Vero las: Esther Boek – De Perfecte moeder

Hamley books kondigde een hele tijd terug aan dat ze een spannende roman uit ging brengen, maar er werd nog niet gezegd van wie. Dit maakte me toch al nieuwsgierig en na enige tijd hoorde ik dat het om een boek van Esther Boek bleek te gaan. Ik heb vorig jaar erg genoten van haar boek ‘Geen kind meer‘ dus ik ging vrij snel overstag dat ik graag mee wilde doen aan deze blogtour. Ik wil Hamley books dan ook hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een aangrijpende roman over twee sterke vrouwen die niet kunnen ontsnappen uit de wereld waarin ze opgroeiden.
Nelleke en Helena zijn vrouwen die elk op hun eigen manier trachten te ontsnappen aan hun verstikkende verleden.
Nelleke wil vluchten uit het armoedige bestaan dat ze van haar ouders erfde en zal daarvoor tot het uiterste gaan. Rijkeluiszoon Jacob lijkt de perfecte man om te manipuleren in een huwelijk dat haar rijkdom zal verzekeren. Alleen: maakt geld alles goed?
Helena groeit op in een, voor de buitenwereld, perfect gezin. Maar is dat wel zo? Wat er achter gesloten deuren gebeurt, blijft lang verborgen.
Wanneer haar moeder plots overlijdt, stort Helena’s zorgvuldig gecreëerde wereldje in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders dood, blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je immers het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat?
De Perfecte Moeder is een aangrijpende roman over twee sterke vrouwen die niet kunnen ontsnappen uit de wereld waarin ze opgroeiden.

Cover

Op de cover zien we een jonge vrouw met lange zwarte haren. Ik stel me voor dat dit Nelleke is. In de zwarte haren zien we nog een andere vrouw, deze valt niet meteen op. Ik denk dat dit Helena moet voorstellen. De cover vind ik goed uitgekozen. Helena die in de schaduw staat van Nelleke. De titel ‘De perfecte moeder’ is in grote roze letters onderaan op de cover gezet, waarbij ‘Perfecte’ een ander, sierlijker, lettertype dan ‘De moeder’ heeft. Ik vind dit erg mooi en in het boek zie je dat deze twee lettertypes ook steeds terug komen aan de kop van ieder hoofdstuk. Dit vind ik erg mooi. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Esther Boek (1967) is geboren in de Brabantse gemeente Uden. Na een aangifte tegen haar zoon en zijn veroordeling, die later onterecht bleek te zijn, besloot ze hier een boek over te schrijven. Ze volgde opleidingen aan De Schrijversacademie en de Queridoacademie en in maart 2017 debuteerde ze met ‘Geen kind meer’, waarin ze alle kanten belicht in een zedenzaak. Die van de, onterechte, verdachte en diens familie, maar ook de kant van de vermeende slachtoffers.
Van ‘Geen kind meer’ zijn al duizenden exemplaren verkocht en is inmiddels de vierde druk verschenen.
Haar debuut werd overladen met lovende kritieken en werd door diverse blogsites uitgeroepen tot het beste of één van de beste boeken van 2017.

Esther woont samen met man en drie zonen in De Betuwe. Naast schrijven, werkt ze in de zorg rondom kinderen.

Het verhaal

Nelleke en Helena zijn beiden sterke vrouwen die ieder op haar eigen manier willen ontsnappen aan hun verleden. Nelleke leeft in een armoedig gezin en dat leven wil ze hoe dan ook ontvluchten.

Helena lijkt op te groeien in een perfect gezin, maar is dat wel werkelijk zo? Want wat er achter gesloten deuren gebeurd blijft lang onopgemerkt. Kunnen ze hun leven ontvluchten.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek, maar ik was door de titel ook heel huiverig geworden. Ik las eerder het boek ‘Perfecte moeder‘ geschreven door Aimee Molloy en was hier niet bijster enthousiast over. En op de een of andere manier leg ik dan toch meteen een associatie met dit boek. Maar gelukkig onder het lezen merkte ik al snel dat mijn huivering voor niks was. Dit boek was heel anders dan het boek van Aimee Molloy en echt stukken beter. Het verhaal wordt verteld van uit Helena en Nelleke en springt ontzettend in tijd. Dit was in het begin wel een beetje wennen, want dan moest ik wel mijn hoofd erbij houden om te weten hoe het verhaal nu weer in elkaar zat, maar tijdens het verder lezen, werd het alweer snel duidelijk en was de verwarring alweer snel verdwenen.

Esther heeft het lef om taboes te doorbreken. Dit zagen we al in haar eerste boek, waarbij ze kon putten uit haar eigen gebeurtenissen. Dit is bij dit boek niet het geval, echter is dit absoluut niet te merken. De personages worden ook nu weer levensecht neergezet, waardoor je bijna het gevoel hebt alsof Esther dit zelf mee gemaakt heeft. Ondanks de heftige onderwerpen van o.a. verslaving en mishandeling leest het boek erg makkelijk weg en vlieg je door het boek. Dit zal ook mede komen door de korte hoofdstukken. Het boek laat duidelijk zien dat verslaving en mishandeling niet zo zwart-wit zijn als het altijd afgeschilderd wordt. Esther krijgt het voor elkaar dat je ondanks alles zelfs begrip voor de situaties op kunt brengen ondanks dat ik soms ook wel het gevoel had dat vooral Nelleke een schop onder de kont nodig had.
Wel vond ik het einde iets te ver gezocht en had dit wat mij betreft iets beter uitgewerkt mogen worden, maar ik snap wel de keuze waarom Esther voor dit einde gekozen heeft.

Dit boek laat duidelijk zien dat Esther dit boek met een bevlogenheid geschreven heeft en dit zou denk ik net zo’n groot succes kunnen worden als ‘Geen kind meer’ al is.

Daarnaast wil ik ook een compliment weggeven voor de layout van het boek. Al meteen toen het boek binnen kwam en ik er in bladerde viel me op dat het boek zo mooi afgewerkt was. Bijvoorbeeld het lettertype van de titel, het sierlijke van ‘Perfecte’ kom je ook bovenaan ieder hoofdstuk tegen, daarnaast is het lettertype dat gebruikt is erg aangenaam om te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: De perfecte moeder
Auteur: Esther Boek
Uitgever: Hamley books
Aantal pagina’s paperback: 380
Aantal pagina’s E-book: 323
ISBN paperback: 9789082893991
ISBN E-book: 9789082986334
Prijs paperback: € 19,95
Prijs E-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge