
Ik zag op televisie dat er een boek uit zou komen met de columns van Ellen de Visser van haar goed gelezen column ‘Die ene patiënt’ in de Volkskrant. Het onderwerp sprak me erg aan en ik vind het interessant om ook de menselijke kant van de arts te ervaren. Dus na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever kreeg ik het boek toegestuurd. Hier wil ik Ambo|Anthos hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In ‘Die ene patiënt’ van Ellen de Visser vertellen zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. De indringende Volkskrant-serie ‘Die ene patiënt’ is een van de hoogst gewaardeerde en best gelezen rubrieken van de krant. In elke weekendbijlage ‘Sir Edmund’ interviewt Ellen de Visser een dokter of verpleegkundige over een patiënt die ze nooit meer vergeten en die hun kijk op hun vak en het leven veranderde.
Van neuropsycholoog tot huisarts, de verhalen die in deze bundel door Ellen de Visser zijn samengebracht, bieden een aangrijpende en leerzame inkijk in de ziel van onze zorgverleners. Ze laten zien hoe leed, pijn, verdriet en vreugde bij elke verpleegkundige of arts hun sporen nalaten. Een van de vele lezers zei erover: ‘Zat ik potverdorie zaterdagochtend al te janken bij het ontbijt.’
Inclusief reacties op de artsenverhalen van patiënten, familie en nabestaanden.
Ellen de Visser (1966) is wetenschapsjournalist voor de Volkskrant.
Cover
Op de cover zie je aan de bovenkant een afbeelding van een hand, met een vogel in de hand en er vliegt een vogel weg. Ik moet aan het spreekwoord ‘Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht’ denken. En ik denk dat dit ook de essentie van dit boek is. Dat de kleinste dingen er soms net voor zorgen dat de arts door de patiënt geraakt wordt. De cover vind ik achteraf goed gekozen, maar ik denk niet dat hij me echt opgevallen zou zijn in de boekhandel.
Auteur
Ellen de Visser (1966) is wetenschapsjournalist voor de Volkskrant. In 2017 begon ze met de serie ‘Die ene patiënt’ in de weekendbijlage ‘Sir Edmund’. Deze rubriek roept bij mensen met én zonder medische achtergrond veel herkenning en emoties op.
Mijn mening
Aangezien ik zelf veelvuldig contact heb gehad met artsen was ik wel nieuwsgierig naar deze verhalen. De verhalen worden verteld vanuit de specialist, de huisarts, maar ook enkele verpleegkundigen komen aan het woord. Wat ik hierbij erg mooi vind om te lezen, dat er artsen zijn die voor hun patiënt hun nek durven uitsteken, door van het bestaande protocol af te wijken en dus verder kijken dan dit protocol. Want door deze protocollen ontstaat ook regelmatig tunnelvisie. Ik heb het zelf meegemaakt, dat ik letterlijk te horen kreeg, we kunnen u niet helpen want u past niet in een bepaalde categorie. Dat is dus halsstarrig vasthouden aan de protocollen en deze boven de patiënt stellen. Ik vond het in deze bundel erg mooi om te lezen dat er ook artsen zijn die wel buiten dit protocol kijken.
Maar je leest bijvoorbeeld ook een verhaal van een arts die zelf ziek wordt, en hierdoor pas echt inziet wat de patiënten doorstaan. Hierdoor is de kijk op de patiënt ook veranderd.
Ik heb erg genoten van de verschillende verhalen. Natuurlijk sprak me het ene verhaal meer aan als het andere verhaal. Maar door deze verhalen kom je ook iets meer over de artsen te weten. Ze komen soms over als ongevoelig, maar door dit boek wordt duidelijk gemaakt dat ze zeer zeker ook gevoel hebben.
Leesfragment
Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
Die-ene-patiëntGegevens van dit boek:
Titel: Die ene patiënt
Auteur: Ellen de Visser
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s paperback: 192
ISBN paperback: 9789026344848
ISBN E-book: 9789026344855
Prijs paperback: € 16,99
Prijs E-book: € 9,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.