Vero las: Fernande van Tets – Vier seizoenen in Damascus

Wij ontvingen een persmail over ‘Vier seizoenen in Damascus’ en nadat ik de korte inhoud gelezen had, was mijn interesse gewekt. Dus ik hoefde niet lang te twijfelen om op de persmail terug te reageren, waarna we al snel antwoord terug ontvingen dat we het boek na verschijning zouden ontvangen. En dit gebeurde ook. Hier willen we Thomas Rap hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In maart 2018, als de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, verhuist Fernande van Tets naar Damascus. Terwijl om haar heen het Syrische leger de laatste opstandige gebieden door middel van uithongering en bombardementen tot overgave dwingt, leeft zij als communicatiemedewerker voor de Verenigde Naties in de weelde van het Four Seasons Hotel, met de geheime dienst in de lobby. Tijdens het zogeheten ‘jaar van de overwinning’ ziet ze wat die overwinning gekost heeft: een land in puin en een bevolking op drift. Ze praat met Syriërs over hoe zij de toekomst zien – over de angst om te verdwijnen in een Syrische gevangenis en het vinden van een geschikte partner nu zoveel mensen dood of gevlucht zijn. Syrië stuurt aan op de terugkeer van vluchtelingen uit het buitenland, en ook in Nederland vinden we dat het tijd is voor de Syriërs om naar huis te gaan. Maar wat is er voor hen nog om naar terug te keren? Fernande van Tets schetst een indrukwekkend en huiveringwekkend beeld van een land waar het leven niet vanzelfsprekend is.

De cover

Op de cover staat een straat in Damascus. Je ziet de kapot geschoten huizen en op de achtergrond staat er nog iets in brand. Op de voorgrond rent een jongetje met een plank in de hand. Je ziet meteen aan de cover dat het over een plek gaat waar oorlog heerst of tot voor kort heeft geheerst. Door de ondertitel ‘Verslag van een land in oorlog’ word ik helemaal nieuwsgierig en zou ik in de boekhandel de achterflap zijn gaan lezen.

De auteur

Fernande van Tets (1985) studeerde Arabisch en politicologie en verhuisde in 2011 naar Beiroet. Ze werkte als freelancejournalist voor onder meer Trouw, De groene Amsterdammer, The Independent en de televisiezender France 24. Van 2018 tot 2019 woonde en werkte ze een jaar in het Syrische Damascus als communicatiemedewerker voor UNRWA, de hulporganisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd hoe het een hulpverlener zou vergaan in een periode in oorlogsgebied. Fernande schrijft op een manier dat je de straten van Damascus zonder problemen voor je ziet. Hier houd ik van. Wel heb ik het gevoel dat ze in Damascus op haar tenen loopt en nergens echt zichzelf is. En dat blijkt ook aan het einde van het boek. Door het regime wat heerst in Damascus mag je niet te veel commentaar geven en door het schrijven van dit boek zal ze Damascus ook niet meer kunnen bezoeken.

Ik vind het wel goed dat Van Tets dit op heeft durven schrijven en dit beleid op papier heeft durven zetten. Want het is niet alleen het beleid in Damascus, maar zeer zeker ook het beleid van de Verenigde Naties. Zij is in dienst van de Verenigde Naties en leeft in de absolute weelde van het Four Searons hotel, waar de Verenigde Naties kapitalen aan betaald, terwijl de inwoners van Damascus niks meer hebben. De Verenigde Naties zijn naar mijn gevoel volledig in dienst van de regering van Syrië en kunnen zo alleen doen wat de Syrische regering goedkeurt en ze moeten zelf ook altijd uitkijken met hun mening geven. Als de verkeerde hun uitgesproken mening hoort en deze strookt niet met de regering, dan kan het zomaar zijn dat diegene verdwijnt en ergens in een Syrische gevangenis opgesloten wordt.

Het boek is erg toegankelijk geschreven. Het is alsof van Tets je aan de hand meeneemt door de verschrikkelijke oorlogsgebieden, maar daarnaast er ook zeker van wil zijn dat je de schoonheid van Damascus ook ervaart. Het is alsof ze zich wil verontschuldigen voor de oorlog in een mooi land als Syrië. Ik denk dat de medewerkers van organisaties als Verenigde Naties graag meer zouden willen doen voor de bevolking, maar door hogere hand gebonden zijn aan regels en restricties.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Vier-seizoenen-in-Damascus

Gegevens van dit boek:
Titel: Vier seizoenen in Damascus
Auteur: Fernande van Tets
Uitgever: Thomas Rap
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 352
ISBN paperback: 9789400407107
ISBN e-book: 9789400407107
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge