Vero las: Fien Vermeulen – Het regent zonnestralen

Nadat we bij GrowingStories het boek ‘Souvenirs: Beter na Bataclan‘ gerecenseerd hadden waren we erg benieuwd naar de boeken die deze uitgeverij nog meer uitbrengt en één van de boeken was het boek ‘Het regent zonnestralen’ geschreven door Fien Vermeulen. Nadat we de korte inhoud gelezen hadden, wisten we dat dit weer een echt boek voor ons zou zijn en na een mailtje naar de uitgever viel het boek niet viel later in de brievenbus. Hier willen we GrowingStories hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen op de achterflap van dit boek: Dit is niet het zoveelste boek van een kanker-overlever. Dit is het verhaal van Fien, die zo dicht bij de dood kwam dat het leven daarna knap ingewikkeld werd. Ze ontdekte dat je een levensbedreigende ziekte nooit alleen krijgt en dat hij nooit echt overgaat – ook niet als je weer gezond bent verklaard. Met humor en diepgang en volledig schaamteloos beschrijft Fien in dit boek haar leven als jonge vrouw. Liefde, carrière, vriendschap, seks en jezelf ontdekken horen daarbij. Net als – in haar geval dan – een kale kop, poepen in een teiltje en ineens BN’er zijn. Het is een verhaal over knokken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Niet omdat je een held bent, maar gewoon omdat je leven het waard is. ‘Een survivor gaat keer op keer op z’n muil. Bouwt een kampvuur, brandt het op en doet het de dag erna opnieuw. Weet steeds op te krabbelen om z’n taakjes weer te doen. Niks heldendaad, gewoon broodnodig om de volgende dag te halen.’

De cover

De cover is sprekend. Op de ene helft van de foto heeft Fien haren en op de andere helft is Fien kaal. Op de linkerkant heeft Fien geen haar. In het begin had ik zoiets, ik zou de twee helften omgedraaid hebben. Links Fien met haar en rechterhelft Fien zonder haar. Maar nu denk ik, nee het is juist goed, dat de foto op deze manier staat. Want het boek gaat verder na de kanker. En dat is denk ik ook de boodschap die de cover meegeeft. Na kanker gaat je leven verder.

De auteur

Fien Vermeulen (1991) werd als journaliste, nieuwslezer en presentator bekend door haar werk voor Qmusic en RTL Late Night en door haar deelname aan Expeditie Robinson en HipHop Stars.

Het regent zonnestralen

Mijn mening

Ik had de naam Fien Vermeulen wel al eens gehoord, maar kon mij er niet meteen een gezicht bij plaatsen, maar toen ik de cover zag kwam het gezicht me wel ergens bekend van voor, maar waarvan? Dat zal beslist van tv of radio zijn, maar dat maakt ook niet zo veel uit. De cover zorgde ervoor dat ik wilde weten waar het boek over ging. En nadat ik dat gelezen had kon ik niet wachten om dit boek te gaan lezen.

Omdat wij de boeken altijd zo veel mogelijk op volgorde lezen, waren er nog enkele boeken voor die eerst gelezen zouden worden. Maar ik zag dit boek steeds dichter bij komen. Wat mij meteen op viel tijdens het lezen is dat Fien ontzettend positief ingesteld is. En dit boek gaat inderdaad niet alleen over iemand die kanker heeft, maar nog veel meer over iemand die kanker heeft gehad. Dan te horen heeft gekregen dat ze niet lang meer te leven heeft en vervolgens van het ene uiterste naar het andere gaat en gezond verklaard wordt. En dat dit impact heeft op je, dat kan denk ik iedereen zich wel voorstellen… Want hoe pak je je leven weer op, als je leven net nog opgegeven was?

Fien heeft dit gevecht op een mooie en positieve manier omschreven. Ze probeert haar leven op zo’n goed mogelijke manier weer op te pakken, maar komt zich zelf regelmatig weer tegen. Iedereen gaat er vanuit dat ze weer beter is, maar zij zelf voelt zich niet beter. Ze mist de energie en heeft vaak een tweestrijd. Dit is een uniek inkijkje wat de gevolgen van zo’n diagnose is als blijkt dat je dan toch het geluk hebt om te mogen blijven leven.

En hier bij merk je meteen dat dit inderdaad geen boek is over iemand die kanker heeft. Het is een boek met een dikke plus. En ik denk dat dit niet alleen een boek is voor iedereen, zoals mij, die gewoon interesse heeft in dit soort boeken, maar nog veel meer voor mensen die net als Fien, hetzelfde meemaken, maar ook voor hun familie en/of vrienden. Want ik denk dat dit gevoel voor veel mensen onbegrijpelijk is. Maar ik denk ook dat dit een boek is voor familie/vrienden van iemand die chronisch ziek is. Ik heb zelf polymyositis (ziekte waarbij de spieren veelvuldig ontsteken) en ook ik moet toch vaker aan mezelf denken en hierdoor egoïstisch zijn. Maar dit is niet voor iedereen te begrijpen en dat geeft een innerlijke tweestrijd. Dus ik herkende wel een aantal dingen in het boek.

Het enige kleine minpuntje wat ik heb… Ik bleef na het dichtklappen van dit boek wel een beetje met een vraag zitten. Hoe gaat het met de moeder van Fien? Dit was wel een los eindje wat ik een beetje miste in het verhaal. Maar ik kan me ook voorstellen dat Fien dit persoonlijk vind, en het niet in het boek vindt horen. Ik kan iedereen, maar vooral de mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die chronisch ziek is of langdurig ziek is geweest, aanraden om dit boek te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het regent zonnestralen
Auteur: Fien Vermeulen
Uitgever: GrowingStories
Aantal pagina’s paperback: 160
ISBN paperback: 9789493089112
Prijs paperback: € 19,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge