Vero las: Franziska Weissenbacher – Graf 521

We ontvingen van uitgeverij Letterrijn een persmail over het boek ‘Graf 521’. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, was onze interesse gewekt en hebben we terug gemaild en rond de verschijningsdatum hadden wij het boek dan ook in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Letterrijn dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nadat rechercheurs Laura Mandemaker en Hans Dijkma ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt, vinden zij een nieuwe standplaats. Daar worden ze vrijwel direct geconfronteerd met een totaal onverklaarbare zaak. In de vloer van een kathedraal worden twee verse lijken gevonden. Het team waarvan beide rechercheurs deel uitmaken, starten een uitgebreid onderzoek naar de identiteit van de slachtoffers en de dader(s). Voordat ze zich de zaak eigen hebben gemaakt. dient zich een volgende dode aan.
Laverend tussen spanningen binnen het team, henzelf en het onderzoek, naderen Laura en Hans de bizarre ontknoping.

De cover

Op de cover staat een schep in een hoop aarde. De cover spreekt me niet echt aan en ik denk niet dat deze me echt zou zijn opgevallen in de boekhandel. Ik vind de cover ook niet echt bij het verhaal passen. De cover had wat mij betreft beter gekozen kunnen worden.

De auteur

‘Zout op de friet?’ Het is een vraag die Franziska Weissenbacher al honderden keren heeft gesteld. Ze is allround medewerkster in een frietzaak/automatiek. In haar vrije tijd schrijft ze misdaadverhalen. Ze is getrouwd, moeder van twee dochters en vier zonen en oma van een groeiend aantal kleinkinderen.

Het verhaal

Hans en Laura hebben in hun werk al een hoop meegemaakt. Als ze bij hun laatste zaak bijna het leven laten, besluiten ze dat ze overplaatsing aanvragen naar een rustigere plek. Ze verhuizen van Amsterdam naar Den Bosch. Maar ze zijn nog niet goed en wel aangekomen in Den Bosch of er heeft al een bizarre moord plaatsgevonden. Er worden twee lijken gevonden in de St Jans Kathedraal in Den Bosch. Het blijken twee onbekende mannen te zijn. Wat hebben deze twee mannen met elkaar te maken? Niet veel later krijgen ze weer een oproep… Er heeft weer een moord plaatsgevonden. Dit lijkt in eerste instantie niks met elkaar gemeen te hebben, maar de vraag reist wel langzaam op ‘Wie heeft dit op het geweten?’

Mijn mening

Franziska Weissenbacher was voor mij een onbekende auteur en ik vind het altijd erg leuk om voor mij nieuwe auteurs te leren kennen. De korte flaptekst klonk veelbelovend en ik begon dan ook enthousiast te lezen. Er is een rechercheursduo wat van Amsterdam overplaatsing naar Den Bosch aangevraagd heeft na een heftige gebeurtenis in Amsterdam. Echter dit duo is naast partners op het werk ook partners voor het leven en toen kwam bij mij eigenlijk de eerste vraag… Natuurlijk leuk uitgedacht, maar is het bij rechercheurs niet zo dat als ze een liefdesrelatie hebben ze geen duo op de werkvloer kunnen blijven?

De plaats delict vond ik erg origineel gekozen en ik was benieuwd hoe Weissenbacher dit zou verwerken in haar thriller, want het lijk onder een tegelvloer verbergen doe je niet zo één, twee. drie. Maar dit is toch geloofwaardig neergezet. Wel had ik al snel een vermoeden wie de dader was, en dit bleek ook te kloppen. Dit mag Weissenbacher voor mij toch nog iets beter verwerken in haar thriller, want ik denk dat de doorgewinterde thrillerlezer erg snel door het verhaal heen prikt en snel door heeft wie de dader is.

De meeste aandacht lag naar mijn gevoel op Laura, de vrouwelijke rechercheur, hierdoor werden de andere personages iets onderbelicht, echter als dit een serie wordt met beide rechercheurs in de hoofdrol snap ik deze keuze wel en is het logisch dat ze niet iedereen in dit boek volledig uitgewerkt heeft.

Het taalgebruik is eenvoudig, wel is Weissenbacher soms onnodig uitgebreid in haar omschrijvingen. Zo kwam ik o.a. onderstaande tekst tegen terwijl het naar mijn gevoel duidelijk genoeg was geweest als er gestaan had ‘Ze staan voor een goed onderhouden rijtjeswoning’.

Ze staan voor een rijtjeswoning met een keurig voortuintje, waar geen blaadje op de aarde ligt. Alles is netjes gesnoeid en geharkt. Klaar voor de lente. Het tuinpad leidt naar een voordeur in bruine sponningen met daarin een onder- en bovenraam en daartussen de brievenbus. Voor de ramen hangen helderwitte glasgordijnen.

Zo’n uitweiding over de omgeving ben ik een paar keer tegen gekomen, en ik vind het fijn als ik door de schrijfstijl de situatie goed kan voorstellen, maar er mag ook nog wel iets over blijven voor mijn fantasie.

Je merkt onder het lezen dat Weissenbacher zeker het talent heeft om plots uit te denken. Wel mag wat mij betreft de dader wat beter verstopt worden en de omgeving iets minder omschreven worden. Als Weissenbacher een nieuw boek met Laura Mandemaker en Hans Dijkma in de hoofdrol gaat schrijven, zal ik deze zeker weer gaan lezen en hoop ik dat bovenstaande aandachtspuntjes meegenomen zijn.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

graf-521

Gegevens van dit boek:
Titel: Graf 521
Auteur: Franziska Weissenbacher
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 245
Aantal pagina’s e-book: 240
ISBN paperback: 9789493192096
ISBN e-book: 9789493192126
Prijs paperback: € 18,00
Prijs e-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge