietsvermoedend in zijn stoel zit. Ze zet de loop tegen zijn achterhoofd, haalt de trekker over en verlaat haastig het huis. De schokkende moord in Bromma valt buiten het werkgebied van Sara Nowak, maar haar collega’s weten dat ze het slachtoffer kent, en tegen de wil van haar leidinggevenden sluit ze zich aan bij het onderzoeksteam. De vragen stapelen zich op en het is duidelijk dat de antwoorden in het verleden liggen – een verleden waarin ooit een verwoestend plan is gesmeed dat nu tot een uitbarsting komt.

De cover

De cover is in zwart-wit met enkele rode stukken erop. In de rode stukken zie je een gezicht. Achter de titel zie je een jonge vrouw op een steiger aan het water. Ik stel me voor dat dit Sara is die bij het huis van Stellan op de steiger staat. De cover maakt me nieuwsgierig.

De auteur

Gustaf Skördeman werd in 1965 in Zweden geboren en is scenarist, filmregisseur en producent. Geiger is zijn debuut en het begin van een serie thrillers met Sara Nowak in de hoofdrol.

Het verhaal

Opa Stellan en oma Agneta hebben een week op hun kleinkinderen gepast en Malin en Lotta komen hun kinderen weer ophalen. Als Malin en Lotta net weggereden zijn met man en kinderen gaat in huis de telefoon. Agneta neemt op en hoort alleen ‘Geiger’. Hierop pakt ze een pistool zet er een geluidsdemper op en zonder twijfelen plaatst ze de loop tegen het achterhoofd van haar man en haalt de trekker over. Ze pakt haar spullen snel in en verlaat haastig het huis. Stellan was in zijn jonge jaren een bekende tv-persoonlijkheid en de moord op hem schokt Bromma. Deze moord valt echter buiten het werkgebied van Sara Nowak, maar omdat ze het slachtoffer heeft gekend en vroeger met de zusjes Malin en Lotta heeft gespeeld, sluit ze zich tegen de wil van haar leidinggevenden, in haar vrije tijd, aan bij het onderzoeksteam. Echter, in plaats van dat ze meer te weten komt, wordt haar verleden steeds een groter vraagteken. Er blijkt een verwoestend plan gesmeed te zijn dat nu tot een explosieve uitbarsting komt.

Mijn mening

Sinds iets meer dan een jaar houd ik echt van Scandinavische thrillers. Zoals de sfeer vaak omschreven wordt in deze thrillers waan je je echt in het gebied waar het verhaal zich afspeelt. Zo ook met ‘Geiger’. Skördeman weet de omgeving treffend te omschrijven zonder dat dit de overhand krijgt, maar door zijn omschrijving kon ik me de omgeving perfect voorstellen.

In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen. Ik kon de verhaallijn van Agneta niet zo goed plaatsen en deze verhaallijn vond ik in het begin ook niet zo fijn. Echter naarmate het verhaal vordert wordt deze verhaallijn steeds duidelijker en past hij ook echt in het verhaal. En op dat moment merk ik dat ik het boek ook niet meer aan de kant wilde leggen. Ik wilde het liefst in een ruk doorlezen en weten hoe deze zaak nu in elkaar zat.

Ik wil met Sara meepuzzelen. Wat ik vooral heerlijk vind is dat Sara een eigenwijze persoon is die zich niet bezig houdt met de regeltjes van haar leidinggevenden en gewoon haar eigen gang gaat. Als haar hulp nodig is, gaat ze er gewoon voor, zonder over de gevolgen na te denken. Aan de ene kant heb je het gewone werk van Sara, waar ze op de zedenafdeling werkt en vooral bezig is om klanten van hoeren aan te pakken, aan de andere kant werkt ze, in haar vrije tijd, aan de zaak Stellan, waarbij steeds meer stukjes uit haar eigen verleden duidelijk worden. Hierdoor leer je het personage Sara ook steeds beter kennen.

Maar Sara is ook een familiepersoon. Ze heeft een man en kinderen en ook deze thuissituatie komt aan bod in het boek. En hierdoor wordt het personage echt menselijk. Haar relatie loopt niet vlekkeloos, vooral ook door haar werk en de dingen die ze in haar werk meemaakt. Hierdoor kan ze in de thuissituatie soms ook explosief reageren.

Skördeman heeft een veelzijdige thriller neer gezet, waarbij hij duidelijk laat zien dat hij weet wat schrijven is. Hij laat verschillende verhaallijnen op een spannende manier bij elkaar komen. De hoofdpersonages leer je goed genoeg kennen en ik zal deze schrijver zeer zeker blijven volgen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Dan lees zeker onderstaand leesfragment.

Geiger

Gegevens van dit boek:
Titel: Geiger
Serie: Sara Nowak
Auteur: Gustaf Skördeman
Uitgever: uitgeverij Cargo
Vertaald door: Lammie Post-Oostenbrink
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
Verteller luisterboek: Margo Dames
Duur luisterboek: 14:41:59
ISBN paperback: 9789403108919
ISBN e-book: 9789403111513
ISBN luisterboek: 9789403133119
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow. Geiger is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge