Vero las: Eddy van der Ley – Hoi papa

Mijn moeder wees me op het boek ‘Hoi papa’ geschreven door Eddy van der Ley. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, werd ik nieuwsgierig en heb ik een mailtje naar de uitgever gestuurd. Niet veel later stond de postbode dan ook met dit boek aan de deur. Ik wil hier dan ook Van der Ley Media hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Michel Boerebach (1963) verloor in 2003 bij een auto-ongeluk zijn beide zoontjes Lesley (12) en Sven (9). De ex-topvoetballer van Go Ahead Eagles, PSV, Roda JC, Real Burgos en FC Twente voert sindsdien een bikkelhard gevecht met zichzelf en de oneerlijkheid van het lot. Om de pijn te verzachten, bezocht hij psychiaters, ging te rade bij lotgenoten, schreef gedichten en columns, maar vluchtte ook in de drank. Het zorgde voor heftige spanningen in zijn relatie met vriendin Angela, die hem in 2007 zoon Lyns schonk.
Maar Boerebach bleek een vechter. Met behulp van familie, vrienden en werkgever Go Ahead Eagles slaagde hij erin een weg te vinden uit de duisternis. Nu, ruim zestien jaar na de dramatische gebeurtenis, kan Boerebach eindelijk oprecht genieten van de kleine dingen in het bestaan. Hij laat de fles links liggen, heeft zijn humor terug, al leeft de nagedachtenis aan Lesley en Sven onverminderd intens voort. “Helemaal verwerken gaat niet lukken.’ Zoals er ook die eeuwige angst om Lyns is. ‘Ik ben constant bang dat hem iets overkomt.’
Voor Hoi Papa gaat Boerebach met schrijver Eddy van der Ley op bezoek bij mensen die van grote betekenis voor hem zijn, onder wie Hugo Borst, René Eijkelkamp, Willem van Hanegem en Wim Kieft. Het levert een roadtrip op met niets verhullende, soms hartverscheurende en vaak grappige gesprekken, over voetbal, de dood en het leven. Hoi Papa is het dankwoord van een zelfkritische vader die zichzelf opnieuw heeft moeten leren uitvinden. “De oude Michel Boerebach is gestorven, de nieuwe opgestaan.’

De cover

Op de cover staat Michel Boerebach met zijn zoon Lyns. Op de foto zie je dat Boerebach heel veel om Lyns geeft en gelukkig met zijn zoon is. Boven aan de cover staat ‘De herrijzenis van Michael Boerebach’ en, na het boek gelezen te hebben, denk ik dat dit inderdaad wel klopt.

De auteur

Eddy van der Ley (1968) is schrijver, journalist, presentator en theatermaker. Hij runt zijn eigen mediabedrijf www.vanderleymedia.nl. Van der Ley was 25 jaar verslaggever van het Algemeen Dagblad. Eind 2017 scoorde hij een besteller met ‘Niet zeiken, maar voetballen!’ over topscheidsrechter Bas Nijhuis. Van het boek, uitgegeven door Overamstel/Voetbal Inside, zijn ruim 65.000 exemplaren verkocht.

Mijn mening

Ondanks dat ik niks met voetballen heb, was ik wel erg nieuwsgierig naar dit boek. Boerebach kende ik nog vanuit mijn jeugd, mijn ouders keken wel regelmatig voetballen en Boerebach heeft een tijd voor Roda JC gespeeld, de favoriete club van mijn ouders, dus de naam Boerebach kwam regelmatig langs destijds. Toen ik daarbij hoorde dat hij 2 zoontjes verloren had en het boek erover ging hoe het nu met hem ging was ik overtuigd, dit was een boek voor mij.

‘Hoi Papa’ gaat in de eerste plaats over vaderschap en het gemis hiervan. En hoe vriendschap er voor gezorgd heeft dat hij uiteindelijk zijn leven toch weer op de rit heeft gekregen. Boerebach is samen met Van der Ley op bezoek gegaan bij vrienden die de afgelopen jaren veel voor hem hebben betekent. Deze gesprekken heeft Van der Ley opgetekend en hierdoor leer je niet alleen Boerebach beter kennen, maar ook de mensen met wie hij in gesprek gaat, zoals bijvoorbeeld Kieft, die zelf ook een verslaving gehad heeft en hier uitgekomen is en hier openhartig over praat samen met Boerebach Maar ook bijvoorbeeld van Hanegem, die vertelt dat hij veel voor de supporters van Feyenoord doet. Door dit boek krijg je ook opeens een heel ander beeld bij bepaalde personen, doordat ze ontzettend open vertellen over hun eigen leven, maar ook over het leven van Boerebach. Hierdoor zie je dat het beeld wat televisie van hun schetst vaak niet klopt.

Ook laat ‘Hoi Papa’ zien hoe Boerebach ondanks het verschrikkelijke nieuws van het verlies van zijn twee kinderen uiteindelijk met hulp van zijn vriendin, zijn zoontje Lyns en bepaalde vrienden uit dit dal gekropen is en toch weer plezier in zijn leven weet te krijgen.

Het boek is een indrukwekkend verhaal over verdriet, jezelf verliezen, maar met hulp toch weer terug vinden. Dit is een interessant boek, zelfs als je, zoals ik niks met voetballen hebt, al komen er, natuurlijk, ook voetbalverhalen voorbij, maar zelfs die waren bijzonder interessant om te lezen, omdat ze tegen de achtergrond van het verlies van Lesley en Sven verteld worden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Hoi Papa
Ondertitel: De herrijzenis van Michel Boerebach
Auteur: Eddy van der Ley
Uitgever: Van der Ley Media
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 9789463237628
Prijs paperback: € 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge