Vero las: Gaby Rasters – Timur

Gaby vertelde een tijd terug dat ze met een jeugdboek bezig was. Nadat ze vertelde waar het boek over ging, was ik wel benieuwd. Bijzondere jeugdboeken hebben toch nog altijd mijn aandacht. En nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat ik dit boek wel erg graag wilde lezen. Na een mailtje naar uitgeverij Billy Bones ontvingen wij het boek dan ook na verschijnen in de brievenbus. Wij willen Billy Bones dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar gaat hij naar groep acht. Superspannend, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical. Timur kan één ding als geen ander: anderen blij maken! Hij heeft zich dan ook voorgenomen om de blijmaker van de klas te worden met zijn grapjes en zijn voorraad dropveters.

Tenminste, tot er een nieuwe jongen bij Timur in de klas komt. Jonas is helemaal niet zo aardig als zijn andere klasgenoten. Waarom doet hij zo vervelend tegen Timur? Timur besluit meteen de ultieme uitdaging aan te gaan: het blijmaken van zijn eigen pestkop.

De cover

De cover is blauw met een jongen getekend op de voorgrond. Ik stel me voor dat dit Timur is. Op de achtergrond staan allerlei symbooltjes getekend. En in felrood staat de naam Timur in graffitiletters geschreven. De cover houdt mijn aandacht vast en ik zou hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Gaby Rasters (1975) jaagt haar droom na. Na een succesvolle crowdfundactie ‘won’ ze haar eerste boekcontract. Haar debuut ‘Herkenning‘ werd lovend ontvangen. Daarna volde de trilogie ‘Follow’, ‘Like’, ‘Share’. In 2017 kan het publiek kennis maken met ‘Muurbloem‘. In 2018 verscheen de roman ‘Nooit meer Bang‘, evenals ‘Julia & Julia’ en ‘De Lissabon Brieven‘ en in 2019 verscheen haar roman ‘Hou me vast zoals ik was’. Nu is ze terug met ‘Timur’.

Het verhaal

Timur gaat dit jaar naar groep acht. Hij is twaalf jaar en heeft het syndroom van Down. Groep acht vind hij superspannend. Want in dat schooljaar gebeuren allerlei spannende dingen. Hij gaat op schoolkamp en in groep acht voeren de kinderen een eindmusical op. Dit zijn dingen waar Timur steeds aan moet denken. Timur is in één ding erg goed: Anderen blij maken! Hij heeft zich dan ook voorgenomen om de blijmaker van de klas te worden en te zorgen dat iedereen blij is. Al moet hij daarvoor zijn voorraad dropveters gebruiken.

Maar dan blijkt op de eerste dag dat er een nieuwe jongen bij hun in de klas komt. Jonas. En Jonas blijkt helemaal niet zo aardig te zijn. Hij doet erg vervelend tegen Timur. Maar waarom? Timur besluit dit als een uitdaging te zien en wil deze pestkop hoe dan ook blij maken.

Mijn mening

Het boek begint in eerste instantie met een soort van inleiding en een soort van handleiding voor de lezer. Hierbij richt Timur ook echt het woord aan de lezer. Dit vind ik leuk gedaan, hierdoor voel je je als lezer meteen betrokken. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personages. Aan de ene kant natuurlijk Timur, maar ook zijn beste vriend Jasper en de nieuwe klasgenoot Jonas. Hierdoor krijg je als lezer een completer beeld van de klas en weet je soms als lezer net wat meer dan de verschillende personages.

Gaby heeft zich echt verdiept in de gedachten en leefwereld van kinderen. Natuurlijk heeft ze zelf kinderen. Maar dan nog vind ik het erg goed hoe ze de personages zo goed heeft weten neer te zetten. Ze geeft ook een duidelijke boodschap mee. Niet alleen dat kinderen soms elkaar de tijd moeten gunnen om te wennen, maar ook dat er soms meer schuilt achter boosheid of onvriendelijkheid.

Ze laat daarnaast met dit boek duidelijk zien dat iedereen apart is. Niet alleen Timur omdat hij toevallig het syndroom van Down heeft, Jasper is bijvoorbeeld verlegen, Rick is heel klein enz. Iedereen is uniek en dit is ook goed zo. Maar ook laat Gaby met dit boek zien dat je wellicht wat vaker dingen van elkaar moet verdragen en wellicht vaker moet vragen wat er aan de hand is. Ik denk dat dit niet alleen een belangrijke boodschap is voor de jeugd, maar ook heel veel volwassenen eens vaker over deze gedachte nadenken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Timur
Auteur: Gaby Rasters
Uitgever: Billy Bones
Aantal pagina’s hardcover: 272
ISBN hardcover: 9789463850322
Prijs hardcover: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge