Vero las: Eva Burgers – Stil

We zagen al een tijdje terug dat Eva Burgers een boek voor volwassenen aan het schrijven was en omdat wij altijd erg enthousiast zijn over haar jeugdboeken, moesten we natuurlijk meer weten over haar nieuwe boek. Nadat we dan ook het persbericht ontvingen hoefden we niet lang na te denken. Dit werd een boek wat we graag wilden lezen. Na een mailtje naar de uitgever, ontvingen we het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Gloude Publishing hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer rechercheur Robin Escher op haar werk bij de Amsterdamse politie in vertrouwen vertelt dat ze de sfeer op de afdeling soms als seksistisch ervaart, wordt haar dat niet in dank afgenomen. Als ze kort daarna ook nog het vermoeden heeft dat haar chef gevoelige informatie lekt aan criminelen, gaat ze op onderzoek uit.
Pas als Robin ontdekt dat haar verslagen op onverklaarbare wijze beginnen zoek te raken, beseft ze dat ze op haar tellen moet gaan passen. Ze zoekt steun bij haar maatje Storm, maar als ze ook hem niet meer helemaal kan peilen, neemt ze een drastische beslissing.

De cover

De cover is wit, en in het silhouet van een vrouw zie je een stukje straat in een groen licht. Ik neem aan dat dit het silhouet van Robin is en het stukje straat is voor mijn gevoel een stukje Amsterdam. Naast het silhouet staat groot de titel ‘Stil’ met eronder de ondertitel ‘Een Robin Escher misdaadroman’. En op schouderhoogte staat de naam van Eva Burgers. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel. Vooral door de ondertitel, maar ook natuurlijk doordat het een boek van Eva Burgers is wat ik tot nog toe altijd graag las.

De auteur

Eva Burgers werkte jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit en is bekend als jeugdschrijfster. Ook bedenkt en schrijft ze tv-programma’s zoals Kroongetuige. Naast de recent verschenen jeugdthriller Wanhoop schreef Burgers eerder Stille getuige, Flashback, Sneeuwstorm, Fataal, Complot en de Kaya Crimereeks. Stil is het eerste boek van een nieuwe serie.

Eva Burgers put rijkelijk uit haar eigen ervaring als rechercheur waardoor ze met deze eigentijdse misdaadserie voor volwassenen het politiegenre een nieuw fris leven inblaast.

Het verhaal

Robin Escher werkt bij de Amsterdamse recherche en werkt hier met veel plezier en is een uitstekende rechercheur. Als een collega een melding maakt over seksuele intimidatie krijgt Robin de vraag of zij dit ook ervaart. Ze geeft aan dat dit inderdaad wel het geval is, maar zonder dat ze dit echt wil wordt hier ook meteen iets mee gedaan. Als haar collega’s ter ore komt dat Robin hierover geklaagd heeft, krijgt ze het niet makkelijk en wordt haar het werken nagenoeg onmogelijk gemaakt. Ze ziet nog maar één uitweg. Ontslag. Ze gaat vervolgens werken als misdaadjournalist bij een krant in Den Haag, maar na twee jaar komt ze door omstandigheden weer in aanraking met de Arguszaak. Is ze haar leven nog wel zeker?

Mijn mening

Ik was bijzonder nieuwsgierig naar dit boek, want Eva Burgers kan natuurlijk heel goed jeugdboeken schrijven, maar kan ze dat ook voor volwassenen. Ook al lezen er ook heel veel volwassenen haar jeugdboeken. Het verhaal begint meteen goed. Hierdoor word je meteen nieuwsgierig naar wat er aan de hand is en wat voor foto de vrouw voor zich heeft en waarom ze zelfmoord pleegt. Dit wordt gedurende het verhaal natuurlijk duidelijk, al moet ik eerlijk bekennen dat ik tijdens het lezen zo in het verhaal zat dat ik de proloog even kwijt was. Deze viel pas naderhand als het laatste puzzelstukje op zijn goede plek. Maar door deze proloog word je wel meteen het verhaal ingezogen en wil je verder lezen. En dit is eigenlijk gedurende het hele verhaal zo. Je wilt blijven lezen en kunt het boek maar heel moeilijk aan de kant leggen. Ik merkte dat het niet kunnen slapen met dit boek iets minder erg is, want wat leest dit boek geweldig.

In het begin moest ik even wennen aan de wisselingen, vooral doordat Robin in het nu bij een krant werkt en op de achterflap het alleen over rechercheur Robin gaat. Maar dit valt al vrij snel op zijn plek.
Het boek is opgedeeld in vier delen. De eerste twee delen zijn vrij kort, deze twee delen zijn wel nodig om het geheel logisch te maken. Anders was ik met de verwarring blijven zitten die ik in het begin even had.

De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt en ondanks dat er best veel personages voorkomen in het boek vond ik dit nergens verwarrend en is het goed te volgen welke rol ze hadden en wie het nu precies is.

Naast de gewone verhaallijn is er ook soms een stukje te lezen vanuit een van de daders. Dit zorgt er voor dat je wel enigszins iets weet, maar als lezer, weet je nog steeds niet zeker wie de dader nu precies is en wat hij allemaal van plan is.

Dit verhaal is ijzersterk in elkaar gezet en ik kijk dan ook uit naar een nieuw deel in de Robin Escher serie…

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Stil
Serie: Robin Escher (1)
Auteur: Eva Burgers
Uitgever: Goude publishing
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 304
ISBN paperback: 9789493041172
ISBN e-book: 9789493041196
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge