Vero las: Ellie Dean – Een nieuw begin

In de catalogus van Uitgeverij de Fontein stond een nieuwe auteur, deze zou vergelijkbaar zijn met Diney Costeloe. En laat ik nu graag de boeken van Diney Costeloe lezen, dus nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat ik deze nieuwe auteur een kans wilde geven. En stuurden we de uitgever een mailtje. Niet lang erna kregen we een positief bericht terug van de uitgever. En niet lang na verschijning konden we de het recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus vinden. Hier willen we Uitgeverij de Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Engeland, 1939. Als de oorlog uitbreekt worden duizenden Londense kinderen op het platteland in veiligheid gebracht. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie, die na zijn herstel van polio niet goed meer kan lopen, komen terecht in Cliffehaven, een kustplaatsje in het zuiden. Daar aangekomen wil niemand hen in huis nemen en dreigen ze van elkaar gescheiden te worden, of erger nog, teruggestuurd naar Londen. Tot de moederlijke Peggy Reilly hen onder haar hoede neemt. Sally en Ernie krijgen een kamer in haar pension en worden liefdevol opgenomen in Peggy’s chaotische gezin.
Na alle ontberingen van hun jeugd in Londen, met een moeder die aan de drank is en een vader die nooit thuis is, is Beach View House een oase van rust. Sally vindt een baan om Ernie’s medicijnen te kunnen betalen en alles lijkt beter te gaan. Maar dan komt hun moeder hen achterna gereisd en wordt hun fragiele nieuwe leven ruw verstoord…

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de boeken van Diney Costeloe. Het tafereel op de cover ziet er oud uit, hierdoor moet je al snel denken aan de oorlogstijd. De 2 personen op de cover zijn volgens mij Sally en haar broertje Ernie die op reis gaan richting het platteland. Ik zou de cover zeker opgepakt hebben. Dit soort covers spreken mij altijd erg aan.

De auteur

Ellie Dean woont en werkt in een klein dorpje op het platteland van Engeland, waar het rustig genoeg is om zonder afleiding te kunnen schrijven.

Het verhaal

Als de oorlog in Engeland uitbreekt worden duizenden Londense kinderen naar het platteland gestuurd, zodat ze in veiligheid kunnen leven. Ook Ernie wordt naar het platteland gestuurd, echter omdat hij op jonge leeftijd Polio heeft gehad, kan hij niet zo goed meer lopen, en wordt zijn zus, de 16-jarige Sally, meegestuurd. Ze komen in het kustplaatsje Cliffehaven terecht, waar in eerste instantie niemand Ernie wil opnemen. Als oplossing wordt gezien dat Ernie naar een tehuis wordt gestuurd, echter hier is Sally het niet mee eens en ze maakt bezwaar. De kans bestaat dat ze terug naar Londen gestuurd worden, maar dan komt de moederlijke Peggy Reilly aan op het perron. Ze wil beide kinderen graag onder haar hoede nemen. Sally en Ernie krijgen een kamer in haar pension en voelen zich al snel thuis in het chaotische gezin van Peggy.
Sally en Ernie voelen zich voor het eerst echt thuis, want in Londen hadden ze het zwaar, met een moeder die aan de drank was en een vader die voor zijn werk altijd van huis was. Sally heeft via haar oude werk een baan gekregen als naaister en hierdoor kan ze de medicijnen van Ernie betalen. Alles lijkt eindelijk beter te gaan, maar dan komt hun moeder hun achterna en staat hun fragiele geluk op de tocht…

Mijn mening

Aangezien de boeken van Diney Costeloe mij erg goed bevallen en Ellie Dean met haar vergeleken wordt, was ik erg benieuwd naar dit boek. Dus ik begon enthousiast te lezen en zat al snel in het verhaal. De schrijfstijl is inderdaad in dezelfde stijl als Costeloe en dat is al meteen een pluspunt. Dean heeft een beeldende schrijfstijl en hierdoor waande ik mij tijdens het lezen zelf in het kustplaatsje Cliffehaven. Als Sally door de duinen loopt of aan het werk is in het naaiatelier heb je het gevoel alsof je er bij bent. Hierdoor kon ik me erg goed inleven in het personage Sally. Dit is ook de eigenlijke hoofdpersoon van het boek. Maar ook andere personen zoals Peggy en Ernie zijn goed genoeg uitgewerkt waardoor je een goed beeld van hun krijgt.

‘Een nieuw begin’ is een oorlogsboek, maar niet zozeer een oorlogsboek met soldaten die het gevecht aan gaan, maar meer het verhaal hoe de gewone bevolking de oorlog meemaken. De kinderen die vanuit de grote stad (Londen) naar het platteland en de kust gestuurd worden, zodat ze langer veilig zijn. En hoe op deze plek met alle spullen die ze hebben creatief omgegaan wordt, om te zorgen dat ze zo lang mogelijk nog te eten en kolen voor warmte hebben. Deze verhalen maken op mij meestal meer indruk als de echte veldslagen, omdat het hier meer gaat over steeds weer proberen te overleven, een nieuw leven opbouwen en gevoelens van verlies, angst voor het onbekende en samenhorigheid.

De lengte van de hoofdstukken zijn niet echt kort te noemen, echter dit past bij dit verhaal. Normaal lees ik het liefst boeken met korte hoofdstukken, omdat dit vaak de vaart wat meer in het verhaal houdt, echter bij dit soort boeken past dit niet. Dit is vooral bij thrillers, echter bij deze oorlogsroman kruip je echt met het boek op de bank om in het verhaal te verdwijnen en pas weer terug te keren in de echte wereld nadat je de laatste pagina gelezen hebt.

‘Een nieuw begin’ is het eerste deel van de ‘Een veilige haven’-serie. Deze serie gaat over het pension van Peggy. En ik kijk er naar uit om het tweede deel in deze serie te lezen. Aan het einde van dit boek zat al een hoofdstuk van het nieuwe boek en nadat ik dit gelezen had, vond ik het jammer dat ik niet verder kon lezen. Maar we moeten nog, zoals het nu uitziet, tot 15 juni wachten tot ‘Ver van huis’ verschijnt. Natuurlijk is ‘Ver van huis‘ wel al te reserveren.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Een-nieuw-begin

Gegevens van dit boek:
Titel: Een nieuw begin
Serie: Een veilige haven
Auteur: Ellie Dean
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Yolande Ligterink
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 351
Verteller luisterboek: Wivineke van Groningen
Duur luisterboek: 12:20:57
ISBN paperback: 9789026151583
ISBN e-book: 9789026151590
ISBN luisterboek: 9789026154294
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge