Vero las: Evelien Otto – Ik vind papa veel liever dan jou

Ik las de korte inhoud van het boek ‘Ik vind papa veel liever dan jou’ geschreven door Evelien Otto. Deze korte inhoud sprak me heel erg aan en ik trok de stoute schoenen aan om de auteur een bericht te sturen. Hierop kreeg ik al snel een enthousiast bericht terug en ontving ik het boek. Hier wil ik Evelien Otto hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het was mijn weekend. Jip en Janneke waren zojuist door de heg gekropen en haar mollige lijfje vleide zich tegen me aan. Haar naar Zwitsal ruikende haar prikte in mijn neus. Ik streelde het. Ze fluisterde: ‘Mama.’
‘Ja liefje,’ mompelde ik terug. Ik sliep al bijna.
‘Mama, ik vind papa veel liever dan jou.’
Lees het verhaal van Iris, moeder van twee dochters. Elf jaar na haar scheiding van Jacco krijgt hun jongste dochter Robin kanker. Robin adoreert papa en laat Iris amper toe in haar ziekteproces. Wat volgt is een ploeterende zoektocht. Hoe blijf je moeder, als je nauwelijks kan zorgen, niet mag troosten? En wat als je zelfs niet meer mee mag naar de oncoloog? Iris incasseert, geeft, kiest en vindt haar veerkracht terug – in Nederland en in India – terwijl haar dochter op afstand vecht voor haar leven…
Op filmische wijze neemt Evelien Otto je mee in de onmacht rond ziekte en gescheiden ouderschap. Ze hanteert een eigentijds ritme dat vlot leest, aanzet tot een glimlach en af en toe vertraagt tot poëtische fragmenten. Een boek dat je niet weg kunt leggen. Een roman om over na te praten.

Cover

De cover is oranje en ik heb het gevoel alsof het de zonsondergang is. In het midden zie je een jonge vrouw met een kind op de arm. Ik stel me voor dat dit Iris is, met haar dochter Robin op de arm. De titel staat links naast dit tafereel en door de titel zou ik dit boek waarschijnlijk opgepakt hebben in de boekhandel. Deze geeft mij het gevoel dat hier iets heftigs aan de hand is en maakt me nieuwsgierig.

De auteur

Evelien Otto (49 jaar) woonachtig in Amersfoort en is communicatie-trainer en ondertussen ook holistisch therapeut. Ze volgde een schrijfcursus bij Geert Kimpen en zijn vrouw en schreef een semi- autobiografische roman. Dit is ‘Ik vind papa veel liever dan jou’ geworden.

Mijn mening

Ik ben altijd nieuwsgierig naar waargebeurde verhalen en ondanks dat ik geen kinderen heb, lijkt het me afschuwelijk als je niet bij je zieke kind kunt zijn en het kind je ook nog eens wegduwt. Evelien schrijft beeldend waardoor je het gevoel hebt alsof ze het aan jou persoonlijk verteld en je er zelf bij bent.

Je voelt niet alleen de strijd die Iris voert om het goed te doen voor haar dochter, maar ook de strijd van haar dochter Robin die op sommige momenten heel erg naar haar moeders kant trekt, maar haar daarna weer afstoot. Naar mijn gevoel omdat haar vader dit niet goedkeurt.

Op een bepaald moment gaat Iris een aantal maanden weg om haar spirituele weg te vinden. En wat ik hier zo goed gedaan vind, is dat het verhaal ook hier direct blijft en nergens zweverig wordt, iets wat je soms ziet als het over spirituele dingen gaat. Door de emoties die Evelien in haar boek heeft laten zien, merk je dat ze weet waar ze over schrijft en dit zorgt er voor dat je maar een ding kunt… en dat is doorlezen tot het einde.

Een einde wat helaas minder goed afloopt als waar ik op hoopte maar dat is vaak bij (semi-)autobiografische verhalen. Ik heb diep respect voor Evelien dat ze dit verhaal heeft kunnen schrijven.

De hoofdpersoon Iris, durft ook naar zichzelf te kijken en legt niet de schuld alleen bij anderen neer, maar kijkt ook naar wat ze zelf zou kunnen veranderen. Hieraan merk je dat ze echt alles over heeft om een goede band op te bouwen met haar dochter.

Dit boek is het debuut van Evelien Otto maar ik denk dat we nog veel van haar kunnen verwachten, want dit boek is al een pareltje wat bij veel gescheiden ouders ook voor inzicht zal zorgen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik vind papa veel liever dan jou
Auteur: Evelien Otto
Uitgever: Boekengilde
Aantal pagina’s paperback: 221
Aantal pagina’s E-book: 170
ISBN paperback: 9789463234887
ISBN E-book: 9789463235358
Prijs paperback: € 20,00
Prijs E-book: € 8,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Hou je ook van waargebeurde verhalen, of boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten? Neem dan zeker ook een kijkje in onze nieuwe groep: Koukleum.nl De non-fictie groep.One thought on “Vero las: Evelien Otto – Ik vind papa veel liever dan jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge