Vero las: Frank Krake – Hannelore + Winactie

Wij zagen dat Frank Krake een nieuw boek uit ging brengen, en omdat wij graag waargebeurde boeken lezen was onze interesse meteen gewekt. Nadat we een persmail ontvingen over dit boek hoefden we niet lang te twijfelen en hebben we meteen terug gemaild dat we hier graag aandacht aan wilden besteden. We ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Achtbaan en Media Laferes hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte “Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf “Profeet ‘noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.
Toen het einde nabij leek “ontvoerden’ ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon.
Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.
Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo’n tienduizend volgelingen.

De cover

Op de cover staat een jeugdfoto van, volgens mij Hannelore, en deze onschuldige jeugdfoto maakt mij meteen nieuwsgierig. Dit zorgt er voor dat ik meteen nieuwsgierig word en dit boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Frank Krake studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Sinds 2013 schrijft hij boeken. Krake heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan.

Van politieagent Peter Withag hoorde hij jaren geleden voor het eerst over een meisje dat mede door zijn toedoen uit de klauwen van een sekte was gered. Het verhaal intrigeerde hem en leidde uiteindelijk tot een kennismaking met Hannelore. Voor Hannelore interviewde Frank Krake de hoofdpersoon tientallen keren. Ook sprak hij met vele direct betrokkenen in deze unieke en spraakmakende zaak. Krake deed grondig archiefonderzoek en haalde naast veel nieuwe informatie ook nooit eerder gepubliceerde foto’s over de sekte boven water.

Gesigneerd

Wat een boek voor mij altijd extra speciaal maakt, is als een boek gesigneerd is. Hierdoor weet je dat de auteur extra aandacht heeft geschonken aan het boek voor het opgestuurd is. En wat ik bij dit boek extra bijzonder vind, is dat Hannelore en agent Withag ook beiden gesigneerd hebben. Deze twee personen hebben er natuurlijk voor gezorgd dat Krake dit boek heeft kunnen schrijven. Ik ben dan ook extra blij met de gesigneerde versie van dit boek.

Mijn mening

Ik vind waargebeurde verhalen altijd interessant, vooral om te lezen hoe dingen gebeuren en tot stand komen. Zo was mijn interesse meteen gewekt toen ik las dat Krake een boek uit ging brengen over een jonge vrouw die uit een sekte bevrijd was. Want ik vraag me altijd af hoe mensen er bij komen dat iemand bij een sekte gaat en dan ook erbij blijft en de sekteleider tot het einde toe blijft volgen. Bij hoeveel sektes heb je in het verleden al niet gehoord dat er massale zelfmoord gepleegd is door de sekteleden. Daar sta ik altijd versteld van. De Gemeente Gods, de sekte waar Hannelore in gezeten heeft, is gelukkig nooit zo ver gegaan. Ze gingen echter wel op andere manieren zo ver dat leden hun eigen persoonlijkheid kwijt raakten.

Krake heeft er voor gekozen om het verhaal in chronologische volgorde te vertellen. Het verhaal begint vanaf het moment dat de ouders van Hannelore zich aansluiten bij de sekte Gemeente Gods en op dat moment is Hannelore 3 jaar. Dus dan lees je eigenlijk nog niet veel over Hannelore. Ze speelt dan nog geen echte rol in de sekte en in het eerste gedeelte van het boek lees je vooral over de groei van de sekte en de manier waarop Sipke Vrieswijk, de profeet, met de sekteleden om gaat. Dit is interessant om te lezen, echter wordt hier soms ook wat vaak herhaalt. Dit laat ook zien hoe dwangmatig Vrieswijk is.

Echter op het moment dat Hannelore de leeftijd krijgt dat ze in de puberteit terecht komt krijgt Vrieswijk steeds meer aandacht voor haar en Krake beschrijft dit zonder blad voor zijn mond, echter zonder ergens ordinair te worden en hij laat Hannelore steeds in haar waarde. Dit vind ik erg goed gedaan door Krake. Hij omschrijft hoe, tijdens de ondergang van de Gemeente Gods, Hannelore meegenomen wordt naar het buitenland en hier tegen haar wil bevrijd wordt.

Ook lezen we de worsteling die Hannelore door maakt op het moment dat ze haar huidige man leert kennen en duidelijke twijfels heeft over wat ze moet doen als ze 18 wordt. Moet ze terug naar de Gemeente Gods, of toch bij haar vriend blijven, waar ze liefde en begrip ervaart, maar wat volgens de Profeet, werk van de duivel is. Deze worsteling heeft Krake erg goed omschreven. Hierdoor heb je begrip voor deze worsteling, ook al begrijp je als buitenstaander niet dat iemand een sekteleider kan volgen. Want dit merkte ik ook bij mezelf tijdens het lezen, dat ik me heel vaak afvroeg hoe iemand er bij komt om een sekteleider te blijven volgen, ook al doen ze van alles wat eigenlijk niet door de beugel kan.

Ook de achterban van Hannelore wordt duidelijk omschreven. Hierin wordt ook duidelijk wat, niet alleen Hannelore voor moed heeft, maar ook haar vrienden en familie die Hannelore niet opgeven en zolang voor haar vechten ook alle geduld met haar hebben als ze weg is uit de sekte.

Vooral als je je bedenkt dat er nog steeds een hoop sekten in Nederland actief zijn en er net als Hannelore jonge kinderen en volwassenen vast zitten in het geloof van deze sekten, zou je toch verwachten dat hier een wetswijziging zou komen dat dit niet meer mogelijk zou zijn in Nederland.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

hannelore-leesfragment

Gegevens van dit boek:
Titel: Hannelore
Ondertitel: Het meisje uit de sekte
Auteur: Frank Krake
Uitgever: Achtbaan
Aantal pagina’s paperback: 480
ISBN paperback: 9789082476422
Prijs paperback: € 22,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Wij mogen één fysiek, gesigneerd (door Frank, Hannelore en agent Withag) exemplaar van ‘Hannelore’ verloten. Hier willen wij Uitgeverij Achtbaan hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

Wil je extra kans maken of heb je geen Facebook en wil je toch kans maken?

 • Deel het bericht op Facebook openbaar op je Facebook profiel.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Laat een reactie achter onder dit bericht welke stappen je gevolgd hebt.

Deze winactie loopt tot en met 23 april 2020. Hierna zullen wij zo snel mogelijk de winnaar bekend maken.

Succes!

16 thoughts on “Vero las: Frank Krake – Hannelore + Winactie

 1. Hoi, ik heb alles gedaan dat moet, verder volg ik je op alles en via de mail en heb het bericht overal geliked. ‘k Wil het boek heel graag lezen! Groetjes

 2. Dit verhaal maakt we wel erg nieuwsgierig. Als je er in opgegroeid heb je geen keuze en weet je niet beter.
  Ik volg op Bloglovin (loved/saved) en ontvang de mails.

 3. Ik doe graag mee. Ik heb gedeeld op facebook en reactie geplaatst, geliked plus vriendin uitgenodigt En nu nog jullie bericht saven.

 4. Wat een toffe actie weer ! Frank heeft mij vorig jaar bijna 2 uur de oren van mijn hoofd geklets ( of ik hem ?) Gezellig en het werd steeds later. Ik las zijn boeken Menthol en De laatste getuige ook, hij heeft echt een gave om een persoonlijk verhaal goed neer te zetten. Ik zou dan ook heel graag mee loten voor Hannelore, de interviews en recensies nodigen uit tot steeds grotere nieuwsgierigheid. Liken deed ik lang geleden al, maar ik volg op bloglovin, instagram, ik deel en vertel het zeker verder ! Succes met loten.
  Shirley Pellikaan onlangs geplaatst…De man die zijn geweten ontlastteMy Profile

 5. Zag dit boek ergens voorbijkomen en lijkt me een interessant boek, dus doe graag mee
  Volg je op FB Insta en bloglovin. Shared and reshared 😉

 6. Lijkt me een super goed boek. Ik doe graag mee en heb de actie gedeeld op fb en bloglovin als saartje Grupping-Ndangi en op Twitter en instagram als saartjeinwonderbookland. Graag geef ik nog een tip me over een nieuw waargebeurd verhaal ik heb een naam van Chanel Miller.

 7. Heel graag zou ik meedoen aan dit mooie boek.
  Ik hou van waargebeurde verhalen en deze lijkt mij erg interessant.
  Heb er iets van gezien op tv.
  Ik heb alleen geen facebook en instagram, heb wel geliked en geloved op Bloglovin.
  Hoop mee te mogen doen.

 8. Lijkt me een heel bijzonder verhaal. Ik heb jullie gevolgd op facebook & instagram en een reactie achter gelaten op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge