Vero las: Georges Salines & Azdyne Amimour – Na de Bataclan

We kunnen ons nog heel goed de avond herinneren dat de aanslagen in Parijs gepleegd werden. Wij hebben toen wezenloos naar de televisie gekeken en dit voelde toen zo onwerkelijk, dus toen we zagen dat er een boek zou verschijnen hierover werden we nieuwsgierig. We hebben contact opgenomen met de uitgever en bij verschijning van het boek viel ons exemplaar al vrij snel in onze digitale brievenbus. Hier willen we Ambo Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Na de Bataclan is het inspirerende en hoopgevende verhaal van Georges Salines en Azdyne Amimour, die op 13 november 2015 allebei hun kind verloren tijdens de aanslag in de Parijse concertzaal. Salines is de vader van Lola, een jonge uitgever van kinderboeken en liefhebber van stevige rockmuziek. Amimour is de vader van Samy, een seculier opgevoede maar geradicaliseerde jongen, die het vuur opende op de concertgangers.

Hoewel de werelden van beide vaders mijlenver van elkaar af staan, gingen ze met elkaar in gesprek en ontwikkelden ze een bijzondere vriendschap. Met hun boek willen beide vaders laten zien dat het zelfs onder de verschrikkelijkste omstandigheden mogelijk is toenadering te zoeken tot de ander en mededogen te tonen. ‘We hebben samen vooruitgang geboekt en we moeten deze weg blijven volgen. Voor onze kinderen. En voor het leven.’

De cover

Op de cover staan beide mannen. George Salines heeft de hand op de schouder van Azdyne Amimour. Dit komt op mij vriendschappelijk over. Door de quote boven hun hoofden komt de houding van beiden extra goed binnen. Ik ben meteen nieuwsgierig naar het verhaal van beide mannen.

De auteurs

Georges Salines is arts en gezondheidsinspecteur. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk en woonde met zijn gezin onder meer in Caïro en Martinique. Hij is vader van twee zoons en een dochter.

Azdyne Amimour is van Frans-Algerijnse origine. Hij is getrouwd en vader van twee dochters en een zoon. Hij werkte in de detailhandel, de sport- en de filmwereld.

Mijn mening

Zoals ik bovenaan dit artikel al aangaf zaten wij verslagen naar de televisie te kijken op 13 november 2015. We waren iets (ik zou niet meer weten wat eigenlijk) aan het kijken, toen er een melding kwam van een extra nieuwsbulletin. En vanaf dat moment hebben we wezenloos naar de televisie gekeken. Onbegrijpelijk, dat dit kon. De aanslagen in Parijs. Dit is net zoiets als de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. Daarvan weet ik ook nog precies waar ik toen was. Dit is met de aanslagen in Parijs ook zo.

Dit boek trok meteen mijn aandacht vooral door de zin op het boek ‘De zoon van de ene vader pleegde de aanslag, de dochter van de ander kwam om het leven.’ Ik had beide mannen ondertussen ook al eens op televisie gezien en ook daar had ik al respect voor hun gekregen, maar na het lezen van dit boek, helemaal.

Georges Salines, in het boek afgekort tot gs, en Azdyne Amimour, afgekort tot aa. Hierdoor wist je altijd wie aan het woord was. Het boek laat je echt de dialoog tussen beiden mannen zien. En wat daarbij meteen opvalt is dat ze geen enkel onderwerp uit de weg gaan. Hoe moeilijk het onderwerp ook is, ze stellen elkaar de vragen vol respect.

En ook over Samy, de zoon van Azdyne, wordt respectvol gesproken, terwijl ik me best zou kunnen voorstellen dat Georges deze jongen zou kunnen haten, omdat hij een van de daders van de schietpartij in de Bataclan is. Dit gebeurt echter niet. Wel stelt Georges kritische vragen aan Azdyne over de jeugd van Samy en hoe hij is opgegroeid. Maar nergens wordt met een vingertje gewezen. Uit het verhaal blijkt dat beiden, slachtoffer zijn, maar zich niet als een slachtoffer willen gedragen. En ze komen op mij ook niet als slachtoffer over. Ze staan beiden krachtig in het leven en willen iets doen aan de verdeeldheid in Frankrijk.

Sommige stukjes over de jeugd van Azdyne en Georges hadden wat mij betreft iets korter gemogen en vond ik soms wat langdradig, echter ondanks dat, is dit een boek wat om aandacht schreeuwt en dit ook moet krijgen, om te voorkomen dat deze verdeeldheid in de wereld nog groter wordt. Door de dialoog aan te gaan zoals Georges en Azdyne, kun je misverstanden uit de wereld helpen en de verkeerde individuen eerder uit de samenleving filteren. Waardoor hopelijk dit soort aanslagen voorkomen kunnen worden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Na-de-bataclan

Gegevens van dit boek:
Titel: Na de bataclan
Auteur: Georges Salines & Azdyne Amimour
Uitgever: Ambo Anthos
Vertaald door: Ingrid Scholte-Eijkemans
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s e-book: 128
ISBN paperback: 9789026353482
ISBN e-book: 9789026353499
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 6,49

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge