Vero las: Gaby Rasters – Hemelse modder

We wisten dat Gaby bezig was met het boek Hemelse modder, dus toen we het boek in de catalogus van de uitgeverij zagen staan, hoefden we niet lang te twijfelen. Dit boek wilden we lezen. Dus een mailtje naar de uitgever en we kregen al snel een positief antwoord dat we het boek bij verschijning zouden ontvangen. Hier willen we uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Doordat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, is hun band alleen maar sterker geworden. Maar door de jaren heen zijn ze wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt door veel te sporten en gezond te eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in een jaar kan veel gebeuren. Brengt het recept voor de hemelse modder van hun vader hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

De cover

De cover geeft mij meteen een kerstgevoel. Door het hartje van zuurstokken en de stukjes dennenboom en rode besjes. Ook het subtiele margrietje vind ik erg mooi uitgekozen bij de cover. En de zijkant met hartjes maakt het boek natuurlijk helemaal af. Hierdoor krijg je meteen zin om het boek op te pakken.

De auteur

Gaby Rasters is de auteur van de trilogie ‘Follow’,’Like’, ‘Share’ en de romans ‘Nooit meer bang’ en ‘Hou me vast zoals ik was’. Voor ‘Nooit meer bang’ won ze zowel de jury- als de publieksprijs van de Valentijnsprijs 2019. ‘Hou me vast zoals ik was’ werd lovend besproken in o.a. Vriendin, Story en Koffietijd.

Het verhaal

De zussen Iselle en Dagmar zijn al jong op elkaar aangewezen, doordat ze hun ouders op jonge leeftijd verloren zijn. Hierdoor zijn ze heel close met elkaar, deze band is met de jaren steeds sterker geworden, ook al zijn ze door de jaren heen wel erg veranderd. Iselle runt haar eigen sportschool en om het gemis van haar ouders weg te stoppen sport ze veel en zorgt ze er voor dat ze altijd gezond eet. Dagmar vindt juist troost in wijn en allerlei lekkers.

Maar de ongezonde voorliefde voor de Hemelse modder die hun vader vroeger maakte verbindt hun. Maar dan botsen hun verschillende levenswijzen. En dit gebeurt op zo’n manier dat het er naar uitziet dat ze voor het eerst hun kerst zonder elkaar vieren. Maar in een jaar kan veel gebeuren. Brengt het recept van Hemelse modder de zussen weer bij elkaar voor het einde van het jaar? En wie zit er tegen die tijd nog meer bij hun aan tafel?

Mijn mening

Ik heb eerder al verschillende boeken van Gaby Rasters gelezen, en iedere keer wisten ze me te raken. Dus ik was erg benieuwd naar dit boek. De achterflap beloofde veel goeds. De proloog komt meteen binnen en je wilt meteen verder lezen. Wat is er met Dagmar en Iselle gebeurd na dit vreselijke ongeluk.

We zijn vervolgens een aantal jaar verder. Iselle en Dagmar zijn volwassen en gaan beiden op hun eigen manier met het verdriet om. Hun levenswijzen verschillen heel erg en ik heb in het begin een beetje het gevoel alsof dit een boek was met het bekende cliché ‘Je moet gezond eten, slank zijn enz’. Maar dit lijkt alleen in het begin even zo. En daar geeft Gaby gelukkig later in het verhaal toch een wending aan, waardoor de nadruk daarop afgewend wordt.

Het verhaal wordt voornamelijk vanuit Iselle geschreven, hierdoor leer je haar eigenlijk het beste kennen, echter om ook Dagmars gedachten en gevoelens te leren kennen, lees je van Dagmar enkele dagboekfragmenten die ze aan haar moeder schrijft.

Deze afwisseling zorgt er voor dat je een compleet beeld krijgt en het boek laat je duidelijk zien dat het tragisch ongeluk van hun ouders, Iselle en Dagmar voor de rest van hun leven tekent en dat zij hierdoor met bepaalde keuzes meer moeite hebben dan iemand die zo’n trauma niet meegemaakt heeft.

Door de cover deed het boek me meteen aan een kerstboek denken, echter tijdens het lezen had ik dit gevoel niet en ik denk dat dit een boek is die het hele jaar door gelezen kan worden. Aangezien de kerstsfeer niet het belangrijkste aspect in dit boek is. Dit is naar mijn gevoel meer het loskomen van elkaar als zussen en hoe zij op dat moment leren om op eigen benen te staan. En dit heeft Gaby weer op een erg mooie manier weten te omschrijven.

En mocht je tijdens het lezen gecharmeerd zijn van het personage Jorn? Je kunt altijd Jorn mailen en wellicht krijg je het voor elkaar dat je een date krijgt met Jorn.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Hemelse-modder

Gegevens van dit boek:
Titel: Hemelse modder
Auteur: Gaby Rasters
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 283
ISBN paperback: 9789022586488
ISBN e-book: 9789402314748
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge