
Nadat ik van Geir Tangen vorig jaar ‘Het meesterwerk‘ gelezen had, wist ik dat ik meer van deze schrijver wilde lezen. Dus toen ik zag dat er zelfs een vervolg op ‘Het meesterwerk’ kwam, was ik verkocht. Ik heb een mailtje naar de uitgever gestuurd en niet veel later ontving ik een recensie-exemplaar van dit boek. Hier wil ik The House of books hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een ochtend wordt journalist Viljar Ravn Gudmundsson gebeld door zijn 17-jarige zoon Alexander; na een feestje is hij wakker geworden met het meisje van zijn dromen naast zich. Dood. Als bewijzen ook zijn kant op wijzen, raakt hij in paniek en slaat op de vlucht. Lotte Skeisvoll, inmiddels bevriend met Viljar, komt in haar pogingen Alexanders onschuld te bewijzen alleen maar dichter bij de conclusie dat hij inderdaad de dader is. Viljar heeft moeite het laatste te geloven, maar het lijkt erop dat zijn zoon een dubbelleven leidt. Tot een andere jongen die op het feest was wordt vermoord…
De cover
Op de cover is het schemerig en er staat een jonge vrouw met rode jas aan de kant van de oever van een meertje of rivier. Je ziet de weerspiegeling van deze vrouw in het water. Ik stel me voor dat dit Lotte is. Op de overgang van land naar water staat de naam van de auteur en de titel. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.
De auteur
Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand werd het gepre-empt door Gyldendal, een van de meest prestigieuze uitgevers van Noorwegen, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. De buitenlandse rechten zijn aan 15 landen verkocht.
Het verhaal
Journalist Viljar Ravn Gudmundsson wordt op een ochtend gebeld door zijn zoon Alexander. Deze 17-jarige jongen is na een feestje wakker geworden naast het meisje van zijn dromen… Alleen zij is dood. Zijn vader, Viljar, gaat meteen naar zijn zoon toe en als de recherche arriveert en ze in de auto mogen schuilen tegen de kou, gaat Alexander er op een bepaald moment van door. Hij wordt meteen verdacht en komt vast te zitten. Rechercheur Lotte Skeisvoll is ondertussen bevriend met Viljar en gaat op onderzoek uit om te bewijzen dat Alexander onschuldig is, maar alles wijst in zijn richting. Is Alexander werkelijk de dader? Maar dan wordt er nog een jongen vermoord die ook op hetzelfde feest aanwezig was. Hebben de moorden met elkaar te maken? En kunnen ze de onschuld van Alexander bewijzen?
Mijn mening
In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen. Het is al een tijdje geleden dat ik ‘Het meesterwerk‘ gelezen had, dus ik moest weer even in mijn geheugen graven wat er ook alweer allemaal gebeurd was in ‘Het meesterwerk’. Je merkt duidelijk dat Viljar, maar zeer zeker Lotte nog altijd met de naweeën van de moorden uit ‘Het meesterwerk’ zitten. Het is eigenlijk nog niet echt verantwoord dat Lotte aan het werk is. Hierdoor bleef het in het begin ook een beetje aanmodderen om de zaak op te lossen. De vaart kwam daardoor ook pas iets later in het verhaal. Echter doet dit geen afbreuk aan het verhaal. Al zou het wel fijner zijn als je ‘Het meesterwerk’ nog iets verser in je geheugen zou hebben, dan dat ik het had. Dan kun je de verbanden net iets makkelijker leggen in het begin van het verhaal.
Er komen weer verschillende personages terug die we ook al in ‘Het Meesterwerk’ tegen kwamen. Zo heb je bijvoorbeeld Olav Scheldrup Hanse, onder leiding van hem is er van alles mis gegaan bij ‘Het meesterwerk’ en nu moet Lotte wederom onder hem werken. Dit gaat natuurlijk niet goed. Hierdoor komen er allerlei herinneringen naar boven en wordt Lotte zelfs van de zaak afgehaald. Echter dit weerhoudt Lotte er niet van om zelf op onderzoek uit te gaan. Wat mij hier tijdens het lezen erg goed aan beviel was het eigenwijze karakter van Lotte. Om echt te doen wat ze wilde en haar eigen beslissingen te nemen. Dit vind ik altijd erg goed bij een rechercheur.
Tangen laat met dit boek duidelijk zien dat de grens tussen goed en slecht heel dun is. Maar soms kun je je afvragen of de grens tussen deze twee uitersten wel duidelijk is. En hier weet Tangen geweldig goed mee te spelen. Door een aantal karakters op deze grens te laten balanceren, wordt soms heel makkelijk een stap naar de slechte kant gemaakt.
Ik kijk nu al uit naar het derde en laatste deel van deze trilogie en ben benieuwd hoe Tangen deze trilogie gaat afsluiten.
Leesfragment
Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar het boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.
Gegevens van dit boek:
Titel: Hartenbreker
Auteur: Geir Tangen
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 405
ISBN paperback: 9789044351224
ISBN e-book: 9789044351231
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.
Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij je lokale bibliotheek.