Vero las: Geert Jan Alexander Knoops – Het tweede schot

Nadat ik in het boek ‘De zaak Ronald V.‘ geschreven door Jim de Koning, las dat de advocaat van Ronald aan hem het boek ‘Het tweede schot’ overhandigde omdat er overeenkomsten waren, werd ik nieuwsgierig naar dit boek. Nadat ik gekeken had of het in de bibliotheek te krijgen was, heb ik het boek gereserveerd en redelijk snel erna kreeg ik een mailtje dat het boek afgehaald kon worden.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Terwijl de menigte Irakezen dreigend dichterbij komt, staat sergeant-majoor Eric O. pal voor de container die hij en zijn mannen moeten bergen. De plunderaars zijn niet afgeschrikt door het eerste waarschuwingsschot. Er is nog maar één optie…
Eric, een ervaren marinier met een goede staat van dienst, weet niet wat hem overkomt als hij in de nieuwjaarsnacht van 2003 door de militaire politie vanuit Zuid-Irak wordt teruggevlogen naar Nederland. Hij wordt verdacht van moord, dan wel dood door schuld. In het vliegtuig wordt feestgevierd, maar zijn gedachten zijn bij zijn mannen van wie hij geen afscheid heeft kunnen nemen en bij zijn vrouw die hij het verschrikkelijke nieuws nog niet heeft durven vertellen.
Wat er na zijn terugkomst in Nederland gebeurt, tart alle wetten van de redelijkheid. Het Openbaar Ministerie blijkt alles op alles te zetten om hem veroordeeld te krijgen. Er is geen lijk, getuigen worden in de rechtszaal door de officier van justitie onder druk gezet en ontlastend bewijsmateriaal blijkt op raadselachtige wijze onvindbaar.

Cover

Op de cover zien we duidelijk een stukje van het beeld van ‘Vrouwe Justitia’ en op de achtergrond zie je vervaagd een soldaat staan. De cover is vrij donker. De ondertitel van dit boek is ‘Het ware verhaal over Eric O.’ en deze ondertitel maakt me nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek waarschijnlijk opgepakt hebben in de boekhandel. Door de cover alleen zou ik langs gelopen zijn. Deze zou me niet opgevallen zijn.

Auteur

Geert-Jan Alexander Knoops is auteur, topadvocaat en hoogleraar internationaal strafrecht. Ook is hij reserve-officier bij de mariniers. Het tweede schot is zijn eerste niet-wetenschappelijke boek.

Mijn mening

Ik ben dit boek gaan lezen, omdat het boek genoemd werd in ‘De zaak Ronald V.‘. In het boek ‘De zaak Ronald V. werd gezegd dat Ronald dit boek maar eens moest lezen omdat er veel overeenkomsten waren. Aangezien ik het boek ‘De zaak Ronald V.’ erg interessant vond, ben ik meteen op zoek gegaan naar dit boek. Dit was online alleen nog tweedehands verkrijgbaar en bij mijn eigen bibliotheek niet verkrijgbaar. Wel was hij te reserveren vanuit een andere bieb in de provincie. Dus dat meteen gedaan. Ik kreeg al vrij snel bericht dat het boek bij de bibliotheek klaar lag en opgehaald kon worden. Natuurlijk meteen opgehaald en gaan lezen.

Ik begon te lezen in het boek en ik was voor dat ik begon te lezen een beetje bang dat er veel termen zouden komen die met defensie te maken hebben, echter deze angst was ongegrond. Dit boek is erg toegankelijk geschreven en geeft duidelijk weer hoe justitie met Eric O. omgaat. Gelukkig heeft Eric Knoops als advocaat gekregen en doordat Knoops ook marinier is, kan hij zich goed verplaatsen in Eric en heeft hij ook verstand van de zaak. Dit is bij de officier van justitie volgens mij niet het geval. De officier van justitie is duidelijk van plan om Eric O. veroordeeld te krijgen. Het blijkt al snel dat er geen lijk is wat Eric neergeschoten kan hebben, getuigen zijn allemaal op de hand van Eric, maar toch blijft de officier van justitie vast van plan om Eric te veroordelen. Je bent verbijsterd dat dit zomaar mogelijk is in Nederland. Dit is natuurlijk wel al een aantal jaar geleden gebeurd, maar ook toen ging ik er eigenlijk vanuit dat de soldaten en/of mariniers die door de overheid naar de verschillende oorlogshaarden gestuurd werden door deze overheid op handen gedragen zou worden, echter… dit blijkt in het geval van Eric absoluut niet het geval. Hier blijkt eerder dat ze Eric hoe dan ook willen offeren om duidelijk te krijgen hoe ‘The rules of Engagement’ werken. Gelukkig heeft ook in dit geval het recht uiteindelijk gezegevierd, maar ik denk dat Eric dit voor de rest van zijn leven bij blijft en toch met een ander soort gevoel op missie gaat.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het tweede schot
Auteur: Gert Jan Alexander Knoops
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 212
ISBN paperback: 9789022992418

Dit boek is te lenen bij de bibliotheek en als tweedehands boek te koop bij o.a. bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge