Vero las: Eric Heres & Bruno Steinfort – Van missie naar strijd

Wij kregen via de post onverwachts het boek ‘Van missie naar strijd’ geschreven door Eric Heres & Bruno Steinfort toegestuurd. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging was ik nieuwsgierig en wilde ik het zeer zeker gaan lezen. Hier willen we Futuro uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Twaalf verhalen. Eerlijk. Persoonlijk. Ongepolijst. Van oorlogsveteranen, hun partners, hun kinderen en mensen die veteranen bijstaan. Met dit interviewboek willen we laten zien wat het betekent als je na terugkeer van een uitzending de oorlog niet meer uit je hoofd krijgt. In medisch jargon heet dat PTSS (posttraumatische stressstoornis) en/of ‘moral injury’. In gewoon Nederlands betekent dat: dag in, dag uit, jaar in, jaar uit worstelen met jezelf, je partner, je kinderen, je ouders, ja, eigenlijk met iedereen.

Het leven op deze manier zien verworden tot een veelkoppig monster, is soms de ‘beloning’ voor de mannen en vrouwen die namens ons land zijn uitgezonden. Om elders in de wereld – en daardoor ook hier – vrijheid te brengen en te borgen. Maar niemand gaat op missie om gebroken terug te komen.

Van missie naar strijd bevat ongekuiste verhalen, ontboezemingen over zelfmoordpogingen, over vrijwillig de eigen kinderen uit huis laten plaatsen, over drank en vluchten in je werk. Sommigen durven hun kinderen niet meer naar school te brengen, voor anderen is een bezoekje aan de supermarkt al een beproeving. Weer anderen vrezen hun eigen emotionele uitbarstingen, evenals hun partners, kinderen, familieleden en vrienden trouwens. De veteranen delen pijn en verdriet, maar zeker ook blijdschap als de weg naar boven weer is gevonden.

De cover

Op de cover staat een foto van een man die tegen het zonlicht in gefotografeerd is. Hierdoor zie je vooral het silhouet van deze persoon. Ik stel me voor dat dit een van de veteranen uit het boek is. De titel staat in grote witte letters op de cover, waarbij het woord missie in rood, wit, blauw gestreept erop staat. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteurs

Eric Heres is ‘burger’ en is in het dagelijks leven werkzaam als partner en mede-eigenaar van VIRTUS Communications. Hij liep in de zomer van 2017 circa 600 kilometer met zijn witte herdershond Ice van Zweden naar Noorwegen om geld in te zamelen voor de opleiding van Kane, de pup van Bruno, tot hulphond.

Bruno Steinfort is oorlogsveteraan. Na een missie in Irak keerde hij beschadigd terug in Nederland. Bij hem werd, na enkele jaren, PTSS geconstateerd. Bruno zou het liefst gisteren weer met zijn kameraden op missie gaan, maar is na 11 jaar actieve dienst eervol ontslagen. Bruno is succesvol in therapie geweest. Samen met zijn partner Miranda en ouders is hij hard aan het werk om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Mijn mening

Ik begon erg enthousiast te lezen aan het boek en de verhalen zijn zeer zeker bijzonder te noemen. De veteranen hebben stuk voor stuk genoeg voor het vaderland gedaan. Echter, wat mij opviel tijdens het lezen, is dat bij de meeste verhalen veelal geklaagd werd dat de zorg te wensen over liet. Maar als ik naar de burgermaatschappij kijk dan denk ik dat de zorg bij defensie goed geregeld is. Een kennis van ons werkte als reservist bij defensie en had dus het voordeel om de gezondheidszorg van beiden mee te kunnen maken. En zij was duidelijk te spreken over de gezondheidszorg bij defensie.

Ik had helaas meer van het boek verwacht en had dan ook soms wat moeite om door het boek heen te komen. Ik denk dat het boek voor de doelgroep wellicht interessant is en dat dit zeker ook een boek is wat gelezen zou moeten worden door Ministerie van Defensie, zodat deze ook kunnen inzien dat er wellicht nog enkele misstanden zijn bij de gezondheidszorg van defensie die door, naar mijn gevoel, kleine communicatieverbeteringen op te lossen zouden zijn.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Van missie naar strijd
Auteur: Eric Heres & Bruno Steinfort
Uitgever: Futuro uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 148
Aantal pagina’s e-book: 148
ISBN paperback: 9789492939340
ISBN e-book: 9789492221957
Prijs paperback: € 18,95
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij je lokale bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge