Vero las: Geir Tangen – Dodemanstango

Dodemanstango is het derde deel in de trilogie met Viljar Gudmundsson in de hoofdrol. Aangezien ik de voorgaande delen met veel plezier gelezen had, was ik ook erg benieuwd naar dit laatste deel. Dus toen we zagen dat dit boek zou verschijnen hebben we de uitgever een mailtje gestuurd en we ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we The House of Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Journalist Viljar Gudmundsson en inspecteur Lotte Skeisvoll hebben samen een moord in de doofpot gestopt en denken ermee weg te komen als een onschuldig iemand wordt opgepakt voor hun daden. Tegelijkertijd worden er in Haugesund een aantal gruwelijke moorden gepleegd. Een vrouw wordt opgegeten door ratten en een man wordt door wespen doodgestoken. Wat ze gemeen hebben? De slachtoffers sterven door hun grootste angst. Terwijl ze hun eigen hachje proberen te redden, moeten Viljar en Lotte op onderzoek uit om erachter te komen wie de slachtoffers en hun grootste angsten zo goed kende.

De cover

Op de cover zie je een paar handen onder water. Op de achtergrond zie je nog een deel van een gezicht. Voorop staat ook een wesp. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen. En door de naam van de auteur in combinatie met de cover zou deze mij zeker opgevallen zijn.

De auteur

Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populaire crimeblogger en -recensent van Noorwegen. Na ‘Het meesterwerk‘ en ‘Hartenbreker‘ is ‘Dodenmanstango’ het derde deel van zijn trilogie met Viljar Ravn Gudmundsson en Lotte Skeisvoll in de hoofdrol. In Scandinavië worden zijn boeken inmiddels uitgegeven door Gyldendal, een van de meest prestigieuze uitgevers van Noorwegen. Zijn boeken verschijnen in zo’n 20 verschillende landen.

Het verhaal

Inspecteur Lotte Skeisvoll en journalist Viljar Gudmundsson hebben eerder een moord verdoezeld. Ze hopen er mee weg te komen als er een onschuldig iemand verdacht wordt van hun daad. Er worden tegelijkertijd ook enkele gruwelijke moorden gepleegd in het plaatsje Haugesund. Ze gaan dood door hun grootste angst. Een vrouw heeft een gruwelijke angst voor ratten en wordt hier door opgegeten. Een andere man is allergisch voor wespen en wordt doodgestoken door deze beestjes. Viljar en Lotte moeten op onderzoek uit naar de dader van deze gruwelijke daden. En is het toeval dat Lotte de slachtoffers kent?

Mijn mening

Ik keek erg uit naar dit derde en laatste deel van deze serie. Van de voorgaande delen heb ik echt genoten, dus het duurde mij te lang voordat ik aan dit boek kon beginnen. Wij lezen de boeken altijd in de volgorde zoals ze binnen komen, of er moeten al blogtours tussen komen. Dus hij lag al eventjes op mij te wachten.

Ik begon enthousiast te lezen. Het boek begint met een schuingedrukte tekst. En ik vraag me even af wat ik aan het lezen ben. Het gaat over een dode man die onder andere zwaait. Ik had even het gevoel dat ik een sciencefiction boek ging lezen. Maar al snel werd duidelijk hoe dit zat.

Toen voelde het boek al snel vertrouwd en ging het boek eigenlijk verder waar Hartenbreker gestopt was. De moord die Viljar en Lotte hebben verdoezeld blijft hun achtervolgen en Lotte heeft het hier erg moeilijk mee.

Er zijn verschillende verhaallijnen die zo op het eerste oog niks met elkaar te maken hebben. Echter komen deze op het eind mooi bij elkaar en wordt het toch één verhaal. Tangen schrijft verhalen die wat ingewikkeld in elkaar zijn, je moet er echt je kop bij houden, anders zou je de draad wel eens kwijt kunnen raken. Maar dit vind ik net de kracht van zijn boeken. Hij schrijft gecompliceerd, maar toch wordt het verhaal heel natuurlijk afgerond zonder geforceerd over te komen.

De hoofdstukken zijn kort en allemaal voorzien van een tijdsaanduiding, hierdoor zie je dat het verhaal zich in een kort tijdsbestek afspeelt. De hoofdstukken zijn ook kort, hierdoor blijft ook de vaart in het verhaal zitten, want ik was iedere keer weer geneigd om toch nog even snel een hoofdstuk te lezen.

De ontknoping heeft mij verrast en had ik toch niet helemaal zien aankomen. Dit zorgt er wel voor dat de trilogie echt afgerond is.

Tangen schrijft in zijn dankwoord dat hij alle misdaadclichés die er in de geschiedenis van de Scandinavische misdaadliteratuur bestaan wel gebruikt heeft en dat er gewoon een einde moest komen aan deze trilogie. En ik denk inderdaad dat ik hem hier wel gelijk in moet geven. De trilogie is een goed einde. Als de serie langer was geworden dan was het ongeloofwaardig geworden en zou het waarschijnlijk ongemakkelijk worden om te lezen.

Een nieuw boek en/of serie van Geir Tangen zal ik zeker weer op pakken, want zijn schrijfstijl is boeiend en houdt mij tijdens het lezen altijd in zijn greep, waardoor ik tot nog toe de boeken van zijn hand iedere keer binnen no time uit had.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Dodemanstango

Gegevens van dit boek:
Titel: Dodemanstango
Auteur: Geir Tangen
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Rymke Zijlstra
Aantal pagina’s paperback: 368
Verteller luisterboek: Louis van Beek
Duur luisterboek: 09:46:16
ISBN paperback: 9789044351248
ISBN e-book: 9789044351255
ISBN luisterboek: 9789044361377
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge